keskiviikko 24. helmikuuta 2010

Liitoskivut

Olen kai kirjottanut liitoskivuista joskus aiemminkin, mutta nyt on pari uutta vinkkiä, joten teenpäs uuden listan.... :)

Liitoskipuihin voi kokeilla:

- raskaushieronta (esim. tämä)
- tukivyö (tavallinen tukivyö tai fysioterapeuteilta ilmaiseksi lainaan saatava Si-vyö)
- kävellen peruuttamalla (minulla ainakin toimii)
- jumppapallon päällä istuskelua ja lantionpyörittelyä jalat täysin levällään tai sitten suppeemmalla (ihan kumpi itselle toimii paremmin)
- nukkumista paksuhko tyyny/imetystyyny jalkojen välissä
- joogaa
- refleksologiaa/vyöhyketerapiaa
- akupunktiota
- osteopatiaa
- lämpöä: sauna, kaurapussi, jne.

Liitoskivut on minun kirous raskauksien aikana ja tässä raskaudessa ne alkoi jo rv:llä 12. Annia odottaessa oli niitä päiviä, kun eteenpäin pääsi vain peruuttamalla. Toivottavasti tässä raskaudessa niitä päiviä ei ole kovin montaa... ;) Liitoskivut on todella kipeä ja inhottava vaiva, mutta olen koittanut ajatella niin, että on vain hyvä kun liitokset aukee ja onneksi ne minulla loppuu viimeistään synnytykseen. :)

*muok* 24.10.2014
Selasin näitä vanhoja postauksia ja tämän kohdalla tuli tarve kirjoittaa liitoksien kuulumisia nuorimmaisen syntymän jälkeen. :D Late on kohta 1,5v ja liitokset synnytyksen jälkeen liitokset on olleet kipeinä oikeastaan vain jos on esim. uinut sammakkoa. Pelkästään istuminen jalat auki ei niitä kipeytä, mutta sellanen isompi aukinainen liike. Raskausaikanahan liitokset oli todella kipeät, niinkuin minulla aina. Siihen auttoi kyllä tosi hyvin osteopaatilla käynti. Kävin keskiraskaudessa kerran ja loppuraskaudessa kerran.

On todella kurjaa, että liitoskipujen tehokas hoitaminen vaatii rahaa, kun kaikilla ei sitä rahaa ole hoitoihin käyttää. Olen kiitollinen, että sain käytyä pari kertaa ja kokonaisvaltaisesti oma vointi koheni huomattavasti. Raskausajan krempat on tavallisia, mutta niihin on saatavilla apua. Ei siis kannata uskoa, jos joku sanoo että "ei sille mahda mitään".

5 kommenttia:

  1. Hei,
    voit ottaa joogan perästä kysymysmerkit pois :-) Itse jatkoin astanga- ja hathajoogaa (tietysti soveltuvin osin) ihan koko toisen raskauteni ajan, viimeiselle viikolle saakka, eivätkä liitokset vihoitelleet ennen kuin viikolta 37. Silloinkin kiukuttelivat ohimennen lähinnä siitä syystä, etten aina ajoissa huomannut hiljentää tahtia, kun olo muuten oli mitä mainioin.
    Mutta omasta tilanteestani olen täysin vakuuttunut: uskon, että juuri jooga teki toisesta raskaudestani hyvän ja energisen. Se helpotti ensimmäisten viikkojen kuvotusta, piti selkä- ja liitoskivut pois ja yöunet levollisina loppuun asti. Ihan erilainen fiilis kuin ensimmäisessä raskaudessa, jolloin en vielä ollut joogaa aloittanut! Ja silloinhan minulla ei edes ollut vielä parivuotiasta esikoista nosteltavana ja paimennettavana...

    VastaaPoista
  2. Voi kiitos tästä postauksesta! Toista odottelen ja liitoskivut alkoi jo rv 14 (esikosta rv 21) ja ovat nyt jo ihan helvetillisiä, viikkoja kasassa 16 ja risat. Eli kaikki vinkit on tarpeen! SI-tukivyö mulla oli esikosta käytössä, mut sekin auttoi vain joskus. Onpahan nyt ainakin vaihtoehtoja tarjolla, kiitos :)

    VastaaPoista
  3. Oma gynekologini hoitaa liitoskipuja matalaenergisella laserhoidolla. Kokemuksesta voin sanoa, että toimii hyvin! Jos haluat, voin vinkata lääkärin nimen yksityisesti, hän toimii Pirkanmaalla.

    VastaaPoista
  4. Olen synnyttänyt 4 lasta ja minunkin kiusallisin vaiva oli kaikissa raskauksissa liitoskivut; varhain alkaneet, KOVAT kivut!!! Ainoa mikä auttoi oli vyöhyketerapia, eli TODELLAKIN kannattaa kokeilla. Joskus hoito vaikutti jopa 2 kk ennenkuin kivut palasivat, joskus kävin useammin...mutta se oli taivaallista, kun kivut hävisivät. Ja rentoutuminen muutenkin tekee hyvää raskaana! =)

    Nina

    VastaaPoista
  5. vielä lisäys listaan:
    osteopatia ehkäisemään ja hoitamaan raskausajan vaivoja, valmistelemaan synnytystä, hoidoissa tasapainoitetaan lantiota. Kysy etukäteen raskaana olevien hoidosta kokemusta omaavaa terapeuttia.

    mainitsemasi peruutus koskee ilmeisesti kävellen peruutusta? konttaustakin voi kokeilla. kaikki toiminta joka tasapainoittaa lantionlihasten toimintaa hyödyttää liitoskivuist kärsiviä. Eli lantionpohjan lihasten harjoitteita raskausaikana kannattaapi tehdä tästäkin syystä.

    VastaaPoista