torstai 19. maaliskuuta 2009

Rentoutumisesta

Yksi tärkeimmistä asioista synnyttäessä on rentoutuminen. Se auttaa kivun kanssa selviämisessä ja tavallaan nopeuttaa synnytystä. Kyky rentoutumiseen ei ole itsestäänselvä ja yksinkertainen juttu. Se voi olla monille yllättävänkin haastavaa ellei sitä ole harjoitellut jo raskausaikana tai jopa jo sitäkin ennen. Sitten taas esimerkiksi monet joogaa harrastaneet osaavat rentoutua helpostikin. Rentoutuminen raskausaikana on tärkeää muutenkin kuin vain synnytystä ajatellen. Se on omasta ja vauvan hyvinvoinnista huolehtimista ja itsensä "hemmottelua".

Rentoutua voi monella eri tavalla. Perinteinen tapa lienee rauhallisen musiikin kuunteleminen ja lepääminen. Muita tapoja on esim. rentoutuslevyn kuunteleminen, rauhallinen suihkuhetki ihanien mielikuvien siivittämänä (tämän vinkin sain itse doulaltani) tai vaikka kiireetön kävelyretki luonnossa. Heidiä odottaessa asuimme Näsijärven rannalla ja kävin siellä rannassa rentoutumassa kuuntelemalla aaltojen rantautumista.

Itse sain raskausaikana lahjaksi veljeltäni Chakra´s Dream - Pregnancy -cd:n. Kuuntelin sitä jonkun verran sohvalla levätessäni. Ahkerammin soittimessa soi kuitenkin internetistä löytämäni Tony O'Connorin & Paul Clementin cd Summer Rain. Se on aivan mahtava ja toimi minulla erittäin hyvin apuna rentoutumiseen (ja toimii edelleen ;)). Summer Rain levyä ja muita ed. mainittujen miesten levyjä voi esikuunnella heidän nettisivuillaan: http://www.tonyoconnor.com.au/ .


Summer Rain oli itselleni myös siinä mielessä mahtava löytö, kun en voi sietää yhtään monilla rentoutusmusiikki levyillä olevaa panhuilu-musiikkia, ja siinä sitä ei ollut lainkaan! Oli siellä muitakin ihania levyjä, mutta Summer Rain oli ehdoton suosikkini.

Minulla oli alunperin ajatuksena, että kuuntelen raskausaikana muutamaa levyä, jotka sitten synnyttäessä rentouttaisi ja tosi tutun & turvallisen olon. En laittanut musiikista mitään synnytystoivelistaan, mutta sairaalakassiin kylläkin. Lopulta kävi niin, että kotona yötä valvoessa kuuntelinkin jotain klassista radiokanavaa. :O Yleensä inhoan niitä, mutta nyt se toikin minulle sellaista rauhallista synnytystunnelmaa. Muistin kyllä minun omien levyjen olemassa olon, mutta siinä kohtaa riitti pelkkä tieto siitä, että voin ne tutut levyt ottaa jos siltä tuntuu. :)

Rentoutumista voi siis harjoitella musiikkia kuuntelemalla, hengitysharjoituksia tekemällä, mielikuva harjoituksilla, jne. Mielikuvaharjoitukset on siinä mielessä kivoja, että niihin voi palata vieraassa sairaalassa/synnytyssalissa... Eli jos käyttää omissa mielikuvaharjoituksissa vaikka itselleen rakkaita ja tuttuja paikkoja, niin niihin palaaminen voi tuoda hyvää turvallisuuden tunnetta vieraassa ympäristössä.

Nykyään on yhä enemmän tarjolla äitiysjoogaa, jossa itsekin kävin molempien raskauksien aikana. Sieltä saa hyvää harjoitusta rentoutumiseen ja tietysti monia hyötyjä ihan fyysisestikin. (Googlaamalla löytyy paljon äitiysjoogan tarjoajia. Tampereella äitiysjoogaa on ainakin Napapiirillä ja OmYogassa.)

1 kommentti:

  1. Kiitos blogistasi, itse olen kokenut rentoutumisen äärettömän tärkeäksi raskauteni aikana ja suosittelen sitä kaikille muillekin. Siksi haluan levittää tietoa, että nyt lokakuussa 2010 on ilmestynyt suomenkielinen Raskaus Meditaatioita (-sieluyhteyden luominen tulevaan lapseen) CD, jossa on lähes puolentunnin kehon rentoutusohjaus. Tuote on tulossa kirjakauppoihin näinä päivinä, mutta ainakin julkaisijalta sitä voi tilata jo suoraan, ja ensimmäisen raidan ”01 Valmistautuminen” voi ladata itselleen ilmaiseksi julkaisijan nettisivuilta (www.indigoprinsessa.com).
    Mielestäni sen on ollut aivan ihanan rentouttava ja saanut minut todella odottamaan tulevaa lastani isolla O:lla, poistaen lähes kaikki itse synnytystapahtumaan liittyvät pelkoni.
    Lainasin CD:tä ystävälleni joka kaipasi rentoutusta ja hän kertoi CD:n olleen ihana kokemus jo lapsensa synnyttäneelle äidille. Ystäväni kertoi kokeneensa ääretöntä rakkautta lapsiaan kohtaan CD:n kuuntelun tuloksena. Eli luvattu sieluyhteyden luominen toimii jo äidiksi tulleille.
    CD on myös mielestäni todella toimiva juttu siinä mielessä, että sitä voi kuunnella kotona silloin kun itselle sopii: ei tarvitse mahansa kanssa lähteä mihinkään ja se on aina tarjolla, kun löytyy hiljainen hetki : )

    VastaaPoista