maanantai 9. marraskuuta 2009

Artikkeli synnytysvalmennuksista Aamulehdessä

Tämän päivän Aamulehdessä oli artikkeli yksityisistä synnytysvalmennuksista Tampereella. Kuvaa klikkaamalla artikkeli on luettavissa.


Olen samaa mieltä kuin kätilö Kati Illahe. Synnytysvalmennukset pitäisi olla kunnan tai sairaanhoitopiirin vastuulla ja kaikille ilmaiset. Niiden rinnalla voi hyvinkin olla yksityistä valmennusta, mutta minusta mennään väärään suuntaan siinä, että lopetetaan toimintoja ja sysätään muiden järjestettäväksi. Synnytysvalmennuksetkaan eivät ole turha rahanmenoreikä, vaan ihan tutkitustikin tarpeellisia hyvän synnytyskokemuksen saavuttamiseksi. (Toki hyvän kokemuksen voi saada vaikka ei ulkopuolisen tahon valmennuksessa kävisikään, mutta silloin täytyy olla aktiivinen asian suhteen omatoimisesti.)

****

Eilen illalla innostuin pistämään pystyyn Kotisynnytys- aiheisen blogin. :) ...ihan kun ei olis univelkaa noin niin kuin muutenkin. ;) Blogi löytyy osoitteesta: www.kotisynnytys.blogspot.com eli täältä!

7 kommenttia:

 1. Samaa mieltä.

  Loistava ja mielenkiintoinen blogi, kiitos! Linkki vain ei toimi - url on siis http://korisynnytys.blogspot.com eli tuo www pois :)

  VastaaPoista
 2. ...siis kotisynnytys - sorry typo :)

  VastaaPoista
 3. No nyt korjasin linkin.. taisi olla jotain muutakin kirjoitusvirhettä siinä. ;)

  VastaaPoista
 4. Tervehdys,

  Hyvä, että tämäkin aihe on päässyt sanomalehti- (ja blogi-!) käsittelyyn. Olen samaa mieltä sinun ja Illahen kanssa - tällainen järjestely tuntuu minusta jossain määrin vastuun pakoilulta.

  Pakko kommentoida vielä hieman aiheen ohi. Oletko varmistanut, ettet riko tekijänoikeuksia julkaisemalla tuota artikkelia täällä skannatussa muodossaan? Käsittääkseni tekijänoikeudet kattavat myös lehtiartikkelit, eikä niitä saisi ilman erillistä lupaa julkaista uudelleen.

  VastaaPoista
 5. Eileithyia: Eipä tullut mieleen tuo tekijänoikeusasia tuon lehtijutun suhteen, vaikka yleensä olen pyrkinyt olemaan tarkkana asiassa, joten varmistin asian vielä Aamulehdestä. Asia on kuulemma ok, kun en ole laittanut sitä rahallisessa hyötymismielessä. :)

  VastaaPoista
 6. On kyllä jotensakin suunnattoman typerää ja turhauttavaa, ettei sairaala järjestä minkäänlaista valmennusta. Kun eihän niihin kysymyksiin saa vastauksia nettisivuja selaamalla, pitäisi päästä paikan päälle puhumaan ihan oikeiden ihmisten kanssa. Tosin tuskinpa enää edes vaivautuvat kun huomaavat, että niitä järjestetään muiden toimesta...

  VastaaPoista
 7. Pirkanmaalla on sellainen tilanne, että Tays ei järjestä valmennuksia mutta Vammala järjestää. Olen käynyt molemmissa valmennuksissa esikoista odottaessani ja kuopusta odottaessa vielä Vammalassa uudelleen. Valmennukset olivat kuin yö ja päivä. Taysin valmennuksissa ei ollut mitään muuta minun tarpeisiin osunutta, kuin se että näki sen pienen n.3x2m kokoisen hissiaulan mihin tullaan.. Vammalassa oltiin synnytyssalissa ja näytettiin kaikkea mahdollista neuvomisen ja infoamisen ohella. Sellainen valmennus pitäisi olla kaikkien saatavilla ilmaiseksi.

  Tampereella on saanut yksityistä synnytysvalmennusta Napapiirillä jo useiden useiden vuosien ajan. Se siis ei ole mikään uusi jutttu. Kävijöitä on riittänyt, koska siellä on ollu teemana aktiivisuus synnytyksessä ja niihin valmennuksiin tulleet ovat halunneet tietää siitä lisää. Usein monilla uudelleen synnyttäjillä on ollut ajatuksena se, että haluaa jotain tällä kertaa synnytyksessä toisin ja tulee hakemaan vinkkejä yksityisestä valmennuksesta.

  Esim. minua itseäni kiinnostaisi kovasti Helsingin pari erilaista valmennusta, jos vaikka niistä saisin itselleni jotain uutta ideaa synnytystä varten. Nyt juuri se ei ole ajankohtaista, mutta toivottavasti jossain vaiheessa kyllä. :)

  Synnytykseen valmistautumistapoja on monenlaisia ja jokaisella perheellä on omat tarpeensa. Siksi minusta on ihan hyvä, että julkisen (ilmaisen) synnytysvalmennuksen LISÄKSI on muitakin vaihtoehtoja tarjolla.

  Minun "kritiikki" kohdistuu lähinnä ilmaisiin synnytysvalmennuksiin, joita järjestää muut kuin kunnat/sairaanhoitopiirit. Siinä minusta ollaan jo ehkä menossa eräänlaisen rajan yli. Mietityttää, että jos yksityisten järjestämät ilmaiskurssit lisääntyy niin joko kohta kunnat ja muut supistaa vaikkapa perhevalmennuksistakin ja toivoovat, että kyllä niitä sitten joku alkaa kuitenkin järjestämään...

  Mitenhän synnytysvalmennukset saataisiin takaisin? Minusta se on odottavan perheen "perusoikeus" saada kunnollista synnytysvalmennusta ilmaiseksi omassa maakunnassaan.

  VastaaPoista