sunnuntai 16. tammikuuta 2011

Imetystietokurssilla...

Oltiin eilen Tuulin kanssa koko päivä Tampereen Napapiirillä Imetystiedon peruskurssilla. Se on Imetyksen tuki ry:n järjestämä ja kestää yhteensä kolme päivää. Ilmoittauduin kurssille oikeastaan sen enempää ajattelematta tai oikeastaan ajattelin lähinnä, että "menenpähän nyt kun sellainen täällä järjestetään". Ensimmäinen päivä oli todella antoisa ja odotan innolla seuraavia kurssipäiviä. Suosittelen lämpimästi ko. kurssia myös muillekin! Imetykseen liittyvistä kursseista löytyy lisätietoja Imetyksen tuki ry:n sivuilta.


Äsken Tuulia imettäessä mietin neuvolassa käymiäni keskusteluja imetyksestä. Useinhan siellä terveydenhoitaja ja/tai lääkäri kysyy melkein ensimmäiseksi, että "mitä vauva/Tuuli syö?". Meillä ollaan täysimetyksellä, niin olen sitten vastannut, että "tissiä". Joskus työntekijä on varmistanut vielä, että täysimetykselläkö ollaan ja olen siihen sitten vastannut, että "joo". Ja siinä se. Koko imetyskeskustelu. Tajusin juuri, että Heidin ja Annin kanssakaan ei tuon kummoisempia keskusteluja ole tainnut olla. Ehkä joskus olen itse saattanut kertoa, että vauvalla on imetysraivareita joskus tai öistä kysyttäessä sanonut, että "syö ja nukahtaa takaisin".

Lähinnä näitä muistellessa mietin ja ajattelin sitä, että eipä kyllä neuvolasta ole saanut kannustavaa palautetta imettämisen suhteen. Misköhän? Eihän siellä huoneessa ole läsnä kuin vauva, minä ja työntekijä. Ei siis ketään muuta, joka saattaisi syyllistyä siitä että minä täysimetän ja ehkä toinen äiti ei. Imetys ei ole mikään joko tai juttu. Joko se toimii tai ei. Sen eteen pitää tehdä töitä ja nähdä vaivaa.. Niinkuin imetyskurssillakin yksi äiti sanoi, että "se vaatii sinnikkyyttä". Imetys olisi paljon mukavampaa ja antoisampaa jos siitä saisi positiivista palautetta. Lapsimyönteisyys ohjelmatkin varmasti kehottavat tukemaan imetystä, joten miksi ei voisi sanoa vaikka vain, että "hienoa, että imetys onnistuu" tai jos vaikka siinä huoneessa sattuu imettämään, niin sanoisi äidille jotain kannustaa tai positiivista. Tai jos käynnillä on isä lapsen kanssa tai koko perhe, niin silloin kannustaisi molempia. Äitiä imetyksessä ja miestä sen tukemiseen. :)

Kehut lienee Suomessa muutenkin niin kalliita, että ei terveydenhuollon ammattilaisilla taida olla niihin varaa niin sairaalassa kuin neuvolassakaan?!? ;)

********

Aktiivinen synnytys ry:n vanhoja Sydänääni-lehtiä on myynnissä Aksyn blogissa Synnytyskanava. Kannattaa käydä shoppailemassa. Sydikset on aivan loistavaa lukemista niin synnytykseen valmistautuville, jo synnyttäneille kuin synnytysalan ammattilaisille! :) Ostamalla lehtiä tuet samalla mm. tärkeiden asioiden esim. perhelähtöisempien synnytysten puolesta puhumista Suomessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti