lauantai 3. huhtikuuta 2010

Synnytykseen valmistautumis-harjoitus

Pääsin pitkästä aikaa saunaan YKSIN ja RAUHASSA. Päätin heti käyttää tilaisuuden hyväkseni ja harjoitella äänenkäyttöä pitkästä aikaa. (Hilkka-Liisa Vuori suosittelee äänenkäyttöä ja siihen liittyviä harjoituksia jo raskausaikana - monestakin syystä. :)) Tein pienen harjoituksen, joka voisi olla yksi osa synnytykseen valmistautumista.

Kirjoitan sen tähän, jotta voitte kokeilla sitä ja muokata juuri teille sopivaksi. Kaikki ei tykkää esim. saunomisesta, joten sen tilalle voi miettiä jonkun muun toteutuspaikan ja -ajankohdan. Itse en normaalisti juuri nauti saunomisesta, mutta aina raskaana ollessa se on ihanaa (yksin ja rauhassa) ennen kuin keskiraskauden lopusta se pitää lopettaa supisteluiden takia.

*****

Istu sopivan lämpimässä saunassa hyvässä asennossa ja laita silmät kiinni. Anna ajatusten valua jonnekkin kauas ja yritä rentoutua. Anna alaleuan ja suun roikkua rentoina. Keskity vain itseesi ja nauttien tästä hetkestä ja omasta olostasi.

Kun sinun on hyvä olla, voit henigttää pari kertaa syvään henkeä ja alkaa sen jälkeen huokailemaan hellästi uloshengityksen mukana: "haaaaa..". (Tämä on synnytyslaulua yksinkertaisimmillaan.) Voit antaa siinä samalla käsien sivellä päätäsi ja kasvojasi, muistaen pitää leuka ja suu rentona.

Anna rentouden vallata sinut kokonaan päästä varpaisiin ja hellän äänen saavuttaa myös pieni matkustaja, joka nauttii äänestäsi ja sen väreilystä kehossasi.

Halutessasi voit "haaaaaaa":n lisäksi kokeilla "aaaauuuuu" tai "aaaooouuumm":ia, mikäli tuntuu siltä. Pääasia on, että pystyt rentoutumaan ja sinun on hyvä olla. Äänen käyttäminen alkaa alun jälkeen tuntua yhdeltä osalta sinua ja vauvaa... teidän yhteyttä. Samaa yhteyttä joka voi syntyä teihin synnytyksenkin aikana. Myös sama rentouden ja hyvän olon tila voi olla läsnä kun synnytät pientä vauvaasi.

Jatka rentoutumista ja hellää äänenkäyttöä niin kauan kuin tuntuu hyvältä ja luontevalta, ja saunassa jaksat olla. Voit myös halutessasi valella vadista viilentävää vettä päällesi harjoituksen aikana.

*****

Itse en tehnyt tuota harjoitusta kuin muutaman minuutin, ehkä 5min maksimissaan. Silti se oli hurjan rentouttavaa ja äänenkäyttö tuntui mukavalta pitkästä aikaa. :) Saunassa ollessa tuli myös sellainen olo, että siellä voisi olla mukava rentoutua myös synnytyksen aikana (kunhan se ei ole liian kuuma). Sauna on jotenkin sellainen paikka, että jos sitä ei inhoa tai karsasta niin yleensä siellä automaattisesti rentoutuu ja rauhoittuu. Miksi ei siis myös synnytyksen aikana?! Itse tiedän muutamia, jotka ovat olleet pitkään saunassa synnytyksen aikana ja ovat kokeneet sen erittäin hyvänä apuna. Toki silloin täytyy muistaa juoda, juoda ja juoda. :)

2 kommenttia:

  1. Niin.. Tiesin ne meidän esiäiditkin jotain: saunassa, puhtaassa, lämpimässä, hämärässä... Monen naisen voimin. :)

    Ihana koekmus, ihana OMA hetki sulla!

    VastaaPoista
  2. Juu niin oli ihana oma hetki. NIITÄ LISÄÄ!! -tahtoo hän. Tai siis minä. :D

    VastaaPoista