perjantai 13. maaliskuuta 2009

Synnytyskanava - tiedoite

Tässä myös tänne tämä Aktiivinen synnytys ry:n tiedoite:

SYNNYTYSKANAVA -BLOGI AVATTU

Aktiivinen Synnytys ry on avannut Synnytyskanava -nimisen blogin osoitteessa http://synnytyskanava.blogspot.com/ . Blogilla yhdistys haluaa tuoda julki synnytykseen liittyviä mietteitä laidasta laitaan. Synnyttämisen monet näkökulmat tuntuvat jäävän julkisessa keskustelussa paitsioon keskittyen yhteen synnyttämisen normiin, yhdistyksen puheenjohtaja Minna Haataja toteaa.

Blogissa yhdistykseen kuuluvat voivat tuoda julki ajatuksiaan synnyttämisestä ja siihen liittyvistä asioista. Alkuvuonna yhdistys on ollut liikekannalla Lappeenrannassa ja Jyväskylässä sairaaloissa tapahtuneiden muutosten vuoksi. Myös Tammisaaren ja Salon tilanteet ovat puhuttaneet yhdistysväkeä. 'Suomen synnytyskulttuuria näytetään ajavan amerikkalaiseen suuntaan, mikä on todella valitettavaa äitien kannalta. Ne äidit, jotka toivovat jotain muuta, pehmeää ja rauhallista sivuutetaan valheellisesti turvallisuuden nimissä' puheenjohtaja kertoo.

Jo nyt pienten yksikköjen toiminnan rajoitukset ja lakkautukset näkyvät, esimerkiksi Tampereelta on tullut yhdistykselle palautetta, kun synnyttäjät odottavat omaa huonetta ja rauhallista tilaa käytävillä, muiden synnyttäjien kanssa.

Yhdistys haluaa Suomeenkin kätilöjohtoisia yksiköitä, joihin naiset halutessaan ja raskauden turvallisuuden niin salliessa voisivat mennä synnyttämään. 'Muualla maailmassa tämän kaltaiset yksiköt ovat toiminnassa, eikä niissä synnyttäminen ole yhtään turvattomampaa kuin sairaalassakaan', toteaa yhdistyksen puheenjohtaja, itsekin ammatiltaan kätilö.

Blogin tavoitteena on herättää keskustelua ja lisätä aktiivista vuorovaikutusta terveydenhuollon ammattilaisten kanssa. Yhdistys haluaa olla välittämässä äitien mielipiteitä julkiseen tietoon ja herättää niiden pohjalta tasavertaista vuoropuhelua.

Pienen Annin elämä on vasta aluillaan...
(kuva ei liity tiedotteeseen)

Aktiivinen synnytys ry: www.aktiivinensynnytys.fi

Aktiivinen synnytys ry on ympäri maata toimiva naisten verkosto, joka luo uutta synnytyskulttuuria naisten, lasten ja perheiden ehdoilla.
Yhdistyksen perustivat vuonna 1986 naiset, jotka olivat huolissaan raskaudenaikaisen hoidon ja synnytyskäytännön muuttumisesta tekniseksi ja rutiininomaiseksi.
Haluamme rohkaista naista ottamaan vastuun itsestään ja etsimään omat tapansa olla raskaana ja synnyttää.
Raskaana oleva, synnyttävä ja lastaan hoitava nainen on itsensä ja oman tilansa paras asiantuntija.

Yhdistyksen tavoitteet:
• naisen ja perheen yksilöllisyyttä ja itsemääräämisoikeutta tulee kunnioittaa neuvoloissa ja synnytyssairaaloissa
• synnytyspaikka tulee saada valita; pienet synnytysyksiköt tulee säilyttää, myös kotisynnytyksen tulee olla todellinen vaihtoehto
• synnytysvalmennuksen tulee olla laadukasta ja laaja-alaista; naisille ja perheille tulee antaa tasapuolista tutkimustuloksiin perustuvaa tietoa raskaudesta ja synnytyksen eri vaihtoehdoista, mm. veden käytöstä, kivunlievityksestä ja muista toimenpiteistä sekä kotisynnytyksestä
• luoda tukiverkosto raskaana oleville ja synnyttäneille naisille ja heidän perheilleen
• perheellä tulee olla oikeus ympärivuorokautiseen yhdessäoloon synnytyksen jälkeen
• naisilla tulisi olla mahdollisuus hoidon jatkuvuuteen; sama kätilö/kätilötiimi raskauden ja synnytyksen aikana ja synnytyksen jälkeen

Lisätietoja puheenjohtaja Minna Haataja, info@aktiivinensynnytys.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti