maanantai 16. maaliskuuta 2009

Vallankäyttöä synnytyssalissa...

Kun muistelen omia ja kuuntelen muiden synnytyskokemuksia, herää kysymys kenellä on valta synnytyssalissa? Usein se on äitien mielestä kätilöllä, vaikka kuitenkin tietävät, että se pitäisi olla synnyttäjällä itsellään! Perustelu tuohon miksi monet äidit kokee vallan olevan kätilöllä liittyy äitien puheiden perusteella siihen, että usein synnytyssairaala/-sali koetaan vahvasti toisen työpaikkana. Että mennään toisen työhuoneeseen!

Minun mielestä ns. valta pitäisi ja PITÄÄ olla äidillä - synnyttäjällä! Hänen kehostaan siinä on kyse. Hän siinä synnyttää. Ei kätilö, ei lääkäri, ei kukaan muu - vaan SYNNYTTÄJÄ ITSE! Ymmärrän toki sen, että kätilö ottaa ohjat käsiin jos tulee esim. vauvan tai äidin hyvinvointia ja terveyttä uhkaava hätätilanne, joka vaatii puuttumista. Normaalitilanteessa en taas ymmärrä sitä, että kätilö ottaa vallan itselleen ja samalla näin mm. ohittaa ja mitätöi synnyttäjän.

Monille äideille on jäänyt synnytyksestä huono kokemus sen takia, että kätilö ei ole huomioinut äitiä... hänen toiveitaan, sanojaan, tuntemuksia, jne. Tämä on juuri sitä vallankäyttöä mitä tässä tarkoitan. "Minä olen kätilö, minä tiedän parhaiten!" - EI! Juuri EI NÄIN! Se pitää olla juuri päin vastoin. "MINÄ TIEDÄN, MINÄ SYNNYTÄN!" Synnyttäjä ei ole sairas, eikä synnytys ole sairaus. Synnytys on luonnollinen tapahtuma, johon naisen keho on luotu.

Tässä kohtaa taas sanon, että ymmärrän riskisynnytykset ym., mutta ei silti synnyttäjältä saa omia hänen synnytystä pois. Usein esimerkiksi tosi-tv synnytyksissä huomaa hyvin kätilön vallankäytön - omitaan synnytys itselle! Päätetään äidin puolesta asioita, tavallaan omitaan vauvan syntymä kätilön omaksi saavutukseksi, näytetään synnyttäjälle ns. "kaapin paikka" heti synnytysvastaanotossa, jne.. Tämä tapahtuu hyvin vaivihkaa, ehkä jopa kätilöiltäkin huomaamatta. En kuitenkaan tarkoita (eikä ole tarkoitus yleistää), että kätilöt olisivat vallanhaluisia päällepäsmäreitä tms.!

Yhtenä pienenä esimerkkinä vallan osoittamisesta voisi olla se, että saatetaan vaihdattaa kaikki synnyttäjät sairaalavaatteisiin heti SVO:lle saapumisen jälkeen. Asia usein esitetään niin ettei vaihtoehtoja ole, vaikka todellisuudessa äiti voisi aivan hyvin olla halutessaan omissa vaatteissaan vaikka koko synnytyksen ajan!


Itse olin Annin synnytyksen ajan kotona miehen vanhoissa pitkissä kalsareissa ja vanhassa tutussa topissa. Sairaalamatkalle vaihdoin mukavat ja rennot vaatteet, joissa oli hyvä olla. Sairaalassa ollessa olin niissä niin pitkään, että riisuin ne vasta ennen ammeeseen menoa! Ja ammeesta tulin pois vasta vauva kainalossa... :) Viime Aksyn ryhmässä eräs nainen kertoi, että yhdessä maassa (en enää muista missä) on tapana ostaa aina synnytykseen uusi yöpaita päälle! Se otetaan paketistakin ensimmäistä kertaa vasta kun ollaan menossa synnyttämään/ ollaan synnyttämässä. :)

Voimaannuttavassa synnytyksessä olosuhteet ovat sellaiset ettei valtaa viedä synnyttäjältä pois! Kätilö antaa synnyttäjän synnyttää omalla tavallaan, kuuntelee synnyttäjää ja on tuntosarvet pystyssä, on läsnä ja tukee - ei suorita liukuhihnalla tai määräile! Olosuhteet voimaannuttavassa synnytyksessä on myös siinä mielessä positiiviset, että kätilön työyhteisön yhteinen linja ja toimintatapa on synnyttäjän aktiivisuutta ja turvallisuuden tunnetta lisäävä. Esim. ihan vaikka se juuri, että saa halutessaan pitää omia vaatteita.

Voimaannuttavassa synnytyksessä äidillä on tunne, että hän itse synnyttää ja hänen kehonsa pystyy siihen (hetkittäin voi tulla tunne ettei pysty/jaksa, mutta se menee kyllä ohi). Synnyttäjällä on myös sellainen olo, että hän on aktiivinen synnyttäjä, eikä passiivinen suorittaja! Myös hyvän ja asiansa osaavan tukihenkilön/doulan rooli voi olla merkittävä. He voivat pitää herkässä tilassa olevan synnyttäjän puolia ja hänen toiveistaan kiinni!

Jotta synnytyskulttuuria saataisiin muutettua enemmän perhelähtöiseksi (tarkoitan tässä kohtaa vallan siirtoa kätilöiltä takaisin synnyttävälle perheelle), täytyy myös vallankäyttöasiasta puhua niin perheiden ja synnyttäjien kuin henkilökunnankin keskuudessa!

3 kommenttia:

  1. Hauskaa että kirjoitit tästä vaateasiasta, muitakin konkreettisia, mutta niin pieneltä tuntuvia vallankäytön muotoja voisi joskus oikein miettiä ja listata, vaikka aksyn tapaamisesa. Ehkäpä kätilöopiskelijoiden kanssa?
    -Petra

    VastaaPoista
  2. Mulle tuli tästä kirjoituksesta mieleen (tai lähinnä tuosta toisen työpaikalle tulemisesta), että mulla oli toisen lapsen synnytyksessä tosi kurja olo, kun halusin ponnistaa jakkaralla ja kätilö laittoi hirmu pitkään niitä vermeitä valmiiksi ja sitten ponnistaminen siinä ei onnistunutkaan. Jotenkin harmitti, että kätilö joutui tekemään turhaa työtä... :D Vaikka jälkeenpäin tajusin, että kätilö laittoi mut ihan outoon asentoon siinä jakkaralla ja todennäköisesti se ei sen takia onnistunut. Mutta niin sitä vaan tuntee itsensä tunkeilijaksi toisen työhuoneessa! :) Mahtava blogi sulla!

    VastaaPoista