keskiviikko 27. toukokuuta 2009

Synnytysvalmennus turhaa?

Satuin huomaamaan äsken Iltalehden sivuilta artikkelin "Tutkimus: Synnytykseen valmentavista tekniikoista ei merkittävää apua". Linkki siihen tässä. Olisipa mielenkiintoista lukea koko tutkimus, mutta nyt en kyllä ehdi alkaa etsimään sitä netistä tai mistään muualtakaan.

Tuntuu ihan ihmeelliseltä ajatus tai väite, että valmentautuminen olisi turhaa. Olen kyllä ennenkin ollut sitä mieltä, että henkinen valmistautuminen on tärkeämpää kuin muu valmentautuminen, mutta viime aikoina se ajatus on vahvistunut entisestään. Täytyy kyllä silti sanoa, että minusta ihan konkreettinenkin valmennus on tärkeää. Tosin synnytyshetkellä ei parhaatkaan opit auta välttämättä tippaakaan jos kaikki muu on pielessä.. eli jos ei saa keneltäkään tukea ja rohkaisua, tunnelma ja kätilö on kiireinen tai jopa paniikinomainen jne.

Eli toisinpäin sanottuna jos tunnelma on hyvä, synnyttäjää rohkaistaan ja kannustetaan luottamaan itseensä ja kykyynsä synnyttää ja synnyttäjällä on turvallinen olo, niin silloin ei välttämättä tarvitse/kaipaa synnytysvalmennuksen oppeja?!

En nyt meinaa millään saada ajatuksiani tähän järkevästi, mutta lähinnä kai tarkoitan sitä, että synnytysvalmennus ei ole välttämätöntä, mutta ei myöskään todellakaan turhaa! :)

PS. Tampereen Synnytyslaulu-kurssille kaivataan vielä muutamaa osallistujaa!!! Se kurssi jos mikä on hyvä alkusysäys henkiseen valmistautumiseen ja sieltä saa sellaisia neuvoja ja vinkkejä jotka OIKEASTI auttavat synnytyksessä! :) Linkki kurssin lisätietoihin löytyy sivupalkista.

2 kommenttia:

 1. Mm. childbirthtoday.blogspot.com blogista löytyy kritiikkiä tuosta tutkimuksesta ja englanninkielisissä uutisissa on haastateltu jotain kätilöliiton johtoa joilla on myös pointteja asiaan, joten kannattaa varmasti tutustua asiaan tarkemmin kuin pelkkään lyhyeen Iltiksen juttuun.

  Mulle jäi tuosta tutkimuksesta pääasiana mieleen että ryhmään katsomatta äidit olivat synnytyksiinsä suurimmaksi osaksi tyytyväisiä, ja tämähän on ihana asia! Molemmat vertailuryhmät saivat kuitenkin jonkinsorttista live-valmentautumista vauvan syntymään, ja sillä on ihan varmasti erilainen vaikutus mielikuviin vauvasta ja omasta vanhemmuudesta verrattuna vaikka pelkän nettisynnytysvalmennuksen varassa oleviin ihmisiin.

  VastaaPoista
 2. Jees. Tänks. =) Pitääkin tutkiskella asiaa kunhan taas ehdin istahtaa koneelle ajan kanssa.

  On tosiaan ihanaa jos äidit ovat suurimmaksi osaksi tyytyväisiä synnytyskokemukseensa. Itse olen tuonkin suhteen hiukan skeptinen tai kriittinen siinä mielessä, että kuinka ja miten pian synnytyksen jälkeen sitä on tutkittu.

  Olinhan minäkin tyytyväinen Heidin syntymään kunnes koin eri tavalla ihanan ja voimaannuttavan synnytyksen Annin kanssa. Tai no. Olen toisaalta edelleen ihan tyytyväinen Heidin syntymään, mutta en ehkä enää samalla tavalla kuin ennen tätä uutta, erilaista kokemusta. Tietysti kumpikin synnytys on ollut kaikin puolin omanlaisensa enkä niitä mielessäni yleensä vertaile eikä synnytyskokemusten perusteella tytöt ole minulle eriarvoisia. :)

  Mutta siis.. Onhan se tosiaan hienoa, että äideille jää tyytyväinen olo ja mieli synnytyksestä! Se on tärkeä asia ja sen toteutumiseen voi tehdä paljon - niin synnyttäjä itse kuin esim. kätilökin.

  VastaaPoista