keskiviikko 18. maaliskuuta 2009

Mielipidekirjoitus Aamulehdessä

Eilen äkkiseltään kirjoittamani mielipide julkaistiin (suureksi yllätykseksi) tänään Aamulehdessä! :)


Synnyttäjillä oikeus hyvään synnytysvalmennukseen

Taysiin tulee synnyttäjiä ovista ja ikkunoista. Niukkaa henkilökuntaa ei olla lisäämässä ja synnytysvalmennuskin on vain internetin varassa. Täysien synnytyssalien ja kiireisen henkilökunnan takia laadukkaan synnytysvalmennuksen tarve korostuu. Usein synnyttäjät ovat suurimman osan ajasta yksin tukihenkilönsä kanssa, joten synnytykseen valmistautuminen etukäteen on todella tärkeää.

Synnyttäjillä on oikeus saada monipuolista tietoa ja
konkreettista valmennusta, jossa voi olla vuorovaikutuksessa valmentajansa kanssa, kokeilla erilaisia synnytysasentoja ja tutustua myös lääkkeettömiin kivunlievityskeinoihin ja kokeilla niitä. Näin mielestäni synnyttäjän mahdollisuus synnyttää itselleen sopivimmalla tavalla kasvaa.

Synnytykset ovat ainutlaatuisia kokemuksia, joista voi jäädä kauneimmillaan voimaantunut olo ja hieno muisto tai pahimmillaan vuosiksi traumat jättävä kipeämuisto, jonka vain haluaisi unohtaa. Synnytyskokemuksen laadulla on yhteys myös siihen millaista varhainen vuorovaikutus vauvan kanssa on ja kuinka lapsivuodeaika sujuu. Sen takia on mielestäni äärimmäisen tärkeää, että synnyttäjillä on mahdollisuus valmistautua synnytykseen monin eri tavoin. Onneksi tähän tarpeeseen on vastaamassa myös Tampereen Napapiirin synnytysvalmennukset!

Nimim. Synnyttäjien puolesta

Ei tuo mikään huippu ole, mutta tuntui siltä, että on pakko kirjoittaa edes jotain kun kukaan muu ei kirjoita. :)

5 kommenttia:

 1. Mielestäni tosi hyvä kirjoitus! Ja hienoa että joku edes tuo ajatuksensa julki tuosta järjettömästä tilanteesta.
  Itse olen jo monesti miettinyt että jos vielä synnyttämään pääsen tulen ehdottomasti sinne Napapiirin kursseille :)

  VastaaPoista
 2. Kiitos. =)

  Siis minä olen NIIN monesti mielessäni kiittänyt, että ONNEKSI olen asunut Tampereella tyttöjen odotusajan, koska täällä on vaihtoehtoja olemassa -> napiksen valmennukset, aktiivisen synnytyksen ryhmät, hypnoosivalmennus, huippuhyvä refleksologi, jne... Monet odottajat ja synnytykseen valmistautuvat ovat paljon huonommassa asemassa. :/

  VastaaPoista
 3. Millä Refleksologilla muuten viimeksi kävit? Itse käyn nyt Anna-Kaarina Lindillä ja tykkään tosi kovasti :) Ja odotan ihan hirveästi että saan opiskeluni siihen pisteeseen että saan käydä tämän "naisten kurssin" ja perehtyä lapsettomuushoitoihin ja synnytyksen kivun lievitykseen.
  Ja nyt vaan todella toivon että tulevaisuudessakin saisin hoitaa raskaana olevia/ vauvoja ettei se järjetön laki tule voimaan :(

  VastaaPoista
 4. Kävin Marja-Leena Harjulla MedikaNovassa. Kävin hänellä myös Heidin odotusaikana. Aivan ihana ja todella ammattitaitoinen ihminen!!! En tiedä tekeekö hän enää muita kuin kotikäyntejä?

  VastaaPoista
 5. Joo Marja-Leena on kyllä aivan ihana terapeutti. Käytiin hänellä Miloa hoidattamassa koliikista. Kuulemma eläkkeellä on jo :( Siksi meninkin sinne MedikaNovalle Anna-Kaarinalle :)

  VastaaPoista