sunnuntai 10. toukokuuta 2009

Kilpailu: Unelmiesi synnytyshuone

Pistänpä pystyyn pienen "kilpailun": Millainen on unelmiesi synnytyshuone?

Kuvaile (tai laita vaikkapa linkki kuvaan jos on) kommentti-laatikkoon oma unelmien synnytyshuoneesi. Valitsen vastausten joukosta "voittajan", joka saa palkinnoksi Maija Buttersin Väkevä hauras-kirjan.

Kuvassa yhden birthcenterin synnytyshuone.
Kuva lainattu täältä: http://www.themomcrowd.com/why-i-chose-a-birth-center-for-my-delivery

Kilpailu päättyy tasan viikon päästä eli sunnuntaina 17.5. klo 23:00.

PS. Minun unelmieni synnytyshuoneessa on:
- tilaa, valoa ja harmonisuutta ja se on nopeasti muutettavissa tunnelmalliseksi ja hämäräksi synnytyspesäksi
- iso matala parisänky
- ihana ja tilava allas
- pieni sauna
- paljon tyynyjä ja/tai säkkituoli
- jumppapallo, keinutuoli & synnytysjakkara
- mahdollisuus päästä ovesta pihalle (kävelemään ja haukkaamaan happea)

4 kommenttia:

 1. Ensinnäkin, tuo sinun synnytyshuoneesi kuulostaa aivan ihanalta.. =)

  Itse toivoisin synnytyshuoneen olevan tälläinen:
  *avara ja valoisa; tarvittaessa esim-pimennysverhoin hämärrettävä tila.
  *vesiamme, ehkä myös tunnelmaa luomaan pieni vesiputous tms josta kuuluisi veden rauhoittavaa solinaa...
  *keinutuoli, säkkituoli, isoja tyynyjä lattialla jossa voisi lepäillä ja kerätä voimia.
  *lattia lämmitetty
  *mahdollisuus musiikkiin

  *kaikki tarpeellinen sairaalavälineistö käden ulottuvilla, mutta "piilossa" (esim. ulosvetokaappi josta käden liikkellä kätilö saa tarvitsemansa esille..)

  Nämä nyt ainakin ensi miettimällä tulee mieleen..

  -neljän äiti-

  VastaaPoista
 2. Hmm. Tilaa, ehdottomasti, kävelemiseen. Keinutuoli. CD-soitin tai muut välineet musiikin kuunteluun. Erillinen suihkuhuone, jossa on lämmintä ja kunnollinen istumapaikka. Sänkykin on hyvä olla, mutta jossain sivussa, ei vetämässä huomiota puoleensa. Apuvälineitä ponnistavan tueksi: jotakin mistä pitää kiinni jos seisoo tai istuu, jakkara yms. Ja kuten edellisessä, tarpeellinen välineistö lähellä mutta mahdollisimman piilossa.

  VastaaPoista
 3. Sattuupa olemaan yksi lempiaiheistani, joten olihan tähän tartuttava :)


  Alla muutamia kuvalinkkejä Birth Certereistä, joiden huoneissa on minun sydäntäni lämmittävää tunnelmaa:


  http://www.bellarosebirthing.co.za/

  http://www.bellarosebirthing.co.za/birthingroom.htm

  Tässä huoneessa on minua viehättävää ilmavuutta, levollisuutta ja tilaa, jossa voi aika pysähtyä. Ympäröivä luonto ja synnytyshuone ovat lähes samaa tilaa, joten ulkona käyminen käy täysin vaivattomasti ja jopa huomaamattomasti. Vesi on keskeisessä osassa ja ikkunakulmassa oleva allas kutsuu veden syleilyyn. Upea ajatus laittaa allas ikkunoiden alle, jolloin synnyttäjä näkee ulos. Tässä huoneessa on tilaa ottaa käyttöön jumppapalloa ja jakkaraa ja vaikka mitä. Rauhallinen väritys auttaa synnyttäjän mieltä rauhoittumaan ja kääntymään sisäänpäin. Tässä huoneessa voisin kuvitella synnyttäväni kuumana kesäpäivänä - tai kesäyönä valaistuksena vain kynttilöiden luoma lepattava valomeri. (Tässähän alkaa oikein päästä tunnelmaan ;) ). Valitsemistani/löytämistäni kuvista tämä oli minusta miellyttävin.


  http://www.birthlink.com/birthcenter/birthcenter.html
  (Kuva numero 6 vähän alempana)

  http://www.birthlink.com/birthcenter/Fig6.jpg

  Tässä huoneessa on hyvin mielenkiintoinen kohtumainen muoto, joka sulkee synnyttäjän sisäänsä. Katosta virtaava luonnonvalo kutsuu nousemaan kohti valoa, kohti elämää. Huoneesta löytyy myös hämäryyttä, jonka suojaan voi vetäytyä lepäämään, pieneksi hetkeksi ummistaa silmänsä ja kerätä voimia yksinäisyydessä. Isoja pehmeitä tyynyjä kasailisin sinne tänne, säkkituoli ja jumppapallo tulisivat myös mukaan. Iso matala sänky pitäisi myös olla. Tännekin on helppo kuvitella yön pimeydessä lämmintä valoa tuikkivat kynttilät.


