maanantai 29. kesäkuuta 2009

Lehtiartikkeleita

Tänään on ollut huima päivä synnytysaiheisten lehtijuttujen suhteen. Aamulehti uutisoi Tampereen Napapiirin synnytysvalmennuksista ja Helsingin Sanomat lääkkeettömästä kivunlievityksestä.

Aamulehden artikkelista on lyhyt pätkä luettavissa täältä!

Helsingin Sanomissa oli jopa kaksikin juttua ilmeisesti, ainakin kaksi artikkelia oli ilmaantunut nettiin... eli...
"Supistuskipu ei ole vihollinen" ja
Hirveän ihanat supistukset

Saan anopilta Hesarin vasta ehkä huomenna tai myöhemmin, joten jos artikkelit on pidempiä kuin nettiversiot, niin kokonaan en siis kaikkea tiedä. Nettiversioiden perusteella professori Riitta Jouppilan kommentit liittyen ns. luomusynnytyksiin suututtaa. Eniten ärsyttää kommentti, että hieronta ja muut keinot olisi pelkkää hellimistä.

Ensiksikin mitä vikaa on hellimisessä. Synnyttäjä on herkässä ja haavoittuvassa tilassa - mitä muuta hän voisi silloin kaivata ja tarvita kuin rakastavia, turvallisia, empaattisia ja lempeitä ihmisiä ajatuksineen, äänineen, käsineen ja vartaloineen elämään synnytystä yhdessä synnyttäjän kanssa. Vauva on usein saanut alkunsa hyvin hellässä ja intiimissä kanssakäymisessä yhdessä rakkaan ihmisen kanssa. Monissa kirjoissa ja muissa lähteissä sanotaan, että myös synnytys on vastaavan tyyppinen tapahtuma.

Toiseksi: "hieronta ja muut keinot" ei todellakaan ole PELKKÄÄ hellimistä. Ne auttaa! Ei ne toki vie kipua kokonaan totaalisesti pois, eikä se minusta ole tarkoituskaan. Ei synnytyksen ole tarkoitus olla kivuton tapahtuma, joka on äkkiä ohi. Kipu kuuluu synnytykseen ja sitä myötä myös osaksi äitiyteen kasvamista (niinkuin artikkelissakin kätilöliiton puheenjohtaja sanoi). Nämä ei silti tarkoita sitä, että synnyttäjän kipua ei helpotettaisiin ja tehtäisiin sitä siedettävämmäksi.

On toki synnyttäjiä ja synnytyksiä, jotka ovat eri syistä erittäin kivuliaita, MUTTA täytyy muistaa, että lääkkeet eivät ole mitenkään autuaaksi tekeviä. Myös lääkkeelliset synnytykset voivat olla kivuliata syystä tai toisesta. Tai voi olla tilanteita joissa esim. puudutteen saamista joutuu odottamaan pitkään. Silloin on julmaa jättää äiti selviytymään yksin kivun kanssa ellei hänellä itsellään ole tukihenkilönsä kanssa keinoja kivun lievittämiseksi puudutetta odotellessa!

Minä tunnustaudun ns. luomusynnytysten puolesta puhujaksi ja uskon saman mitä WHO on sanonut: yli 80% naisista pystyy synnyttämään ilman lääkkeitä. Minä en tarkoita silti sitä, että lääkkeellisten kivunlievitysvaihtoehtojen käyttäminen olisi väärin tai niitä käyttäneet ovat jotenkin huonompia synnyttäjiä - en todella. Käytinhän itsekin ensimmäisessä synnytyksessä petidiiniä, epiduraalia kolmesti ja ilokaasua, en ollut yhtään sen huonompi kuin muutkaan, vaikka jälkeen päin ajattelenkin, että pelkkä ilokaasu olisi saanut riittää minulle silloin. :)

Lääkkeettömiä kivunlievityskeinoja on paljon! Tosin lääkkeiden voimaan uskovan ja luottavan korvaan esim. synnytyslaulu, akupunktio tai aromaterapia voi kuulostaa naurettavilta. Ne on kuitenkin todella oivia keinoja helpottaa kipua ja saada niistä apua ja voimaa synnytyksessä selviytymiseen.

Täytyy muuten sanoa vielä tähän lopuksi, että minulla on sellainen aavistus/tuntuma, että luomu- ja kotisynnytyksiin valmistautuvien odottajien asenne synnytystä ja synnytyskipua kohtaan on usein erilainen kuin muilla. Luomu- tai kotisynnytykseen kun ei oikein ole mielekästä valmistautua ellei ajattele synnytyskivun olevan hyvä asia ja etteikö naisella olisi kykyä ja voimaa synnyttää luonnollisesti ja omaa vaistoa kuunnellen. :) Toki voi muutkin ajatella näin, sitä en kiellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti