maanantai 11. toukokuuta 2009

Järkyttävää ja surullista!

Tammisaaren synnytysosasto on jälleen lakkautusuhan alla! Uskomatonta. Vastahan tästä samasta asiasta taisteltiin ja Tammisaari sai jäädä. Nyt se on uudelleen nuijan alla. :(

Ks. linkki BEVARA EKENÄS BB !

Tammisaaren sairaalasta kirjoitetaan nettiadressissa näin:

"Länsi-Uudenmaan sairaalan synnytysosasto Tammisaaressa kuuluu maamme esimerkillisimpiin synnytysosastoihin yksilöllisen synnytyskulttuurin edistäjänä ja edelläkävijänä. Tammisaaren synnytysosastolle on myös myönnetty Suomessa ensimmäisenä Maailman terveysjärjestön WHO:n vauvamyönteisyyssertifikaatti. Tunnustus perustuu WHO:n ja Unicefin alla toimivaan Baby Friendly Initiative -ohjelmaan, jossa keskeisenä pidetään mm. imetyksen suojelemista, tukemista ja edistämistä."

Ei siis mikään turha paikka todellakaan! Eikä tässä mielestäni ole kyse nyt pelkästään Tammisaaresta, vaan ylipäänsä kaikista Suomen pienistä synnytysairaaloista/-yksiköistä. Niitä ollaan yksitellen sulkemassa ja synnytykset halutaan siirtää vähin äänin isoihin massalaitoksiin, joissa luonnonmukaisuus ja perhelähtöisyys on aika kaukana. Jo nyt isot sairaalat pullistelevat synnyttäjistä ja henkilökunta on vedetty minimiin. Tätäkö me todella haluamme?

Tämä menee koko ajan hullummaksi. Synnytysmatkat pitenee, synnytykset teknistyy, kätilöiden ammattitaitoon ei luoteta (kun esim. lastenlääkäritkin puuttuu synnytyksiin pyytämättä), äidin kehoon ja luontaiseen voimaan ei luoteta eikä sille anneta mahdollisuutta, kätilöt "hoitaa" synnytyksiä keskusvalvomosta monitoreja seuraten, jne..

Tämä kuulostaa jo niin pahalta, että voiko tämä olla edes totta? Onko oikeasti kohta vain kaksi vaihtoehtoa -> tekninen ja sairaalalähtöinen synnytys isossa sairaalassa tai rauhallinen ja turvallinen kotisynnytys (niille jotka sen voivat kriteerien puolesta valita)?

Miksi Suomeen ei voida jättää ja LISÄTÄ välimuotoja?
- Pieniä perhelähtöisiä synnytyssairaaloita niinkuin esim. Tammisaari ja Vammala
- Haikaranpesä tyyppisiä synnytysyksiköitä sairaalojen yhteyteen
- Birth centereitä, joita on jo muualla Euroopassa

Nyt jos koska tuntuu olevan aika nousta osoittamaan mieltä synnytyskulttuurin muuttamisen puolesta! Jos synnytysasiat eivät tässä kohtaa tunnu ajankohtaisilta, niin miettikääpä lapsianne tai lastenlapsianne ja sitä millaisessa synnytyskulttuurissa he pääsevät/joutuvat synnyttämään!

************

Nettiadressin Tammisaaren säilyttämiseksi voi allekirjoittaa täällä!

Tammisaaren säilyttämisen puolesta järjestetään myös mielenosoitus Helsingissä ma 25.5.09 klo 17 Eduskuntatalon portailla.

Menkäähän kaikki kynnelle kykenevät ilmaisemaan mielipiteenne lakkautusuhasta ja samalla myös näyttämään, että synnytyspaikalla on väliä! Harmi, kun itse en pääse paikalle.

Facebookissa on oma ryhmä Tammisaaren asiaan liittyen: Bevara Ekenäs BB!!!

4 kommenttia:

 1. Synnytyksen jälkeisissä hormoonityrskyissä itkeskelin tässä yhtenä aamuna pari tuntia kun lueskelin lehtijuttuja asian tiimoilta.

  Synnytykseni meni varsin ihanasti. Mutta joku on pielessä priorisoinnissa kun ensin on 9 kk rampannut neuvolassa keskustelemassa "ajatuksista synnytyksestä" (Mitä virkaa sillä neuvolatädin ja minun välisellä keskustelulla on, jos minua lähinnä pelottaa kätilöiden ja sairaalan toimintatavat?! Silloin kai olisi päästävä keskustelemaan sen hoitavan henkilökunnan kanssa.) ja sitten kun H-hetki koittaa ei kellään ole aikaa ylimääräisille löpinöille. Oli kauhea ruuhka ja kätilöt kireinä ja kiireisiä. Ei haitannut minua tällä kertaa, mutta mietityttää kuitenkin.

  En siis toki halua lisää yhtä kovia ruuhkia minnekään, mutta ihmetyttää tuo eräs argumentti Tammisaaren lakkauttamisen puolesta. Jos "vain 600 synnytystä vuodessa" on ongelma, eiköhän tuota lukua saa vähän nostettua pienellä markkinoinnilla. Itsekin vähän harkitsin Tammisaarta vaikka etäisyyttä on aika paljon. Olisi pitänyt mennä hotelliin majailemaan loppuajaksi..

  VastaaPoista
 2. Niimpä! Moni asia on kyllä ollut pielessä kun näitä synnytyssairaala-asioita on herrat ja rouvat keskenään miettineet ja päättäneet. En kyllä käsitä miksi synnyttäjät perheineen dissataan ihan totaalisesti. :/

  VastaaPoista
 3. Hi! will write in English so Swedes/Finns are "even" ;)
  I had my first baby in Helsinki. It was "ok".
  Seven years later, ups and downs, we received our second bless.
  I come from a big city, where hospitals are huge, lts of private doctors, private care.
  Going to the control scans in HKI, I found myself (again, aft sever years) looking for the best place to have our baby.
  I made a mistake (lately corrected) of search for a place where I could feel surrounded b lots of doctors, lots of medical equipments, lots of papers, lots of bureacracy, lots of questionsa very very little convincing answers. Anyway, it should be the "biggest" maternity in Finland.
  But for a casuality, I happened to go he päivistys of BB-Ekenäs, some "many" times.
  In 5 10 minutes the doctor had made comments and answered ALL my doubts with 100% of authority. Security and safety. After, I decided continue the 3 remains week under BB care and finally our baby arrived.
  I was tremendously wrong looking for material/premises things in a hospital while the most important thing should be the human side of th labour. A doctor, nurses that know you by name and look in your eyes, hold te hand and make that moment so important and unique (which will never be feasible in a big-busy hospital, not maternity. Hospital is a place for medical procedures, maternity for human mastersworks)! Suzy

  VastaaPoista
 4. Thanks Suzy for sharing your experience of BB with us. :) I really really hope that HUS retains BB.

  VastaaPoista