keskiviikko 31. elokuuta 2011

Vauvan elvytys ja napanuora

Facebookin ihmeellisestä maailmasta huomasin helmen... artikkelin vastasyntyneen elvytyksestä ja napanuorasta. Se on aivan loistava ja toivoisinkin, että mahdollisimman moni kätilö ja lääkäri lukisi sen.

Artikkelissa sanotaan mm., että viivytetty napanuoran katkaisu on yhdistetty vauvan keltaisuuteen vaikka tutkimusten mukaan väitteelle ei ole perusteita, kun taas suonensisäisesti annettu oksitosiini on tutkitusti yhdistetty keltaisuuteen jo vuodesta 1974.

Kätilö Rachel Reedin kirjoittamassa artikkelissa kerrotaan, että syntymän jälkeen rauhassa sykkivä napanuora siirtää veren istukasta vauvaan ja sen vaikutuksesta auttaa vauvaa hengittämään tehokkaammin ja lisää vauvan kapasiteettia laittaa happea ympäri kehoa. Tämä verivolyymin siirto istukasta vauvan kehoon kestää useita minuutteja (kirjojen mukaan 3-7min, mutta voi kestää kauemminkin). Tämän siirtymän aikana vauva saa istukasta happea, kunnes on valmis hengittämään itse, sanotaan Reedin artikkelissa.

Liian aikaista napanuoran katkaisemista voisi siis sanoa haitalliseksi vauvalle. Erityisesti jos vauva tarvitsee lisäapua syntymän jälkeen! Lukekaa ihmeessä ko. artikkeli. Se oli todella mielenkiintoinen.

The Placenta: essential resuscitation equipment
löytyy täältä:
http://midwifethinking.com/2010/08/26/the-placenta-essential-resuscitation-equipment/

Siinä on myös videoita ja hyviä linkkejä, joihin ehdottomasti kannattaa tutustua!

Artikkelissa suositeltiin yllä oleva kirjaa, joka on tilattavissa mm. täältä.

PS. Artikkelin kautta ajauduin Birth Art Mandalas -Amy Swagmanin sivuille. Siellä on aivan upeita synnytysmandaloita, joita voi ihailla tai jopa ostaa. Linkki sinne löytyy tästä: http://themandalajourney.com/

2 kommenttia:

 1. Olikohan jossakin Ina Mayn kirjassa myös tuosta napanuoran katkaisun viivyttämisestä kirjoitus? Muistelen, että kertomuksessa istukka jatkoi toimintaansa (ja siten tietysti veren ja hapen kulku napanuoran kautta vauvaan) niin kauan kunnes vauva alkoi itse hengittää. Aika oli melko pitkä, mutta nyt en tarkistamatta muista paljonko aikaa siinä kului.

  Joka tapauksessa on selvää, että luonnon oma järjestys ei ole se, että verenvirtaus napanuorassa loppuu sillä samalla sekunnilla kun vauva pullahtaa ulos - olisihan sellaiseen sitten anatomiset ja fysiologiset edellytykset olemassa, jos se niin valtavan oleellista olisi saada se verenvirtaus heti loppumaan.

  Mutta hienoa, että löytyy nyt oikein tutkimuskin aiheesta niitä varten, joille asia on vielä ollut epäselvä.

  mamma_74

  VastaaPoista
 2. Ainakin Ina Mayn uusimmassa kirjassa: Birth Matters oli kirjoitettu siitä.

  VastaaPoista