lauantai 14. maaliskuuta 2009

Blogin nimestä...

En muistanut kirjoittaa tuonne blogin ensimmäiseen tekstiin nimen alkuperästä mitään... tai siis siitä miksi sen valitsin.

Hienoimmillaan synnytys voi olla naiselle upea ja voimaannuttava kokemus! Voimaannuttava nimenomaan siinä mielessä, että synnyttäessä voi löytää itsestään aivan uutta alkukantaista voimaa ja rohkeutta ja kykyä synnyttää oman vaiston johdattamana. Voimaannuttava synnytys jättää synnyttäjälle positiivisen muiston ja rauhallisen mielen.


Kaikki synnytykset eivät kuitenkaan ole voimaannuttavia... Synnytys saattaa olla "ihan hyvä" ja siihen se jääkin. Esikoiseni syntymä oli juuri tälläinen. Kaikki meni ns. ihan hyvin ja lopputulos oli mainio: suloinen vauva, molemmat hengissä ja vielä terveinäkin. Silti synnytyksestä puuttui jotain - voimaantuminen. Silloin en sitä kyllä edes osannut "kaivata". Huomasin sen kunnolla vasta Annin syntymän jälkeen.

Onneksi Heidin synnytyksessä kuuntelin itseäni siinä kohtaa kun sai alkaa ponnistamaan. En halunnut sänkyyn ja ajatuskin sängylle maaten käymisestä tuntui luonnottomalta. Seisova asento sänkyyn nojaten tuntui taas hyvältä ja luontevalta. Seisoin sängyn vieressä ja vastasin sisukkaasti kätilölle kertatoisensa jälkeen, että aion ponnistaa siinä paikassa ja siinä asennossa. Ponnistus meni hienosti ja siitä jäi todella hyvä mieli. Tuntui siltä, että olin oikeasti saanut jotain aikaan - olin luottanut vaistooni, tehnyt yhteistyötä vauvan kanssa, synnyttänyt.. Siis minä ja minun vartaloni. :)

Kaikki synnytykset ei kuitenkaan ole voimaannuttavia. Osa synnytyksistä voi olla jopa traumatisoivia ja jättää synnyttäjään syvät arvet. Jos synnytys on ollut erilainen kuin se mitä toivoi ja haaveili, se ei tarkoita sitä, että synnyttäjässä olisi jotain vikaa, hän olisi huono synnyttäjä tai olisi toiminut jotenkin väärin/huonosti (vaikka siltä ehkä saattaisi tuntua)!!

Minun mielestä myös (kauhu-synnytystarinoilla ruokittu) synnytyspelko voi olla estämässä voimaannuttavan synnytyskokemuksen syntyä. Synnytyspelkojen hoitamiseen pitäisikin mielestäni kiinnittää nykyistä enemmän huomiota - niin äitien kuin hoitoalan ammattilaistenkin.

Tässä blogissa minulla on ajatuksena kirjoitella raskausaikaan ja synnytykseen liittyviä asioita voimaantumista lisäävästi ja niin, että yhä useammalla äidillä olisi rohkeutta ja tietoa synnyttää itselleen sopivalla tavalla! (Ei siis ole tiedossa mitään kauhutarinoita synnytyksistä tms. :D) Olisi myös aika hienoa jos synnyttäjien tukihenkilötkin löytäisivät tänne ja saisivat vinkkejä synnyttäjän tukemiseen kohti hienoa synnytyskokemusta! :) Joten Voimaannuttava synnytys- nimi on minusta ihan mainio ja kuvaava tälle blogille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti