Tampereella Tays:issa on kätilöt saaneet uuden ohjeistuksen lastenlääkäreiltä, jonka mukaan "vauvalle annetaan veritankkausta pitämällä vauvaa istukan alapuolella heti syntymän jälkeen". Vauvaa ei siis nosteta äidin mahan päälle ennen sitä, vaan pidetään vaunun päällä, jossa on kroonikkovaipat suojana.
Olen aiemmissakin postauksissa korostanut sitä, että juuri syntynyt vauva on PERHEEN, eikä sairaalan henkilökunnan. Kätilöillä tai lääkäreillä ei ole mitään oikeutta omia vauvaa, vaan vauva on heti annettava äidilleen hoivattavaksi. Vaikka vauva kaipaisikin virvoittelua, niin silti paras paikka vauvalle on äidin rintakehän/mahan päällä ihokontaktissa.
Niin kuin siinä aiemman postauksen linkissä oli perusteltu, niin on täysin turvallista ja vauvan edun mukaista antaa vauva suoraan äidin syliin ja antaa napanuoran sykkiä rauhassa loppuun ennen sen sulkemista. Tämä Tays:in uusi ohjeistus on täysin epäinhimillinen ja jopa vanhanaikainenkin. Se on ilahduttavaa, että siellä ollaan hoksattu istukkaveren tärkeys vauvalle, mutta ei kuitenkaan olla ymmärretty, että vauva saa sen kaiken veren myös äidin sylissä ollessaankin!
On kamalaa katsella itkevää vauvaa, vauvan kaipuisia vanhempia ja vauvan "omineita" kätilöitä ja ihmetellä mielessään, että miksi ihmeessä he eivät anna vauvaa vanhemmilleen! Vauvat on ihania ja ymmärrän kyllä sen ihastuksen kätilöiltäkin, jonka se vauva herättää, mutta silti... On kyllä todella kurjaa katsoa vierestä, kun piiiiiiiitkät sekunnit ja minuutit kuluvat, perhe odottaa vauvaa itselleen ja kätilöt vauvaa "puleeratessaan" huikkaavat vain onnitteluja perheelle.
Vaikka kyseessä on vain minuutit, eikä tunnit ja vuorokaudet, niin kuin ennen vanhaan, jolloin vauvat vietiin kokonaan äideiltä pois, niin silti se on liikaa. Tänä päivänä, kun tiedetään, että sellaiselle toiminnalle ei ole mitään perusteluja, niin miksi pitää vauvaa ja äitiä erossa toisistaan edes sen vertaa? Ne muutamat minuutit tuntuvat siinä kohtaa todella pitkiltä ja juuri ne ensi minuutit kuuluisi olla sen perheen omia minuutteja! Ei kätilön ja vauvan, vaan perheen ja vauvan.
Muutenkin sairaaloissa otetaan perheeltä pois sitä roolia mikä heillä saisi ja kuuluisi olla. Miksi kätilöt ja lastenhoitajat vaihtavat vaippaa ja mittaavat lämpöä, kun sen voisi tehdä aivan yhtä hyvin äiti tai isä? Miksi vauva ei voisi olla äidin tai isän sylissä jos otetaan verinäytteitä lapsivuodeosastolla, kun sen on todettu lievittävän vauvan kipua? Ja niinkuin Vammalassa eräs kokenut kätilö oli sanonut tutulleni: "sitä parempi vauvalle, mitä harvemmat kädet häntä koskevat" ja oli antanut äidin huolehtia pienokaisestaan.
Leijonaemo heräsi minussa puolustamaan muita äitejä ja heidän oikeuttaan omaan vauvaansa! Tays:in ohjeistuksen kaltaisille hulluuksille on tultava loppu.
****
Lisäys 11.9.2011
Uusi ohjeistus tuntui niin älyttömältä, että kysyin yhdeltä Taysin kätilöltä siitä vielä uudelleen. Hän selvitti asiaa ja kertoi, että ohjeistus on tuore. Lastenlääkärit ovat ohjeistaneet kätilöitä pitämään 5 minuuttia vauvaa istukan alapuolella veritankkauksessa. Jos synnyttää synnytysjakkaralla, saa vauvan heti syliinsä. Ohjeistus on herättänyt erinäisiä tunteita kätilöissä ja ohjeistusta on otettu käytäntöön ilmeisesti aika värikkäin "variaatioin".
