tiistai 5. toukokuuta 2009

Haaste kätilöille

Olen usein itsekseni miettinyt ja myös muiden kanssa keskustellut siitä miksi äideillä on usein tunne, että synnyttämään täytyy mennä valmiina PITÄMÄÄN PUOLIAAN. Syitä on varmasti paljon. Esim.
- valta synnytyksessä on siirtynyt sairaaloille ja kätilöille synnyttäjän sijaan
- synnytysten hoito vaihtelee paljon eri kätilöiden ja myös sairaaloiden kesken
- monilla synnyttäjillä on kokemus siitä ettei hänen toiveitaan ole kuunneltu tai hänet on dissattu synnytyksen aikana
jne..

Mielestäni synnytyskulttuurin pitäisi olla sellainen, että synnyttäjä on oikeasti ja aidosti pääroolissa ja aktiivisena synnyttäjänä. Hän tietää parhaiten oman kroppansa, kipunsa ja tapansa synnyttää kunhan hänelle annetaan siihen mahdollisuus ja rohkaistaan siihen. Ammattitaitoinen kätilö osaakin toimia näin ja antaa äidille tilaa synnyttää ilman turhia puuttumisia.

Kuva on Botticelli Sandron maalauksesta The Birth of Venus.
(Kuva on lainattu täältä.)


Haluaisinkin nyt kansainvälisen kätilöiden päivän kunniaksi haastaa kaikki kätilöt laajentamaan ammattitaitoaan ja avartamaan kätilötyötään entistä perhe- ja synnyttäjälähtöisemmäksi ja luonnonmukaisemmaksi. Heitä vanhat rutiinisi syrjään ja kokeile uusia tapoja suhtautua synnyttäjään ja uudenlaista näkökulmaa synnytyksessä auttamiseen.

Synnyttäjiäkin usein kehotetaan menemään synnyttämään avoimin mielin. Minäpä kehoitan nyt hyvässä hengessä kaikkia kätilöitä hoitamaan synnytyksiä avoimin mielin! Saman haasteen lähetän myös muille synnytyshenkilökunnan jäsenille.

4 kommenttia:

 1. Terve. Tulin kirjoittaneeksi samasta aiheesta omassa blogissa tänään. Oli kivaa löytää sinun sivustosi; neljättä lasta tässä lähiviikkoina mennään synnyttämään, mutta tuntuu siltä kuin olisi menossa ekaa kertaa tekemään sitä sairaalassa - kolme aiempaa on syntyneet Kätilöopiston Haikaranpesässä. Jännittää miten paljon oikeasti tällä kertaa joutuukaan pitämään puoliaan. Ja tyhmää, että sellaista joutuu jännittämään.

  VastaaPoista
 2. Kiva kun löysit tänne, ja onnea loppuraskauteen! :)

  On muuten kotisynnytyksien määrä pienessä kasvussa mm. sen takia juuri, että Haikaranpesämäisiä synnytyspaikkoja on vähän ja sairaaloissa synnytykset ovat entistä enemmän toimenpidesynnytyksiä. Olisi hienoa, kun noita välimuotoja saataisiin Suomeenkin enemmän. Esim. birthcentereitä ja muita. :)

  VastaaPoista
 3. Hyvää kätilönpäivää täältäkin kaikille kätilöille!

  Onneksi meitä toisenlaisiakin kätilöitä vielä on, vaikka on myönnettävä, että oman ammattikunnan sisällä on vaikeuksia saada ajatuksiaan läpi. Mutta aina kannattaa yrittää, joskus joku jyvä saattaa alkaa itämään osuessaan otolliseen maahan... niin kävi itselleni :)

  VastaaPoista
 4. Niimpä! Eipä sitä koskaan tiedä, että milloin tai mistä jutusta se siemen alkaa itämään.

  On muuten jännä, että kätilöissä on yllättävän paljon sellaisia jotka jotenkin vastustaa tai hangottelee vastaan LUONNOLLISEEN syntymään liittyviä juttuja. Se tuntuu ihan ihmeelliseltä. Luulisi, että kätilö jos kuka - synnyttävän naisen ammattitaitoinen tukija - olisi kiinnostunut syntymästä kaikessa sen luonnollisuudessaan!?

  Mutta se tietysti vaatii kätilöltä rohkeutta, itsevarmuutta, ammattitaitoa ja -kiinnostusta. Joten liekö tuossa selitys?

  VastaaPoista