maanantai 8. helmikuuta 2010

Viha-rakkaussuhde kirjaan...

Olen jo pitkään lukenut Sylvie Donnan kirjaa Preparing for a healthy birth. Olen lukenut sen yli viidestä sadasta sivusta vasta 130 ja olen jo nyt yhtä aikaa vihastunut ja rakastunut. Kirja on aivan loistava, mutta aika ehdoton ja "äärilaitainen". Kirjassa kyllä perustellaan sen väitteet tai muiden väiteet jotka siinä kumotaan, mutta silti vaikka siinä viitataan tutkimuksiin niin lähdetietoja ei juuri ole. Kovin ristiriitaisesti sitä siis luen.


Tänä aamuna karvoja nosti pystyyn vaihtoehtomenetelmät synnytyksessä. Kirjassa hyväksyttiin VAIN 4 vaihtoehtoista asiaa

1. Vadelmanlehtitee kolmanella raskauskolmanneksella ja synnytyksessä.
2. Homeopatinen Arnica 30 päivittäin raskauden viimeisen kuukauden ajan ehkäisemään ruhjeita.
3. Foolihapon käyttö ensimmäisellä raskauskolmanneksella ehkäisemään selkäydin vammoja.
4. Omega 3 kalaöljyn käyttö viimeisellä raskauskolmanneksella auttamaan vauvaa aivojen kehityksessä.

Kaksi ensimmäistä perusteltiin sillä, että niitä on käytetty jo niin pitkään, että ovat todettu hyviksi ja turvallisiksi. Kaksi viimeistä taas ovat viime aikaisten tutkimusten mukaan tarpeellisia ja hyödyllisiä. Muuten kaikki aromaterapia, akupunktio, tens, vyöhyketerapia, ym. olivat liian voimakkaita keinoja ja kirjan mukaan häiritsevät liikaa synnytyksen normaalia ja luonnollista kulkua.

Kirjan alku oli kyllä todella vakuuttava. Siinä puhuttiin terveellisestä synnytyksestä ja siitä kuinka kaikilla naisilla olisi siihen mahdollisuus. Siellä oli todella loistavia kommentteja mm. Michel Odentilta ja paljon kannustusta terveellisemmän synnytyksen suuntaan. Nyt taas kirjaa lukiessa tuntuu, että jaottelu on siellä hyvin musta-valkoinen. Joko synnytät terveellisesti ilman mitään lääkityksiä tai vaihtoehtoisia menetelmiä ja minimaalisella puuttumisella tai sitten et synnytä terveellisesti.

Itse ajattelen niin, että synnytyksen pitäisi saada alkaa mahdollisimman luonnollisesti ja puuttumatta, ja synnytykseen pitäisi puuttua mahdollisimman vähän. Olen siis hyvin monissa asioissa samoilla linjoilla kirjan kirjoittajan ja Michel Odentin kanssa, mutta en yhtään niin jyrkästi tai mustavalkoisesti. Minusta nykypäivän naisilla on oikeasti aivan liian huonot mahdollisuudet synnyttää tavalla joka kirjassa tuodaan esille, joten esim. tens-laitteen käyttö on täysin ymmärrettävää ja positiivinenkin asia, kun se auttaa yhä useampaa suomalaistakin naista synnyttämään vähemmillä kipulääkityksillä. Tosin kirjassa sanottiin, että tensin käyttö voi voimistaa supistuskipua loppuvaiheessa synnytystä ja lisätä sen takia kipulääkityksen tarvetta, mutta siitä ei muistaakseni ollut mitään tutkittua tietoa.

Kirjan lukeminen on minulla tosiaan vielä täysin kesken,joten saa nähdä mitä mieltä olen kirjan luettua. Vaikka ristiriitaisin ajatuksin olen välillä sitä lukenutkin, niin silti suosittelen sitä lämpimästi muillekin! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti