sunnuntai 26. syyskuuta 2010

Oksitosiini: muutakin kuin rakkaushormoni!

Ihan pikana ennen nukkumaan menoa...

...luin yhtenä päivänä naapurissa käydessä kerrankin jotain viisasta ja järkevää 7 päivää- lehden sivuilta! Siellä nimittäin kerrottiin tutkimuksesta jonka tulosten mukaan oksitosiini on perhehormoni. Eli myös (lehden sanojen mukaan) "nuoret isät" alkavat tuottaa enemmän oksitosiinia synnytyksen jälkeen, ei vain äidit! :) Siinä sanottiin myös, että jos isän kiintymisessä ja ns. yhteenliittymisessä perheeseen/vauvaan on jotain puutetta, niin se voi johtua oksitosiinin vähäisyydestä. Tekstin mukaan sitä voidaan tarvittaessa hoitaa lääkityksellä. :O

En enää muista missä ja kuka tutkimuksen oli tehnyt. (Ne kyllä mainittiin siinä tekstissä.) Tai että mikä sen tutkimuksen nimi oli, mutta taitava googlaaja löytää sen varmasti jos haluaa. :)

5 kommenttia:

  1. Hmmm, pitäisköhän synnytyksen jälkeen tuikata rutiinisti yksi annos oksitosiinia myös tuoreeseen isään... :)

    -mamma_74

    VastaaPoista
  2. kemiallisen oksitosiinin käytön sanotaan sekoittavan luonnollisen hormoonitoiminnan ja estävän luonnollisen oksitosiin erittymistä. kemiallinen oksitosiini ei aiheuta siis pesimis-rakastumis-kiintymisreaktiota ja sen käyttö voi haitata kiintymissiteen muodostumista. joillekin äideille ei synny välittömästi syntymän jälkeen voimakasta rakastumistunnetta vastasyntyneeseen ja sen syynä voi olla kemiallisen oksitosiinin käyttö synnytyksen (viimeistään) kolmannessa vaiheessa. tämän ihastumistunteen puuttuminen voi vaivata äitiä ja saada hänet epäilemään äidin kykyjään, jolla taas on vaikutus sekä imetyksen sujuvuuteen ja lapsen hoitoon ja sopeutumiseen pikkuvauva-aikaan. näin ollen kemiallisen oksitosiinin rutiinikäyttöä ei tulisi suorittaa synnytyksen aikana. ei isälle, vauvalle eikä äidille ;-)
    t.tanjaw

    VastaaPoista
  3. Tanja: Juu ja varsinkin epiduraalin sanotaan olevan varsinainen oksitosiinin poistaja!

    Olis mielenkiintoista lukea tuo tutkimus... tai oikeastaan kiinnostais lukea tutkimus, jossa olis tarkasteltu juuri tuota iseille annettua oksitosiini-hoitoa. Että onko sillä millaisia vaikutuksia ja missä vaiheessa se hoito on aloitettu ja millä perusteilla. Ja muutenkin... mitenkähän erilainen tai samanlainen miesten oksitosiini-systeemi on kuin naisten.

    VastaaPoista
  4. tanjaw: Juuri noin on, kuten kirjoitit. Tiedän tuon hyvin. Tuo oma heittoni olikin puhdas vitsi :) . Mutta siis hyvä, että kirjoitit, mitä kirjoitit, jos viestini vitsiys jäikin jollekin epäselväksi.

    Jos ollaan kiinnostuneita miehen oksitosiineista, niin synnytyksen aikana tulisi kiinnittää huomiota vallitseviin olosuhteisiin, että ne sallisivat myös miehen normaalin oksitosiinierityksen tässä eritystilanteessa. Uskon vahvasti, että ne huomioon otettavat seikat ovat niitä samoja, jotka edistävät myös synnyttävän naisen oksitosiinituotantoa.

    Sitähän sanotaan, että paras synnytysympäristö on samanlainen kuin hyvä rakasteluympäristö. Kuka sitä - mies tai nainen - kykenisi tyydyttävään seksuaaliseen kanssakäymiseen puolisonsa kanssa, jos vieressä on joku/jotkut vieraat ihmiset tsemppaamassa ("vielä vähän, hyyvvvväää, noin, ja taas vielä vähän"), ehdottelemassa/määräämässä asentoja, arvioimassa suoritusta, puuttumassa hommaan instrumenteilla, antamassa aikarajoja ("jos ei siihen ja siihen mennessä ole valmista, niin tullaan puukon kanssa") jne. Kyllä minä potkaisisin ;)

    Eli kyllä synnytyksen hyvään hoitoon kuuluu (kuuluisi kuulua) erittäin hienovarainen käytös kaikilta tapahtumaan osallistuvilta. Synnytys on yhtä intiimi tapahtuma kuin rakastelu!

    - mamma_74

    VastaaPoista
  5. huh, hyvä jatko mamma74. olinkin hämilläni, mutta ihanaa kun tarkennit!

    VastaaPoista