Haastoin aikaisemmin kätilöt miettimään työtapojaan ym. uudella ja luonnonmukaisemmalla tavalla. Nyt haluaisin vuorostaan haastaa äitiysneuvoloiden terveydenhoitajat.
Neuvolajärjestelmä on hieno asia, mutta sen verran on annettava palautetta, että esim. synnytystä pelkäävien hoito on ihan olematonta. Tai no. Riippuu tietysti tosi paljon siitä millanen tuuri käy terkan suhteen. Jotkut osaa auttaa ja kuunnella, mutta osa ei kyllä sitten pätkän vertaa.
Äitiysneuvolan käynnit ovat yksi tärkeimmistä kontakteista odottajiin. Siksi on mielestäni ensiarvoisen tärkeää, että sieltä saa laadukasta palvelua koko raskauden ajan ja vielä synnytyksen jälkeenkin. En nyt välttämättä osaa selittää tarkemmin mitä tarkoitan, mutta alla olevat kysymykset varmastikin avaa sitä enemmän.
Haastan kaikki terveydenhoitajat miettimään hetkeksi:
* Miten minä autan neuvolatyössäni odottajia valmistautumaan synnytykseen?
* Koska olen viimeksi päivittänyt tietojani esim. synnytyksiin liittyen?
* Olenko ajantasalla asiakkaideni käyttämän/käyttämien synnytyssairaalan käytännöistä?
* Otanko synnytyspelon vakavasti? Hoidanko asian siirtämällä vastuun pois itseltäni ja tekemällä lähetteen pelkopolille tai ihan vain sanomalla, että ei sitä vielä kannata miettiä?
* Millaisia perhe- ja synnytysvalmennuksia pidän? Kestääkö ne kriittisen tarkastelun vaikkapa työryhmässä tai kahdessa eri valmennuksessa käyneiden perheiden kanssa?
* Onko minulla imetysasiat hallussa ja osaanko tukea jo raskausaikana odottajaa positiiviseen imetykseen?
Näiden kysymyksien myötä toivon, että edes yksi äitiysneuvolan terveydenhoitaja innostuisi miettimään ja kehittämään omaa ammattitaitoaan ja työtapojaan. :)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti