torstai 25. marraskuuta 2010

5 ideaa valmistautumiseen

*muokattu 27.11.*

En ole ehtinyt pitkään aikaan postaamaan tänne oikeen mitään "asiaa", joten nyt yritän leikkiä pikakirjoittajaa ja saada jotain aikaiseksi. :)
....
Jaahas. Enpä päässyt pitkälle kun piti jo lähteä imettämään. Siinä imettäessä suunnitelma postauksen aiheen suhteen muuttui, kun tuli mieleen muutama ehdotus miten voisi valmistautua synnytykseen.

1. Kirjoita paperille ajatuksiasi tulevaa synnytystä ajatellen... toiveet ja haaveet, pelot, mietityttävät asiat, mahd. edellinen synnytys/synnytykset, jne. Lue kirjoittamasi vielä uudelleen ja poimi sieltä asiat, joiden suhteen pitäisi/kannattaisi mielestäsi tarttua ja tehdä jotain. Esim. keskustella peloista jonkun kanssa, hankkia synnytykseen jotain tarvikkeita, tms.

2. Jos teit kohdan yksi, niin anna se jollekin sellaiselle henkilölle luettavaksi, jolta saat hyvää ja positiivista energiaa raskaus- ja synnytysjuttuihin liittyen. Keskustelkaa yhdessä mieleen nousevista asioista.

3. Piirrä. Piirrä mitä tahansa tai vaikka mandaloita samalla kun ajattelet vauvasi syntymää ja siihen liittyviä asioita. Voit näyttää piirustuksetkin jollekin ja keskustella niistä.
*Synnytyspelko ryhmässä jossa olin ohjaajana piirsivät osallistujat synnytys-mandalat. Yksi äideistä kertoi, että kun oli huomannut kaikkien muiden piirtäneen värikkäät mandalat ja vain hän mustilla sävyillä, ajatteli hän että on pakko jotenkin muuttaa ajatuksia jos ei kerran näe mitään hyvää/positiivista synnytyksessä. Se oli ollut tärkeä askel eteen päin. Eli kannattaa piirtää! :) *

4. Kokoa muita samanhenkisiä raskaana olevia naisia yhteiseen illanviettoon. Juokaa vaikka teetä ja keskustelkaa synnytykseen liittyvistä asioista voimaannuttavassa ja innostavassa hengessä. Lukekaa vaikka ihania runoja aiheeseen liittyen ja tehkää yhdessä itsellenne voimakorut. (Yksi koru ehdotus tässä.) Voitte myös katsoa yhdessä jonkun voimaanuttavan synnytysvideon (esim. You Tubesta) tai lainatun videon Aktiivinen synnytys ry:n kirjastosta. Tai vaikka kuunnelkaa hetki jotain synnytys- tai rentoutuslevyä ja miettikää itsellenne sopivia voimalauseita.

5. Jos koet huonoa omaatuntoa siitä, että et ole ehtinyt valmistautua synnytykseen niin hyvin kuin olit suunnitellut tai toivonut, tee vähintään viiden kohdan lista asioista, jotka olet jo tehnyt hyvän ja turvallisen syntymän hyväksi. :) Esim. Olen liikkunut säännöllisesti, olen laulanut masuvauvalle, olen syönyt monipuolisesti ja terveellisesti, olen lukenut kirjoja aiheesta, olen tehnyt synnytys-purkin, jossa on voimaa tuovia esineitä/tavaroita.

Niinkuin varmaan huomasitte niin melkein kohtaan liittyi jollain tapaa vertaistuki! Se on todella tärkeää. Siis se ettei ole yksin ajatuksiensa kanssa ja se, että voi keskustella mielessä pyörivistä asioista ja saada niihin uutta näkökulmaa. Jos sinulla ei ole ystäväpiirissä sopivan tuntuista ihmistä, niin voit haeskella sitä muualta: perhekerhoista, neuvolasta, doulista, aksyn postituslistalta, vertaistukiryhmistä (esim. ASRYn teemailloista), jne.

Näistä vanhoista postauksista voi lukea lisää ajatuksia ja vinkkejä.

1 kommentti:

  1. Kiva lukea näitä ideoita! Itse olen kokenut maalaamisen hyväksi tavaksi käydä myös vanhaa synnytystä läpi. Kirjoitan tästä blogissani, joka toiv saadaan käännettyä myös suomeksi pian...

    VastaaPoista