maanantai 23. maaliskuuta 2009

Synnytyspelosta...

Lähes jokainen odottaja jännittää synnytystä. Se on normaalia ja kuuluu osana synnytykseen valmistautumista. Pieni osa odottajista pelkää synnytystä kuitenkin niin paljon, että se haittaa odotuksesta iloitsemista ja nauttimista, ja vaikuttaa normaaliin elämään. Voimakasta synnytyspelkoa esiintyy yhtä yleisesti niin ensi- kuin uudelleen synnyttäjillä. Usein odottajat häpeävät pelkojaan ja monista saattaa tuntua siltä, että ovat yksin pelkonsa kanssa.

Kuva on Maija Buttersin kirjasta Väkevä hauras

Yleensä voimakkaasti synnytyspelosta kärsivät voivat hakea apua omalta äitiysneuvolan terveydenhoitajalta tai keskussairaalansa synnytyspelko poliklinikalta (joillain pelkopoleilla on olemassa tukiryhmäkin). Avunsaanti ja pelkoihin suhtautuminen kuitenkin vaihtelee todella paljon ja odottaja saattaa kokea jääneensä totaalisesti ilman apua.

Voimakkaan synnytyspelon hoitaminen on tärkeää monestakin syystä. Hoitamattomana sillä on monenlaisia vaikutuksia odottajaan niin fyysisesti ja psyykkisestikin. Sen lisäksi tutkimusten mukaan sillä on ns. negatiivisia vaikutuksia mm. varhaiseen vuorovaikutukseen. Voimakasta synnytyspelkoa kannattaa hoitaa jo ennen raskautta, mutta viimeistään raskaana ollessa - mitä aikaisemmin sen parempi. Siksi suuresti ihmettelen ja kummastelen sitä, että pelkopoleille pääsee usein vasta raskauden loppuvaiheessa - jos silloinkaan!

Tampereella alkaa huhtikuussa synnytyspelko- vertaistukiryhmä, jonka ajatuksena on vertaistuen avulla helpottaa omia pelkojaan ja saada puhuttua niistä yhdessä toisten samassa tilanteessa olevien kanssa. Ryhmä kokoontuu joka kuun kolmas tiistai klo 17.30-19.00 Tampereen Napapiirillä.

Lisätietoja Tampereen synnytyspelko-vertaistukiryhmästä löytyy osotteista: www.aktiivinensynnytys.fi ja www.tampereennapapiiri.fi .

Vinkki! Hypnoosivalmennus auttaa myös synnytyspelkoon. Tampereella loistava ja erittäin ammattitaitoinen psykologi ja hypnoterapeutti Tuula Minkkinen antaa terapiaa ja pitää hypnoosivalmennuksia! Tuula antaa synnytyspelko/synnyttäjä asiakkaille 50% alennuksen vastaanottotaksasta. (Tuula Minkkinen, 2613 693 tai 0400-434 228,
tuula.minkkinen@dnainternet.ne)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti