tiistai 20. toukokuuta 2014

Ammatillistaohjausta UK:ssa kätilöille

Etsiskelin taustatietoja projektiani varten ja löysin netistä todella mielenkiintoisen ohjekirjasen, jossa on kerrottu UK:n kätilöiden ammatillisenohjauksen systeemistä. Siellä siis on Supervisor of Midwives, jotka toimii LSA midwifery officer:n alaisuudessa. Nämä Supervisor of midwivesit valvoo tavallaan, että kaikki kätilöt toimii annettujen ohjeiden ja säädösten mukaan. Tarkoituksena on, että jokaisella kätilöllä on oma nimetty Supervisor, joka auttaa, tukee, neuvoo, ohjaa, jne. Supervisor on myös mukana selvittämässä mahdollisia hoitovirheitä tai auttaa lisäkouluttautumaan jos osoittautuu, että kätilöllä on puutteita jossain osa-alueilla.

Kannattaa ehdottomasti tutustua alla olevassa linkissä olevaan esitteeseen. Siinä on todella hyvin selitetty mistä siinä on kyse. Tähän en jaksa alkaa tämän tarkemmin sitä avaamaan, vaikka mieli tekisi. Vastaavanlaista systeemiä toivoisin Suomeenkin. Sitä ennen Suomeen täytyisi kuitenkin saada valtakunnalliset ohjeet. Taysin Marikki-projektin ohjeet ovat saanet hyviä tuloksia aikaan. Se on hyvä alku.

UK:ssa on paljon selkeitä ohjeistuksia kätilöille..

Midwifery regulation

Free birthing


Se mikä itselle pisti positiivisessa mielessä silmään kaikissa tänään silmiin osuneissa artikkeleissa, ohjeissa, ym. oli, että KUNNIOITA SYNNÄTTÄJÄN TOIVEITA! Siis vaikka äiti kieltäytyy jostain minkä kätilö kuitenkin katsoisi tarpeelliseksi, niin kätilön on kunnioitettava äidin päätöstä ja oltava silti tukena. Suomessa ei olla vielä niin pitkällä, että naisella todella olisi täysi oikeus omaan kehoonsa ja todellinen päätäntä valta. Edes niinkään pientä asiaa ei aina nainen saa päättää itse, kuin ponnistusasento tai kuinka monta tukihenkilöä hänellä on vierellään... Saati, että voisi todellisuudessa päättää synnyttääkö kotona vai sairaalassa. Tai jopa, että päättää synnyttää avustamattomana. Suomessa siitä nousisi iso haloo ja äiti peloteltaisiin ja ns. uhkailtaisiin sairaalaan.

Mielenkiintoisia juttuja.... :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti