torstai 26. maaliskuuta 2009

Luomusynnytyksestä

Kirjoitin tähän ensin luomusynnytyksestä ja siitä mitä mielikuvia se ihmisille herättää, mutta sitten tulin siihen tulokseen, että tekisi mieli hävittää koko luomusynnytys-sana maan päältä ja poistin kaikki. Ei sillä etteikö luomusynnytys olisi hyvä asia - päin vastoin.. vaan sillä, että se luomu-sana on saa monien ihmisten karvat pystyyn. Luomusynnytys-sana on usein väärinymmärretty.

Siis synnytyksen lähtökohtanahan pitäis olla tietysti aina LUONNONMUKAINEN synnytys. Totta kai se on synnyttäjän ja vauvan kannalta parasta ja luonnollisinta. Siis se, että synnytys saisi edetä omalla painollaan ilman turhia puuttumisia (toimenpiteitä ym.). Ei siis mitään ihmeellistä hörhöilyä vaan ihan todellista ja tavallista kehon ja synnyttäjän normaalia toimintaa synnytyksen aikana... Nykyään vaan synnytyskulttuuri on jo niin medikaalisoitunut ja teknistynyt, ettei edes jotkut kätilötkään enää tiedä tai muista millainen on luonnollinen synnytys.

Tietysti tässä luomusynnytys-määrittelyssäkin on todella monta eri näkemystä. Jotkut ovat sitä mieltä, että edes vauvan sydänääniä ei sais kuunnella luomusynnytyksen aikana. Itse en ole näin tiukka. Mielestäni pitäisi unohtaa jaottelu luonnonmukaiseen ja ei-luonnonmukaiseen synnytykseen ja puhua ennemmin synnytyksistä, joissa lähtökohtana on mahdollisimman luonnonmukainen syntymä unohtamatta kuitenkaan mahdollisuutta lääkkeelliseen kivunlievitykseen jne... TÄÄLLÄ on yksi näkemys luomusynnytyksestä.

WHO:lla on hyvin selkeät suositukset (normaali)synnytyksiin liittyen. Ne perustuvat tieteellisiin tutkimuksiin ja pätevät kaikkien synnyttäjien kesken ympäri maailman. Suositukset löytyvät englanninkielisinä TÄÄLTÄ! Nämä suositukset tukevat ajatusta luonnolliseen synnytykseen pyrkimisestä.

(Ääh. Nyt väsyttää jo niin, että on pakko lopettaa ja mennä nukkumaan.)

2 kommenttia:

  1. Totta tuo että luomusynnytys määritelmänä saattaa antaa väärän mielikuvan lähtökohtaisesti luonnonmukaisesta synnytyksestä. Luomu tarkoittaa helposti sitä että kieltäydytään ja rajoitetaan keinoja, mikä ei tietenkään ole itse tarkoitus (mun mielestä). Tuo "voimaannuttava synnytys" sen sijaan on hieno termi. Siinä lähtökohta on positiivinen, keskitytään siihen mitä synnyttäjä voi saada, eikä siihen mitä menetetään.

    VastaaPoista
  2. Minun synnytyksessäni ainut voimaannuttava vaihe oli se, että sain ponnistaa ilman kipua, synnyttämiseen keskittyen epiduraalin vaikutuksen alaisena. Se meni hienosti. Kaikki muu oli silkkaa kärsimystä - luonto on nimittäin julma ja raaka. Tässä vielä kommenttia viimeisimpään julkisuudessa olleeseen keskusteluun:
    http://www.lily.fi/blogit/kokematon-kotirouva/turmion-katilot

    VastaaPoista