tiistai 15. maaliskuuta 2011

Uusia kirjoja ja lakeja

Sain kirjastooni pari uutta lisäystä. Sheila Kitzingerin BIRTH CRISIS on aivan loistava kirja kaikille traumaattisen synnytyksen kokeneille, voimakkaasta synnytyspelosta kärsiville ja synnytysalan ammattilaisille (myös terveydenhoitajille ja doulille).


Ina May Gaskin BIRTH MATTERS on oikeasti uusi kirja. Ei siis uusi vain minulle vaan se on ilmestynyt ihan hiljattain. En ole ehtinyt lukemaan sitä, mutta uskon että se on aivan yhtä loistava kuin kaikki muutkin Ina Mayn kirjat! Ehdottomasti kaikkien aiheesta kiinnostuneiden must lukemistoa. :)


Se kirjoista... Otsikossa lupasin uusia "lakeja". Toukokuun alussa terveydenhuoltolaki muuttuu niin, että synnyttäjät saavat valita omat synnytyspaikkansa yhdessä "lähettävän lääkärin" (eli käytännössä neuvolalääkärin) kanssa omalta ERVA-alueelta. Lisätietoja löytyy TÄÄLTÄ. Siellä on myös lueteltuina, että mitkä sairaanhoitopiirit kuuluu mihinkäkin ERVA:an.

Muutos on siinä mielessä todella merkittävä, että jatkossa neuvoloiden velvollisuutena on kertoa perheille tästä valinnan mahdollisuudesta, synnytyspaikka vaihtoehdoista ja keskustella siitä millä perusteilla mihinkäkin synnytyspaikkaan voi mennä synnyttämään. Tämä on aivan loistava uutinen, ainakin täällä Tampereen seudulla, jossa jotkut kunnat ovat kieltäneet synnyttäjiä menemästä Vammalan aluesairaalaan. Toukokuun alusta lähtien sinne saa mennä mikäli matalan riskinsynnyttäjän kriteerit täyttyvät ja perhe niin haluaa. Huomion arvoista on myös se, että jos synnyttäjä tietää joutuvansa suunniteltuun sektioon, niin hän voi silti valita esim. meneekö Vammalaan vai Taysiin (tai vaikkapa Seinäjoelle).

3 kommenttia:

 1. Kiintoisat kirjat. Yritänkin metsästää ainakin tuon ensimmäisen jostain lukuun, kiitos vinkistä!

  Blogissani on Sinulle tunnustus, Terhi!

  VastaaPoista
 2. Kerro ihmeessä vähän tiivistelmää noista kirjoista, sitten kun olet saanut ne luettua. Vaikuttavat tosi kiinnostavilta. Todennäköisesti tulee laitettua tilaukseen jossakin vaiheessa, ainakin tuo Ina Mayn uusi kirja, mutta nyt ei oikeasti ehdi (ehtisi) lukea mitään.

  mamma_74

  VastaaPoista
 3. Birth Matters tuli postissa :)
  Nyt pitää kaivaa aikaa sen lukemiseen.

  mamma_74

  VastaaPoista