sunnuntai 2. lokakuuta 2011

Hajatelmia

Työelämän, viisihenkisen perheen touhujen, pienen yrityksen perustamisen ja vapaaehtoistyön yhteen sovittaminen on aika haastavaa. Voimaannuttava synnytys ei siis suinkaan ole ollut hiljaiselolla siksi etteikö aiheita tai ajatuksia olisi ollut mielessä. :)

Olin eilen Helsingissä järjestämässä Aktiivinen synnytys ry:n, Yebomaman ja Heketin yhteistä Kotisynnytys Symposiumia. Päivä oli aivan mahtava! Minulle mieleen painuvimmat puheenvuorot olivat: Homebirth in Denmark - Helle Lorenzen Tanskasta, Kotisynnytys Englannissa - Merja Thomas Englannista ja Kotikätilön kokemuksia - Marja-Leena Harju täältä Tampereelta. Ajattelin kirjoittaa niistä nousseista ajatuksista toisella kertaa tuonne Kotisynnytys blogin puolelle.

Symposium oli täynnä oksitosiini aaltoja ja mielenkiintoisia kohtaamisia. Toisaalta oli surullista tajuta kuinka jäljessä Suomessa ollaan äitiys- ja synnytyshoidon suhteen, mutta toisaalta oli lohduttavaa kuulla, että ollaan edes jonkun verran edistytty esim. 20 vuoden takaisista ajoista. On hurjan voimaannuttavaa ja innostavaa osallistua eilisen symposiumin kaltaisiin tapahtumiiin joissa saa kuulla onnistumiskertomuksia muualta. Ja niin kuin Johanna Sarlio-Nieminen sanoi niin tärkeää oli se, että oltiin yhdessä kuulemassa niitä samoja asioita joita jo moni tiesi tai oli kuullut aiemminkin. Kotisynnytys aiheeseen keskittynyt symposium oli vakavasti otettava ja uskottava, ja siinäkin mielessä todella onnistunut.

On muuten aivan mahtavaa myös sekin, että yhteisen oksitosiinin höyryttämän tapaamisen jälkeen voi pitkän automatkan ajan keskustella lisää aiheesta muiden naisten kanssa. Syyskuun alussa autoiltiin AkSyn hallitusnaisten kanssa Kuopioon Aila Miettinen-Jaakkolan luokse ja silloinkin hyödynsimme automatkan puhumalla ja ideoimalla synnytysaiheisia juttuja kuin Runebergit. :) Ja nyt eilen autoiltiin ja keskusteltiin Helsinkiin ja takaisin.

Se kenen ja minkä henkisen ihmisen kanssa keskustelet, vaikuttaa hurjasti siihen miten voimaantuneen olon itse saat. Tarkoitan siis sitä, että sillä on aivan mieletön ero, että puhuuko synnytysasioista sellaisen ihmisen kanssa jonka mielestä synnyttäminen on välttämätön paha ja raskauden karmaiseva päätös, vai ajatteleeko hän, että syntymä voi olla todella upea kokemus ja vaikuttaa monella eri tapaa ja monella eri tasolla koko perheeseen! Erityisesti raskaana olevien kannattaa etsiä ympärilleen ihmisiä, jotka voimaannuttavat ja luovat positiivista energiaa jo ennen synnytystä ja myös synnytyksen aikana!

Tuolla kotisynnytys seminaarissa nousi yleisön puheenvuoroista keskusteluun terveydenhoitajat ja neuvoloiden palvelut. Olen jo pitkään miettinyt, että se on yksi asioista joihin toivon AkSyn tarttuvan ja olenkin ehdottanut sitä yhdeksi teemaksi tulevia tempauksia ym. ajatellen. Seminaariyleisön puheenvuoroista kantautui ajatus (joka minullakin on ollut), että
1) valmistautumatonta synnyttäjää on todella haasteellista pika-valmentaa kesken synnytyksen muutamassa minuutissa
2) neuvoloissa pitäisi panostaa synnytykseen valmistautumiseen nykyistä enemmän raskauden aikaisilla neuvolakäynneillä
3) kätilöt pitäisi saada takaisin äitiysneuvoloihin.

Synnytykseen valmistautuminen on todella tärkeää. Minusta tuntuu, että terveydenhoitajat eivät aivan täysin ymmärrä sen merkitystä. Tai siis sitä, että synnytysvalmennukseksi ei todellakaan ole riittävää esim. pelkkä yksi luento lääkkeellisestä kivunlievityksestä. Tampereella on alkanut/alkamassa "kummikätilö" toiminta eli jokaisella neuvolan toimipisteellä on synnytyssairaalasta nimetty kummikätilö, jonka kanssa he tekevät yhteistyötä. Minusta tämä on aivan loistava idea ja siinä on mahdollisuuksia vaikka mihin! Ainakin täällä Tampereella on selkeä puute useiden terveydenhoitajien osaamisessa on ollut se, ettei heillä ole ollut ajanmukaista tietoa Taysin käytännöistä ym. Toivon, että tämä kummitoiminta tuo mm. siihen muutoksen.

Ensimmäisessä kappaleessa mainitsin pienen yrityksen perustamisen... Pitkän harkinnan ja suunnittelun jälkeen päätimme kätilö-ystäväni Pian kanssa toteuttaa haavemme ja perustaa oma paikka! Se paikka on Pesä ja avataan tammikuussa 2012 Tampereen Napapiirin yhteyteen. Pesässä tarjotaan palveluja erityisesti raskaana oleville ja synnyttäneille. Olen aivan innoissani ja kaikki ylimääräinen aika meneekin sitä järjestellessä. :)

Meillä on täällä Tampereella nyt tulevana tiistaina (4.10.) AkSyn teemailta, jonka aiheena on Aktiivisen synnyttämisen ABC. Pitää alkaa valmistelemaan alustusta, joten semmoro.

***

Päivitin Kotisynnytys seminaarissakin mainittua kivunlievityslistaa. Se löytyy täältä: Kipuun.

3 kommenttia:

 1. Pesä kuulostaa mielenkiintoiselta idealta! Harmittaa kovasti, kun en muuten niin mielenkiintoiseen ja ainutlaatuiseen symposiumiin päässyt, kun olisi tullut liian pitkä reissu pikkuisen kanssa tehtäväksi :(

  VastaaPoista
 2. Pesä kuulostaa ihanan mielenkiintoiselta. Onnea Pesän emoille!

  mamma_74

  VastaaPoista
 3. Kiitos! Hirmu homma meillä vielä edessä, mutta pikkuhiljaa pikkuhiljaa... :D Toivotaan, että Pesä vastaa naisten ja perheiden tarpeisiin. Itse ainakin ollaan Pian kanssa ihan innoissaan. :)

  VastaaPoista