Ostin itselleni eilisestä Kotisynnytys-teemaillasta Kari Kaarlaksen tekemän kätilöntorven! Se on ihana! Nyt kun vielä pääsisi testaamaan sitä jonkun kaverin tai tutun vauvamahan kanssa. :)
Kätilöntorvella voi kuunnella vauvan sydänääniä raskausaikana (rv18-) ja synnytyksessä. Nykyään monetkaan kätilöt eivät välttämättä osaa torvea käyttää, mutta ennen jokainen kätilö osasi sen taidon. Tänä päivänä teknologia on korvannut torven, mutta itse olen sitä mieltä, että edelleen jokaisen kätilön täytyis osata kuunnella torvella ja oikeasti myös käyttääkin sitä. Nimittäin torvella kuunteluun harjaantuneet osaavat kuulemansa perusteella tulkita myös vauvan vointia kohdussa, usein vielä jopa luotettavammin kuin kone. Minusta siis kätilöiden kannattaisi pitää taitoa yllä ja myös hyödyntää sitä teknologian rinnalla!
Täällä kätilön torvesta luki näin: "The Pinard Horn fetoscope was developed in France by Dr. Pinard in the early to mid-1800’s. Many midwives like to use the Pinard horn because they feel that it brings them physically closer to the women they are caring for. Today many mothers and caregivers find that using a Pinard horn is a more hands-on way to check the heart tones of their baby."
Täällä on myös kuva kätilöntorvesta ja pari lausetta siitä.
Äkkiseltään en löytänyt mistään ohjeita kätilöntorven käyttämiseen. Tietäisikö kukaan linkkiä tms. josta ohjeita voisi löytää?
Maanantaina just kuunneltiin meidän vauvan sydänääniä tuollaisella torvella neuvolassa! Varsinaisella tädillä oli harjoittelija mukana, ja kun vauva oli hyvässä asennossa ja äänet olivat vahvat ja hyvät, hän laittoi harjoittelijan opettelemaan torven käyttöä. Hyvin kuulemma kuuluivat äänet ja sykkeen sai laskettua. Torvia oli kahta versiota käytössä, toinen oli metallinen ja toinen tuollainen kuin kuvassasi. Varsinainen täti piti enemmän metallisesta, harjoittelija siitä toisesta.
VastaaPoistaMeillä on myös äitiysneuvolan terkkarilla käytössä tuollainen torvi, joskin metallinen versio. Terkka sillä aina tarkistaa sydänäänten sijainnin ennen kuin ne kuunnella Dopplerilla. Varmistaa näin siis oikean paikan, ettei turhaa tarvitse koko vatsaa sillä geelillä valella. Ihan hauskan näköistä touhua! Koetin miehellenikin sanoa, että ottaisi torven käytöstä mallia, niin voisi kotona esim. wc-paperirullan hylsyllä koettaa vauvan sydänääniä kuunnella. Aika lujaa ainakin terkka tuolla torvellaan vatsaani painaa. Mieheni sitä viime neuvolassa kauhistelikin, kun näytti, että torvi vain uppoaa ja uppoaa vatsani uumeniin :D Kipeää se ei kylläkään tehnyt lainkaan.
VastaaPoistaHaluaisin itsellenikin tuollaisen torven! Tiedätkö Kari Kaarlaksen yhteystietoja tai mistä voisin torvea kysellä?
VastaaPoistaVoin laittaa Karin yhteystiedot s.postilla. Laitatko postia osoitteeseen voimaannuttavasynnytys at gmail.com, niin vastaan sinulle. :)
VastaaPoistaHei. Minä haluaisin myös tuollaisen torven itselleni :) Voitko lähettä Kari Kaarlaksen yhteystiedot myös minulle sähköpostiin? S.postini on reeetta@hotmail.com
VastaaPoistaKiitos!:)
Hei! Vieläkö Kari Kaarlakselta saa tilattua kätilön torvia? Siinä tapauksessa toivoisin myös yhteystietoja. katsyrja@gmail.com
VastaaPoistaKiitos!
Saisinko Kaarlaksen yhteystiedot myös, haluaisin hankkia valmistuvalle kätilölle lahjaksi torven.
VastaaPoistamaikki.luoma@gmail.com
Kiitos!
Laitoin s.postilla Karin yht.tiedot!
VastaaPoistaHei!
VastaaPoistaTekeekö Kari edelleen torvia? Olisin halukas ostamaan! Alla yhteystietoni!
laukkanennina89@gmail.com
Kiitos!