  https://www.waterbirthbaby.com/phototour.aspx
  (Kuvia synnytyshuoneista keskipaikkeilla ja siitä eteenpäin)

  Näissä huoneissa on intiimiä ja kodikasta tunnelmaa. Erityisesti niissä kiehtovat nuo allasnurkat valaistuine altaineen. Altaassa tulisi varmasti vietettyä aikaa. Tilaa huoneissa saisi olla enemmän ja korkeat sängyt vaihtaisin lattian tasolla oleviin (huoneissa on kuitenkin sohvat istumista varten). Suuri puute on myös tilojen ikkunattomuus (ei ainakaan kuvissa näy ikkunoita), joka tuo jonkinlaista ahtauden ja ilmattomuuden tunnetta. Värimaailmassa on kuitenkin levollista harmonisuutta.


  Noita Birth Centereiden kuvia kun katselee, niin syttyy haaveita saada Suomeenkin Birth Center, jotta synnyttäjillä olisi yksi vaihtoehto lisää kodin ja sairaalan lisäksi.

  Synnytyshuoneunelmiani ranskalaisin viivoin:
  - mieto valaistus/ mahdollisuus hämäryyteen
  - kynttilöitä (jostain syystä niitä pitää ehdottomasti olla, niiden valo on lempeän väristä, hentoa ja elävää)
  - avautumisvaiheen alkupuolella mahdollisuus ulkona käymiseen
  - patja/matala sänky, tyynyjä, matalahko sohva
  - pääsy lempeästi lämmitettyyn puulämmitteiseen saunaan, tuoksulyhty kynttilöineen mukaan
  - synnytysallas ja suihku
  - jumppapallo, synnytysjakkara, keinu
  - hiljaisuus (luonnon äänet käy)
  - tarjolla rypälemehua voimaa antamaan ja jääpaloja virkistämään (ja tietysti synnytyksen jälkeen jääkaapissa odottamassa hyvää ruokaa, juomaa ja herkkuja urotyön suorittaneelle sekä avustajille)
  - vapaus olla omissa vaatteissa (ja myöskin ilman rihman kiertämää, synnytyksen loppuvaiheessa kaikki vaatteet kiristävät)
  - sopiva lämpötila (ei kylmä eikä kuuma)
  - tilaa liikkua

  Listaa voisi jatkaa vieläkin pidemmälle. Mitkään kukkaverhot ja vesien lorinat eivät kuitenkaan auta, jos kaikista oleellisin asia ei ole kohdallaan: synnytyshuoneen hyvä henki! Minun unelmissani se koostuu seuraavista asioista:
  - sellainen tila ja tunnelma, että koen olevani täysin vapaa, turvassa ja rakastettu (vapaa ilmaisemaan itseäni ja toiveitani sekä liikkumaan, ilmapiiri jossa koen oloni niin turvalliseksi, että voin vaipua synnytysregressioon ja antaa syntymän tapahtua minussa ja kauttani kaikkine äänineen, hajuineen, eritteineen, sanoineen, tunteineen, liikkeineen...)
  - oma kulta tukemassa fyysisesti ja psyykkisesti (myös hänellä rauhallinen, luottavainen ja onnellinen olo, koska puolison mielenmaisema heijastuu suoraan minuun synnyttäessäni)
  - kätilö, joka uskoo ja luottaa minuun synnyttäjänä ja kunnioittaa toiveitani, hänen kokeneisuutensa ja rauhallinen olemuksensa saa oloni turvalliseksi, ihmisenä hän osaa olla kiireettömästi ja luontevasti läsnä ja samalla kuitenkin sopivasti sivussa
  - rakastava, rauhallinen ja kunnioittava olotila ei pääty syntymään, vaan saa jatkua keskeytyksettä myös sen jälkeen (varhaiskontakti vauvan kanssa, imetyksen aloitus, ensimmäiset tunnit perheenä uuden vauvan kanssa, ensimmäiset päivät, viikot...)

  Minun unelmieni synnytyshuone on siis tunnnnelma ja olotila, jossa syntymää pidetään upean kauniina, pyhänä, luonnollisena, arvokkaana, ainutlaatuisena ja suurena tapahtumana - syntymäjuhlana. Aisteja miellyttävä ja toimiva fyysinen ympäristö on tietysti plussaa ja omalta osaltaan on suurestikin auttamassa hyvään syntymään. Ja voimaannuttavaan synnytykseen, josta voi ammentaa voimaa yhä uudelleen ja uudelleen :)

  VastaaPoista
 4. Tuo Bellarosen synnytyshuone oli ihana! Todella lähellä minun unelmien huonetta. :)

  Me ollaan täällä Tampereella kanssa parin ihmisen kanssa juteltu, että olisi hienoa saada Suomeenkin birthcenteri/-reitä!

  VastaaPoista