tiistai 16. huhtikuuta 2013

Apua raskausvaivoihin

Selasin pitkästä aikaa synnytyksen jäkeisiin uniongelmiin liittyen Frantsilan tuotemanuaalia ja sieltä löytyi niin monta hyvää kouluttajan antamaa vinkkiä raskausaikaan, että tuli tarve jakaa se täällä muillekin. Alla oleviin vinkkeihin olen koonnut aiemmin kokoamastani vinkkilistasta (jossa lähteenä mm. Bebesinfo ja Elizabeth Davis - Heart & hands -kirja) ja Frantsilan tuotteista yhteisen listan. 

Frantsilan tuotteista sen verran, että juttelin juuri puhelimessa Virpi Raipala-Cormierin kanssa ja varmistin, että tuotteet sopivat raskaana oleville. Ihmiset ovat yksilöitä ja annostusten suhteen voi olla siitä syystä pientä vaihtelua myös. Olen laittanut uutteisiin ohjeista pienimmän tippa-annoksen, mutta tosiaan ihmisestä riippuen pienempikin annos tai vastaavasti suurin 20 voi olla riittävä. Kuuntele siis omaa kehoasi tässäkin asiassa! :)Lisäksi juttelimme Fimean ohjeista liittyen esim. inkivääriin. Pieninä annoksina sitä voi hänen mielestään käyttää, voit vaikka googlata mitä niistä sanotaan. Samoin kuin nokkonen, yleensä ei puhdistavia yrttejä tms. suositella, mutta pienenä annoksena ja lyhyenä kuurina voi antaa suuren avun hankalaan vaivaan. Voit siis miettiä ja tutkia asiaa ja tehdä niinkuin parhaaksi koet.

Täysin kiellettyjä Raipala-Cormierin mukaan raskausaikana on paatsama, senna ja koiruoho. Eli ei kovinkaan iso määrä kasveja! :) Joitakin hoitoja kuten akupunktiota tai vyöhyketerapiaa ei suositella automaattisesti ensimmäisen raskauskolmanneksen aikana, mutta asiasta kannattaa neuvotella raskaana olevien hoitoon perehtyneeltä ammattilaiselta. Hoito voi olla huomattavasti pienempi "paha" jos vaihtoehtona vaikka se, että joutuisi rajun pahoinvoinnin takia sairaalahoitoon.


Vaivat aakkosjärjestyksessä: 

 Anemia
- himo jääpaloihin voi kertoa raudan puutteesta
- Ruokavalio: persilja, rusinoita, pinaattia!
- Frantsila: nokkonen (Nokkostipat -uute, teenä, jauheena) silloin tällöin, tai pienellä annokselle lyhyenä 1-2vkon kuurina

Kohdun supistelu
- Lepo
- Frantsila: Tyyneyden tipat -yrttiuute (15 tippaa 2-5krt/pv veden kera 1vkon kuurina), Suomalaiset aputipat (tarpeen mukaan), Kuisma eli johannisöljy (alavatsalle ja -selälle)
- refleksologinen vyöhyketerapia
- akupunktio

Korkea verenpaine
- Ruokavalio: EI piristeitä kuten kahvia, mustaa teetä, suklaata, energiajuomia tai muita piristäviä hiilihappojuomia. Vältä vahvoja mausteita: sinappi, mustapippuri, inkivääri, muskotti, paitsi cayennepippuri. Suosi: korkealaatuisia proteiineja, täysjyväkuituja, mineraalirikkaita kasviksia ja hedelmiä. Erityisesti: vesimeloni, parsakaali, kurkku ja sipuli laskee verenpainetta. Valkosipulia!
- Kalsium ja magnesium lisä
- Ei tupakkaa/nikotiinia

- liikunta ja rentoutuminen!
- akupunktio
- vyöhyketerapia
- osteopatia

Liitoskivut
- tukivyö (tavallinen tukivyö tai fysioterapeuteilta ilmaiseksi lainaan saatava Si-vyö)
- jooga
- nukkuessa paksuhko tyyny/imetystyyny jalkojen välissä
- kävely peruuttamalla
- jumppapallon päällä istuskelu ja lantionpyörittely jalat täysin levällään tai sitten suppeammalla (ihan kumpi itselle toimii paremmin)
- lämpö: sauna, kaurapussi, ym.
- akupunktio
- refleksologia/vyöhyketerapia
- osteopatia

Närästys
- Frantsila: Masumahla -yrttiuute (15 tippaa 2-5krt/pv veden kera 1vkon kuurina)
- Perunatärkkelys: lasiin tilkka vettä esim. 1/2dl ja sen verran perunajauhoja, että juuri ja juuri juotavaa. Voi ottaa useamman kerran pv:ssä.
- ostepatia
- vyöhyketerapia
- akupunktio

Pahoinvointi
-ruokavalio: proteiinipitoista ruokaa (-> kanamunia, juustoa, kanaa, lihaa), B-vitamiineja! (-> papuja, manteleita, parsakaalia), pieniä määriä minttua ja inkivääriä, syö pieniä annoksia usein
- Frantsila: Minttumelodia yrittitee (lyhyt kuuri)
- Inkiväärin ja piparmintun eteerinen öljy höyryhengitykseen tai laimennettuna 1tippa/1rkl kasviöljyä ranteiden sisäuolelle
- Mohdoh oranssi Travel -vaha (5-10min/pv)
- Earth mama angel baby - Happy mama spray
- Akupainanta /akupunktio
- Seaband ranneke
- Vyöhyketerapia
- Osteopatia

Peräpukamat
- Frantsila: 11 yrtin salva paikallisesti, Säihkysääri -yrttiuute paikallisesti (kosteaan pumpuliin tai pyyhkeeseen laimennettuna tai huuhteluna 1osa uutetta 5osaa vettä)
- osteopatia

Päänsärky
- Rentouttavat teet, esim. kamomilla
- Juo riittävästi nesteitä!!!
- Hieronta
- Jooga
- Osteopatia
- Kiropraktia
- Akupunktio
- Vyöhyketerapia

Raskausarvet
- Frantsila: Kuismaöljy ja/tai kamomilla öljy iholle
- Mandariinia eteerisenä öljynä laimennettuna perusöljyyn (iholle)

Stressi, pelot... 
- Frantsila: Tyyneyden tipat (15 tippaa 2-5krt/pv:ssä nesteen kera tarpeen mukaan tai 1vkon kuurina), Suomalaiset aputipat
- Bach:in Rescue remedy suihke (2-3suihkausta kielelle tarv.) tai tipat
- Homeopatia

Suonenveto
- kalsium, fosfori ja magnesium epätasapainossa -> lisäravinteet
- lämmintä jalkoihin
- akupainanta (jalan suonenvetoa akuutisti helpottava piste pohkeessa (roikkuvan pohjelihaksen korkein kohta, alapuolella keskellä säärtä)

Suonikohjut
- Älä istu jalat ristissä tai seiso pitkiä aikoja
- E vitamiinia!
- Frantsila: siankärsämö kylvyt, -pakkaukset ja -salvat, tai kehäkukkavoide + sypressin eteerinen öljy (2tippaa /rkl voidetta)
- Häpyhuulien suonikohjuihin Frantsilan Säihkysääri yrttiuute  paikallisesti kosteaan pumpuliin tai pyyhkeeseen laimennettuna tai huuhteluna 1osa uutetta 5osaa vettä
- Homeopatia

Turvotus
- liikunta: kävely, venyttely/jooga, uinti, vesijuoksu...
- vesi juomana
- ruokailu: suola, lakritsi ja salmiakki pois, sokeri ja valkoiset jauhot vähemmälle, suosi: hedelmät (ananas, greippi, mansikka), kasvikset, riisi, viljatuotteet, vihreä tee
- hieronta (erit. nilkat ja alaselkä)
- jalat ylös aina kun voi
- jalkojen (ja tarv. käsien) suihkuttelu viileällä vedellä tai viileä jalkakylpy (esim. nokkosesta, koivusta ja mesiangervosta tehty jalkakylpy tai Frantsilan virkistävä jalkakylpy)
- tukisukat
- istumisen välttäminen
- akupainanta & akupunktio
- homeopatia
- vyöhyketerapia
- lymfahoito
- osteopatia

Ummetus
- Ruokavalio: helposti sulavia ruokia, kasvis- ja kuitupitoinen ruokavalio, riittävästi vettä aterioiden välillä, mausteiden ja ruoansulatusta helpottavien yrttien käyttö voi auttaa
- Erota jano ja nälkä toisistaan ja toimi todellisen tarpeen mukaan!
- Liikunta
- Frantsila: Ahtojää -yrttiuute (15 tippaa 2-5krt pv:ssä veden kera 1vkon kuurina, ei sovi siankärsämö-allergisille)
- osteopatia
- vyöhyketerapia

Unettomuus
- Frantsila: Unilintu yrttiuute (1/2h ennen nukkumaan menoa 15 tippaa veden kera 1vkon kuurina), Tyyneyden tipat (15 tippaa veden kera 2-5krt päivässä 1vkon kuurina, eli voi ottaa ennen nukkumaan menoa, yöllä kukkuessaan tai päivälläkin rauhoittamaan)
- osteopatia

Väsymys
- Lepo
- Liikunta
- Sosiaalinen aktiivisuus
- Ruokavalio: Laajasti hedelmiä ja vihanneksia joista energiaa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti