perjantai 12. helmikuuta 2010

Kylmää kipuun...

Kätilö-ystäväni kertoi, että Turussa on hoksattu kylmän teho synnytyskipun hoidossa. Siellä laitetaan täytettävään kaulimeen vettä, kaulin pakkaseen ja sitten sillä kylmällä kaulimella kaulitaan selkää. (En tiedä kauliivatko muitakin paikkoja, esim. reisiä?) Ilmeisesti Tupperwaren muovinen kaulin, jonka voi täyttää ja sulkea korkilla, on tähän tarkoitukseen aivan loistava.

Idea kuulostaa todella hyvältä. Kylmä tekee varmaan kutaa ja kaulimella voi kaulia oikein jämäkästi vaikka alaselkää ja näin helpottaa entisestään kipua. Täytyypä pitää mielessä seuraavassa synnytyksessä, kun tuollainen kaulin sattuu löytymään keittiön kaapistakin. :)

8 kommenttia:

 1. Tuo juttu oli kätilöliiton lehdessä ja luin sen siitä. Jotenkin itsekkin uskon että kylmä voisi oikeasti tehdä hyvää. Voisin kuivetella omalle kohdalle enemmin kylmä kuin lämpöpussin.

  VastaaPoista
 2. Olis muuten varmasti ollut aika loistokeino minullekin, kun supistukset tuntuivat vain ja ainoastaan alaselässä ja lämpöpussi tuntui pahalta.

  VastaaPoista
 3. Luin just kirjaa Synnytyskivun lievittäminen (Liukkonen, Heiskanen...), niin siinä puhuttiin kans kylmien kääreiden/kylmäpussin tehosta. "Voidaan asettaa myös kohdun ylä- tai alapuolelle, jolloin niillä lievitetään etupuolella tuntuvaa supistuskipua". Kylmää voidaan myös vuorotella lämpimän kans tai käyttää esim. kuuman suihkun jälkeen. Sanottiin hidastavan kipuimpulssin kulkua. t. Erika

  VastaaPoista
 4. Juu kylmä itsessäänhän ei ole mikään uusi keksintö, tuo täytettävä kaulin taitaa olla. :)

  Minulla kyllä toimi lämmin (tai siis KUUMA) oikein hyvin, mutta en tiedä olisko vaikkapa kuuma-kylmä vaihtelut toiminu vielä paremmin?! :D

  Jos joku sanoo, että lääkkeettömiä kivunlievityskeinoja ei ole (tarpeeksi) niin pyh ja pah! Vain mielikuvitus on rajana! :)

  VastaaPoista
 5. Tää onkin hyvä juttu pitää mielessä, koska mulla kaikki kuuma (kaurapussi, kylpy, suihku...) aiheutti vaan pahaa oloa, kun tuli liian kuuma :/ Mut ehkä tosiaan noin vaihdellen tai vallan kylmällä koitan sitten ens kerralla.

  VastaaPoista
 6. No voihan, multa löytyy tuollainen kaulin, muttei korkkia!! Täytyy kehitellä joku patentti ettei vedet lirise sulaessa pitkin lattioita :) Toihan vois olla hyvä sitten, jos ammeen/suihkun/saunan tms. kuumuus alkaa ahdistamaan, ja veis tietysti ajatuksia pois kivusta kun on monenlaista kokeiltavaa :) Ja tietysti kesäkuumalla synnyttäessä...

  VastaaPoista
 7. Oi kun tätä olisi voinut kokeilla omassa synnytyksessä, varmasti olisi auttanut!

  VastaaPoista
 8. Luin tuosta viime kätilölehdestä. Todella hyvä keksintö! Moni synnyttäjä ei kaipaa polttaviin kipuihin lämpöä, vaan juuri viilennystä. Kaulimet kehiin kaikissa sairaaloissa!

  VastaaPoista