lauantai 29. lokakuuta 2011

Saksan luentoja, osa 1

Midwifery Today konfrenssin torstain luennot huipentuivat Gail Hartin ja Michel Odentin luentoon aiheesta "The fist hour after brith".

Molemmat luennoitsijat korostivat sitä, että vauvaa ja äitiä ei saisi erottaa toisistaan, vaan nimenomaan antaa heti syntymän jälkeen äidille ja vauvalle häiritsemättömän rauhan.

Michel kertoi, että vernix caseosa (vaalea rasva vastasyntyneen iholla) on samanlaista niin ihmisvauvoilla kuin hylkeiden poikasillakin. Se on tarkoitettu nimenomaan suojaamaan vauvan ihoa, eikä sitä saisi pestä pois.

Michel kertoi myös, että rintamaidon ensi tipoissa, kolostrumissa, on luonnollista K-vitamiinia. Tutkimusten mukaan vauvat ja lapset, jotka saivat K-vitamiininsa kolostrumista, olivat terveempiä kuin muut lapset. Pienten, tärkeiden ensi-maitotippojen merkitystä ei siis saisi vähätellä.

Heti vauvan synnyttyä vauvan iholle tulee täysin uusi mikrobi kolonisaatio. Merkityksellistä on se, että MITKÄ mikrobit vauva ensin saa. Onko ne hänen äitinsä mikrobeja vai sairaalan? Kun ystäväni sai neljännen lapsensa, sanoi lapsivuodeosaston hoitaja, että "sitä parempi mitä harvemmat kädet vauvaan koskee!". Nyt ymmärrän entistä paremmin miksi. Sairaalassa kulkeutuu käsien välityksellä todella paljon erilaisia mikrobeja, joista osa on jopa todella haitallisia. Suomessakin MRSA on lisääntynyt synnyttäjienkin keskuudessa. On tärkeää, että vauvaa "suojellaan" muilta kuin perheen omilta mikrobeilta.

Äidin mikrobeista tärkeitä ovat erityisesti perineumin mikrobit, jotka vauva saa alatiesynnytyksessä luonnollisesti. Olen kuullut norjalaisesta kätilöstä, joka sipaisee sektioon menevän naisen rintoja kädellä jolla on tehnyt juuri sisätutkimuksen. Näin vauva on saanut myös sektiossa tärkeitä mikrobeja, jotka muuten jäisivät vauvalta saamatta.


...Jaahas. Juna saapuu juuri Helsinkiin, joten tässä kaikki tällä erää...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti