perjantai 19. maaliskuuta 2010

Suomen "lintukoto"

Luin tänään Amnesty International USA:n Deatly delivery -raporttia USA:n synnytystilanteesta. Raportti oli todella karua ja surullista luettavaa. USA:ssa kuolee joka päivä ainakin kaksi naista synnytykseen liittyviin juttuihin. Suurimmat syyt olivat
1. Embolia (tukos verisuonissa tai keuhkoissa) 20%
2. Verenvuoto 17%
3. Raskausmyrkytys 16%
4. Tulehdus 13%
5. Sydänlihaksen sairaus 8%

Kuolemiin johtaviin syihin liittyi monia asioita kuten vakuutuksen puuttuminen, jonka takia monet raskaana olevat eivät pääse mihinkään raskauden aikaisiin kontrolleihin tai edes sairaana ollessaan hoitoon tai synnyttämään lähisairaalaan jne... Kuolemiin liittyi myös vakavia hoitovirheitä, joihin osa syynä oli mm. liian vähäinen henkilökunnan määrä, välinpitämättömyys mm. syntyperästä johtuen, jne.

Embolioista ja verenvuodoista käsittääkseni valtaosa liittyi sektioihin (joita USA:ssa tehdään aina vain useammalle synnyttäjälle "tarpeettomasti") ja sektioiden komplikaatioihin. Osa kuolemiin johtavista syistä liittyi mm. huonoon kotiuttamiseen sairaalasta (ei kunnollisia jälkihoito-ohjeita jne) ja liian vähäiseen henkilökunnan määrään ja heidän kiireeseen. Raskausmyrkytysten osalta käsittääkseni suuressa osassa syynä huono hoitoonpääsy syystä tai toisesta.

Moneen otteeseen tuli sellainen olo, että onpa onni asua Suomessa, jossa KAIKKI saavat hoitoa oli köyhä tai ei, tumma tai valkoihoinen, suomea puhuva tai muun kielinen, jne.. Ketään ei käännytetä vakavasti sairaana pois tai jätetä oman onnensa nojaan siihen saakka, että omalääkäri saapuu sitten joskus paikalle. Amnestyn raportin tositarinat olivat kamalaa luettavaa. :(

Vaikka Suomessa asiat ovat huomattavasti paremmin, jäi toisaalta mielen pohjaan pieni huoli. Kaikesta säästetään, toimintoja lopetetaan ja henkilökunta laitetaan koville. Ollaanko Suomessa muutamien vuosien päästä samassa tilanteessa kuin USA:ssa? Että synnyttäjiä kuolee meidänkin kotimaassa riittämättömän seurannan ja huonontuneen synnytysten hoidonlaadun vuoksi. Sektioiden komplikaatiot ja niistä johtuvat kuolemat yllätti minut täysin. Toki tiesin ennestään, että sektio on suuri leikkaus, eikä todellakaan riskitön äidille ja vauvalle, mutta yllätyin silti. Kiinnostaisi tietää millä tavoin Suomen ja USA:n protokollat sektioiden suhteen eroaa toisistaan. Esim. miten pyritään välttämättä tukokset ja karsimaan embolia riskiryhmään kuuluvat jne.

Tämän tekstin tarkoituksena ei ollut pelästyttää esim. sektioon meneviä. Kannattaa muistaa, että Suomessa vastaavat tilastot eivät todellakaan ole niin pahat kuin USA:ssa ja hoito on monin tavoin muutenkin laadukkaampaa ja turvallisempaa. Mietin vain sitä, että näillä budjettisuuntauksilla onko se kuinka kauan mahdollista??

5 kommenttia:

  1. Luin itse samaa Länsi Savo lehdestä ja aika shokki oli se että suurinosa synnytyksistä pyritään käynnistämään tai sektoimaan jotta lääkärit saavat hoitaa synnytyksen virka-aikana. Tuolla Usa:ssahan se suurin ongelma taitaakin juuri olla tuo sairasvakuutusasia, vain harvat ja "rikkaat" saavat hoitoa.

    VastaaPoista
  2. Luin myös samaisesta aiheesta artikkelin, melkoinen järkytys oli tuo 'hoidetaan synnytykset virka-aikaan jotta päästään edullisemmin'. Mutta jollain tapaa ei yllätä että kyseessä on Usa.

    VastaaPoista
  3. No minusta tuo virka-aikaan hoitaminen ei ole todellakaan kaukana Suomessakaan. Johan nytkin myönnetään julkisesti, että synnytyksiä käynnistellään niin, että syntyis ennen viikonloppua tms. Tai niin että vauva syntyis tod.näk. enemmin päivällä kuin yöllä.

    Itse luin sitä koko raporttia ja minä kyllä "putosin" penkiltä todella monessakin kohtaa. Esim. yksi tositarina kertoi synnyttäjästä joka oli saanut epiduraalista infektion, johon lopulta kuoli vielä sitten toisen hoitovirheen takia. Nyt siinä kyseisessä sairaalassa pidetään maskia epiduraalia laitettaessa jne..

    Yhdelle synnyttäjälle oli sanottu, kun hän oli työntekijältä kysynyt puhuukon hän espanjaa, että: "puhun espanjaa, mutta tässä sairaalassa puhutaan vain englantia". Joten nainen ei sitten ymmärtänyt mistään mitään, kun ei puhunut itse englantia.

    VastaaPoista
  4. Karut lukemat johtuvat varmasti pitkälti suuresta sektioprosentista. Lisäksi uskoisin ylipainon olevan lukujen takana. Suuri ongelma täälläkin, mutta ei onneksi vielä ihan Amerikan tasolla... Silti ylipaino on Suomessakin suurin yksittäinen riskitekijä raskaudessa.

    Kerroit muuten meneillään olevasta Gua sha -kampatilauksesta. Voin paljastaa, että sähköpostitse tein jo tilauksen :)

    VastaaPoista
  5. Aihetta sivuten tuosta virka-ajan puitteissa tehtävästä hoidosta.. Itse synnytin yhden kätilön yövuoron aikana ja enpä ihmettelisi jos paljastuisi etten saanut pitää vastasyntynyttä rinnallani kuin muutaman minuutin ennen pesuja ja punnituksia siitä syystä, että hoitajan vuoro oli loppumaisillaan ja hänellä oli kiire kotiin.

    VastaaPoista