torstai 7. toukokuuta 2009

Doula-koulutus

Olen kysellyt kunnollisen doula-koulutuksen perään ja laitoinkin eilen illalla sähköpostia asiasta yhdelle henkilölle. Luin äsken mailit ja siellä odottikin jo vastaus -MIELUINEN SELLAINEN. Suomeen ollaan järjestämässä virallinen DONA- doulakoulutus! Aivan mahtavaa! Odotan kurssia innolla ja toivon vain, että ajankohta ja hinta ovat sellaiset, että pystyn osallistumaan. Teen kyllä kaikkeni, että sinne pääsen. :)


Olen usein miettinyt miten Suomessa saisi tuota doulan käyttöä luonnollisemmaksi ja hyväksytymmäksi asiaksi synnytyssairaaloissa. Esimerkiksi Taysin nettivalmennuksessa sanotaan, että synnyttäjällä saa olla vain yksi tukihenkilö mukana. Perusteluina tälle on ahtaat tilat ja halutaan pitää synnytys intiiminä tapahtumana. Tosin Taysiin saa kyllä isän lisäksi doulan synnytykseen mukaan, mutta sitä varten täytyy sinne olla erikseen yhteydessä.

No miksi doula sitten pitäisi halutessaan saada synnytykseen mukaan? Syitä on monia, mutta ihan alkuun muutama...
Kun doula on mukana synnytyksessä:
* Synnytys on yleensä nopeampi ja tarvitaan vähemmän toimenpiteitä.
* Vähentää negatiivisiä tunteita synnytyskokemukseen liittyen.
* Vähentää äidin tarvetta lääkkeelliseen kivunlievitykseen.
* Vähentää mm. imukuppisynnytyksen ja keisarinleikkauksen tarvetta.
* Usein myös lisää isän aktiivisuutta äidin tukemiseksi.

Lisää hyviä syitä yllä olevien lisäksi löytyy DONA Internationalin-sivuilta. Linkki sivuille on myös tuolla "tärkeät sivut" kohdassa. Lisätietoja koulutuksesta kunhan tiedän enemmän. :)

4 kommenttia:

 1. Mielummin osallistuisin doula-koulutukseen Suomessa. Voisiko joku neuvoa, mistä saan tietoja ja mihin laitan hakemuksen? Dona International nettisivuilta ei tätä infoa löydy.
  T.Svetlana Koskinen

  VastaaPoista
 2. Bebes on minun tietojen mukaan ollut järjestämässä Suomeen DONA-koulutusta, mutta en tiedä onko se toteutumassa.

  Aktiivinen synnytys ry järjestää Helsingissä yhden päivän mittaisen doulakoulutuksen su 1.11.! S.postilla voit kysyä lisää: info at aktiivinensynnytys.fi.

  VastaaPoista
 3. Doulakoulutus on kutkuttanut mielessä todella kauan.
  Hauskaa jos tulisi selkeä koulutus.

  Koskahan Aktiivinen synnytys seuraavan kerran järjestää kurssin. Täytyisi laittaa sähköpostia.

  Onko tuo yhden päivän kurssi periaatteessa sellainen, että sen jälkeen voi päästä doulan hommiin? Siihen ehä liittyy siten lukemistoa muuten, oletan... Yksi päivä on kuitenkin aika vähän...

  VastaaPoista
 4. Sanna: Kyllä tuon Aksyn kurssin jälkeen voi toimia doulana. Doulanahan voi toimia ilman koulutustakin.. Tuolla Aksyn kurssilla oli ennakkotehtävä, jossa oli kolme eri osa aluetta ja sitten kurssin jälkeen pitää palauttaa vielä yksi tehtävä, johon mm. täytyy lukea yksi kirja.

  VastaaPoista