perjantai 12. kesäkuuta 2009

Aaaoooouuummmm...

Tänään oli Tampereen Napapiirillä meidän järjestämä synnytyslaulukurssi ja se oli aivan huippu! Olen niin onnellinen, että se saatiin järjestettyä ja samalla sain yhden unelmistani toteutettua - eli osallistua sille kurssille.

Taustaa kurssin järjestämisestä sen verran, että jo Heidiä odottaessa harmittelin sitä kun kursseja oli vain Helsingissä eikä sinne ollut mahdollista osallistua. Jo silloin mietin kurssin järjestämistä ja vähän kyselinkin asiasta. Silloin se kuitenkin jäi... samoin Annia odottaessa. Nyt sitten Annin syntymän jälkeen joku odottaja oli kysellyt ystävältäni Katilta, että onko Tampereella synnytyslaulukursseja. Se oli vähän niinkuin piste ii:n päälle ja päätin kysyä kouluttajaa Tampereelle. Otin yhteyttä Hilkka-Liisaa ja sovimme hänen kanssa käytännönjutut. Minä hoidin apujoukkojen kanssa markkinoinnin ja sain Hilkka-Liisalta apua. Jos joku miettii synnytyslaulu-kurssin järjestämistä omalla paikkakunnallaan, niin rohkeasti vain! Hilkka-Liisa auttaa kyllä ja minultakin voi kysyä vinkkejä. :)

Sitten muita juttuja...

Jo Synnytyslaulu-kirjan luettuani olin 100% varma siitä, että äänenkäyttö on mahtava juttu, mutta nyt tuon kurssin jälkeen olen entistäkin varmempi. :) Hilkka-Liisa kertoi, että kursseille tulee ihmisiä laidasta laitaan: raskaana olevia tukihenkilöineen, vanhempia naisia, yksinäisiä miehiä, jne. Tuon kurssin jälkeen ymmärrän todella miksi ja voin lämpimästi suositella muillekin tuota kurssia. Siitä ei ole apua pelkästään synnytykseen ja raskausaikaan liittyviin asioihin vaan myös esim. lapsen kehityksen tukemiseen, kaikenlaisen kivun lieventämiseen eri tilanteissa jne.

Kurssilla oli tänään myös kaksi miestä. Oli todella hienoa, että he olivat lähteneet puolisoidensa kanssa ja osallistuivat aktiivisesti. Äänenkäyttö ja nimenomaan matalat äänet saivat ihan uuden merkityksen tavallaan, kun oli ne miehet laulamassa siinä meidän naisten kanssa. Ero oli valtava. Sen miesten matalan äänen resonoinnin ja värinän saattoi tuntea itsekin, vaikka ei edes vieressä ollutkaan. :) Jos joskus vielä synnytän, niin ehdottomasti pyydän miestäni laulamaan ihan vaikka pelkkää aaa:ta leukarentona. Tosin ihaninta varmaan olisi jos olisi miehen ja minun lisäksi ainakin vielä yksi (doula ;)), joka olisi mukana laulamassa... se tuntuisi aivan mahtavalta. (Nimenomaan tuntuisi. :))

Äänenkäyttö ja synnytyslaulaminen voi olla todella voimaannuttavaa. Itse ainakin koin sen sellaisena molemmissa synnytyksissä ja nyt tuon kurssin vinkkien avulla varmasti tulevissakin synnytyksissä (jos joskus vielä saan synnyttää).

Hieman uusi juttu minulle tuolla kurssilla oli äänenkäyttö sektiossa. Se ei varmastikaan ole vielä kovin yleistä, mutta toivoisin että siitä saisi entistä useampi sektioon menevä tietoa ja neuvoja. Sektiossa äänenkäyttö rauhoittaa, yhdistää, rentouttaa ja luo turvallista oloa. Äänenkäytön ei tarvitse olla mitään kovaan ääneen laulamista vaan se voi olla myös hiljaista, lempeää ja hyväilevää huokailua. Esim. "haaaaaa...".

Loppuun pari nyrkkisääntöä äänenkäytöstä:
1. Pidä leuka rentona!
2. Laula puheäänestä aina matalampaa ääntä kohti.

KIITOS KAIKILLE KURSSILAISILLE!
Oli ihana, vaikkakin pitkä päivä. :)

PS. Tämän päivän kurssista oli tänään Yle Tampereen Radiossakin. Toimittaja kävi haastattelemassa yhtä raskaana olevaa kurssilaista ja kouluttajaa Hilkka-Liisaa. Ei siis mennyt tälläkään kertaa mediatiedotteiden lähettäminen hukkaan. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti