lauantai 4. syyskuuta 2010

Tens- laitteen ihmeellinen maailma

Olen jo pariin kertaan luvannut postausta Tens-laitteesta. Katsotaan minkä verran ehdin siitä kirjoittaa ennen kuin joku prinsessoista kaipaa äitiään.. :)

Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation eli TENS lähettää heikkoja sähköimpulsseja elektrodilappujen avulla ihon läpi sen alla oleviin hermoihin. TENS on lääkkeetön kivunlievitysmenetelmä, joka lisää kehon omia kipua lievittäviä aineita (esim. endorfiineja). TENS:llä ei ole sivuvaikutuksia ja sen käyttöä pystyy itse hallitsemaan. TENS on tarkoitus laittaa päälle heti synnytyksen alussa, jotta endorfiinien ym. taso ehtii nousta mahdollisimman tehokkaasti ja nopeasti. TENS:iä voi käyttää koko synnytyksen ajan.

Rajoitukset ja Varoitukset
- Ei saa käyttää ennen 37. raskausviikkoa.
- Elektrodit tulee kiinnittää vain suositusten mukaisesti. Ei saa kiinnittää vatsaan (ennen vauvan syntymää), kaulaan (eteen tai sivuille) eikä päähän siten, että sähkövirta kulkee pään läpi.
- EI saa käyttää jos on sydämentahdistin.
- Jos sinulla on epilepsia tai jos kärsit diagnosoimattomasta kivusta, ota yhteys lääkäriisi.
- Elektronisten valvontalaitteiden (kuten ECG-monitorit tai ECG-hälytin) toiminta saattaa häiriintyä TENS-laitetta käyttäessä.
- Pitkäaikainen käyttö saattaa aiheuttaa ihoärsytystä.

Lähde: Elle TENS Käyttöopas


Kun hoidin Aktiivinen synnytys ry:n TENS-laite vuokrausta, palaute synnyttäjiltä oli yksinomaan positiivista. Jopa skeptisimmät vuokraajat sanoivat laitteesta olleen apua. Osa oli pärjännyt ilman kipulääkitystä TENS:n avulla, joku oli käyttänyt sitä kotona koko viikon kun synnytys oli käynnistynyt hiukan hitaampaan tahtiin, jne...

Sairaalassa käyrällä ja tens-laput selässä (kaksi ylempää on paidan alla piilossa).
Hiukan rytyssä ovat, kun olin etunojassa kun mies ne lätkäisi kiinni.

Itse olen kokeillut sitä kahdessa synnytyksessä. Esikoistani Heidiä synnyttäessä en raaskinut herättää miestä laittamaan lätkiä, joten aamulla kun vihdoin sain laitteen päälle olinkin jo niin epävarma olemaan kotona ja samaan hetkeen aloin oksentamaan ensimmäisen kerran (se tuttu 3/4cm:n oksennus), että halusinkin laitteen heti pois ja lähteä sairaalaan.

Nyt toisella kertaa tässä Tuulin synnytyksessä minulla oli TENS-laite varalla. Ajattelin etukäteen, että otan sen käyttöön vain jos tulee tarvetta lisäkivunlievitykselle. Lopulta päädyinkin laittamaan sen jo automatkalle (40min) siltä varalta, että tulee tukalat oltavat, kun jo kotona supistukset oli aika kipeitä (eri tavalla kuin Annin synnytyksessä missään vaiheessa). Pidin laitetta siihen asti, että menin ammeeseen ja laitoin takaisin heti ammeesta nousemisen jälkeen. Aktiivisessa ponnistusvaiheessa tens oli pois päältä. Kokonaan otin laitteen pois vasta sitten kun menin vauvan syntymän jälkeen suihkuun.

TENS oli aika jännä laite. Se perusimpulssi oli sopiva jo pienellä voimakkuudella, joten tehoja olisi sen puolesta ollut vaikka kuinka paljon lisää! BOOST-nappi, joka painettiin pohjaan supistuksen ajaksi sai aikaan tasaisen kihelmöinnin, joka toisaalta "sattui" myös, mutta ilman sitä BOOST:ia ei oikein halunnut olla. Varsinkin jälkisupistuksiin TENS auttoi tosi hyvin.

Ainakin tuo Elle TENS on helppo käyttää, ja tietysti siitä kiva, että sitä voi itse säätää ja käyttää ihan omatoimisesti. On siis sellainen kivunlievityskeino, joka on SINUN eikä muiden hallittavissa. Sitä voi käyttää muidenkin kivunlievityskeinojen kanssa yhdessä. Guashaus ei tosin oikein onnistu kun on ne lätkät selässä, mutta ihan perinteinen selän hieronta onnistuu kyllä. Itse asiassa minä kyllä tykkäsin enemmän vedestä ja hieronnasta kivunlievittäjänä kuin tuosta TENS:stä, mutta kuivalla maalla se oli kyllä ihan hyvä lisä. Eikä muuten sairaalassa tarvinnut ottaa TENS:iä pois esim. käyrän oton ajaksi, vaikka joillekin on niin sanottu.

Synnytyksen jälkeen TENS:iä voi käyttää esim. kipeiden hartioiden ja jumissa olevan niskan hoitamiseen. Monet ovatkin päätyneet ostamaan TENS-laitteen vuokraamisen sijaan juuri sen takia, että voi sitten hoitaa itse imetyksen jumiuttaneet hartiat. :)

Lisää TENS:stä löytyy esim.:

Aktiivinen synnytys ry:n TENS-blogista

Elle TENS

Vau.fi artikkeli aiheesta


Tuossapa nyt jotain TENS:stä. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti