maanantai 1. kesäkuuta 2009

Uusin Tehy-lehti yllätti

Uusimmassa Tehy-lehdessä (7/2009) oli jopa kolme juttua, jotka liittyivät raskaanaoleviin ja synnyttäjiin. Ensimmäinen ja isoin artikkeli oli "Ilokaasua vain synnyttäjille". Terhi Mäkisen kirjoittamassa artikkelissa kerrottiin lyhyesti ilokaasusta kivunlievittäjänä synnytyksissä ja Työterveyslaitoksen tutkimuksesta, jossa "etsitään laitteiden optimaaliset käyttötavat, parhaat ilmanvaihtoratkaisut ja työtavat". Tarkoituksena on myös laatia opas ja antaa koulutusta henkilökunnalle.


Artikkelissa kerrottiin, että... Ilokaasu on synnyttäjälle turvallinen kivunlievityskeino, joka vaikuttaa ja myös poistuu kehosta nopeasti. Ilokaasua käytetään niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa. Sen käyttöä ei ole tarkoitus kieltää Suomessa, mutta väliaikaisia kieltoja saattaa olla/tulla jos laitteet eivät ole kunnossa ja ilokaasu pitoisuudet kätilöille on korkeat.


Toisen artikkelin aiheena oli seksuaalisuus raskausaikana ja sen jälkeen. Päivi Jokimäen kirjoittamasta jutusta nousi muutama juttu erityisesti:
- "Mitään estettä rakastelulle, yhdynnöille ja orgasmeille ei ole silloin, kun raskaus etenee normaalisti. Jos lääkäri kieltää seksin, kannattaa tarkistaa, tarkoittaako tämä yhdyntäkieltoa vai myös orgasmikieltoa, Eeva Nevanen painottaa."
- "Aborttien määrä alle 1-vuotiaiden äideillä on kasvanut. Niitä tehdään vuosittain yli 1000. Tämä osoittaa, että seksuaalisuuteen ja ehkäisyyn liittyvistä asioista tulisi keskustella aiempaa enemmän."
- "Yhdyntä ei ole kiellettyä ennen jälkitarkastusta, vaikka tällainen myytti edelleen elääkin. Runsaan jälkivuodon aikana ei yhdyntää suositella, mutta niukempi ei sitä estä."


Kolmas juttu oli pieni maininta Maija Jakobssonin väitöstutkimuksesta, josta ilmeni, että kohdunkaulan kirurgiset hoidot "näyttivät lisäävän ennenaikaisen synnytykksen ja pienen syntymäpainon riskiä, ja niin sanotut konisaatiot (kartiobiopsia, jossa kohdunsuusta poistetaan kartionmuotoinen pala) lisäsivät myös lapsen syntymänaikaisen kuolleisuuden riskiä".

2 kommenttia:

 1. Tuosta yhdyntäasiasta tuli mieleeni eräs asia. Olen molempien raskauksieni aikana (ja toki joskus ei-raskautuneenakin) joitakin kertoja kartoittanut kohdunkaulani tilannetta ihan omin sormin. Toki en odotakaan osaavani ammattitaitoisesti tulkita havaintojani, mutta kyse onkin enemmän uteliaisuudesta ja "itsetutkiskelusta". Kun olen tästä maininnut ihmisille, ovat he yleensä tosi ihmeissään, ikään kuin epäilevät ettei moista saisi tehdä.
  Kun sitä nyt ei sorki millään rakennekynsillä sisäpuolelta ja puhko kalvoja, ei minun järkeni mukaan kyse ole yhdyntää kummemmasta tilanteesta (olen erityisen tarkka käsihygieniasta, mutta penistä on harvemmin tullut desinfioitua, ei edes raskausaikana).

  Viimeisessä synnytyksessä kyselin kätilöltä kommenttia johonkin kohdunkaulan asentoon liittyvästä mieltäni askarruttaneesta asiasta. Kätilö esitti jatkokysymyksen "Miksi ihmeessä sinä sellaista olet mennyt tekemään?" Hiukan keskiaikainen asenne;)

  VastaaPoista
 2. Tuosta tuli minullekin mieleen, että tosiaan omaan kehoon tutustuminen raskausaikana on tärkeää ja sallittua. Olisi tosi kiva ja tärkeä juttu, että naiset saisi ajanmukaista ja varmaa tietoa siihen liittyen.

  Mietin myös, että varsinkin raskaana olevien seksuaalisuuteen liittyvät jutut taitaa olla vielä aika tabumaisia. Enkä muuten edes muista nähneeni missään suomenkielisessä julkasussa (lehti, kirja, netti, etc.) mainintaa suutelemisesta synnytyksen aikana. Siitä kun voi olla äidille paljonkin apua supistuksen aikana. Itse kuulin siitä doulaltani Annin odotusaikana ja nyt jälkeen päin olen lukenut mm. engl.kielisestä kirjasta..

  VastaaPoista