Aktiivinen synnytys ry: jäsenten keskuudessa ohjeistus on herättänyt keskustelua. Yhtenä ajatuksena/ideana heräsi kirjelmän lähettäminen kaikkiin Suomen synnytyssairaaloihin. Siihen tulisi tutkittua tietoa napanuoraan ja istukkaan liittyen ja varhaisesta vuorovaikutuksesta. Lisäksi kysyttäisiin ko. sairaalan käytäntöjä ja perusteluja niille.
Olisi todella mielenkiintoista saada tietää millaisia käytäntöä Suomessa on ja erityisesti, että kuinka niitä perustellaan perheille. Nyt olisi hyvä mahdollisuus toimia, jotta tässäkin asiassa oltaisiin valtakunnallisesti vauva- ja äitimyönteisempiä.
***
Lisäys 13.9.2011
Tässä linkissä yksi legendaarisista naisista, Penny Simkin havainnollistaa tämän napanuora ja veri asian:
Samaa mieltä, aivan älytön ohjeistus. Vauvamyönteisyys on aika kaukana tuollaisista typeristä toimenpiteistä.
VastaaPoistaEn voi käsittää tuollaista ohjeistusta. Suorastaan typerää toimintaa. Jos napanuora olisi jätetty sykkimään, niin sen olisi voinut harhaluuloon perustuvalla oletuksella selittää, mutta jos napanuora on katkaistu, niin kyse on suoranaisesta kidutuksesta.
VastaaPoista:( Todella ikӓvӓӓ! ;(
VastaaPoistaJoku asiallinen, tiiviihkö tietopaketti niille lastenlääkäreille, joilta ohje on tullut, olisi myös paikallaan. Ei lääkäriys tai edes lastenlääkäriys tarkoita sitä, että tietää kaikesta kaiken.
VastaaPoista- mamma_74
niillä onko kokolailla puolivuotta pohtia aikaa pohtia ohjeistustaan, kunnes tää leijonaemo saapuu paikalle ja kertoo, ettei tämän perheen lapsi aloita ulkomaailmassa kulkuaan yksin teräspöydällä, mikäli on muuten kunnossa!
VastaaPoistaLuin juuri Penny Simkinin eräästä kirjasta, että vauvan pitäminen istukan alapuolella heti syntymän jälkeen 30-60 s voi olla hyvä idea, JOS vauva on syntyessään sinertävä. Mutta tietenkään napanuoraa ei leikata ennen tätä veritankkausta! Leikataanko se taysissä tosiaan aivan saman tien? Olisi kiinnostavaa tietää, minkälaiseen tutkimustietoon tällainen käytäntö perustuu. Viisi minuuttia on todella pitkä aika odottaa tuossa tilanteessa.
VastaaPoistaTietenkään napanuoraa ei katkaista ennen veritankkausta, älkää nyt viitsikö olla hassuja... Idea hoitaa "jalkovälissä" siinä, että vauvan tulee olla nimenomaan istukan alapuolella veritankkauksen hyödyn maksimoimiseksi.
VastaaPoistaAnonyymi: Toki varmaan noin onkin ollut ajatus, mutta jos napanuora on jo leikattu (niinkun on nähty tapahtuvan) niin mikä idea sen jälkeen on enää pitää siellä kärryllä.
VastaaPoistaYmpäri maailmaa erilaisissa blogeissa ja artikkeleissa on ollut paljon tekstejä ja asiantuntijoiden kommentteja aiheeseen liittyen (myös viittauksia tutkimuksiin). Yhteenvetona niistä voisi sanoa, että tärkeintä on, että
1) äitiä ja vauvaa ei häiritä syntymän jälkeen (erityisesti ensimmmäinen tunti on tärkeä)... eli vauva äidille ja kätilöt ottaa askeleen taakse päin. (Mikäli siis molempien vointi sallii tämän.)
2) napanuoran annetaan sykkiä loppuun niin kauan kuin siinä meneekin (voi mennä yli 20minuuttiakin)
Lisää voi tulla oppimaan huikeaan Midwifery Todayn konfrenssiin Saksaan syksyllä! ;)