torstai 20. elokuuta 2009

Synnyttäjän voima

Olin todistamassa tänään syntymän ihmettä. Oli upeaa nähdä kuinka traumaattisen ensimmäisen synnytyksen kokenut nainen sai kokea toisen voimaannuttavan ja hienon syntymän!

Naisissa on voimaa ja kykyä aivan valtavasti kunhan heihin luotetaan, heitä kannustetaan ja heille annetaan mahdollisuus ottaa omat voimavarat käyttöön.

Kahden "doula-synnytyksen" kokemuksella voisin antaa pari vinkkiä:
1. Harjoittele rentoutumista ja hengittämis-juttuja jo raskausaikana
2. Ota mukaasi synnytykseen sellainen henkilö (tai henkilöt), joka varmasti valaa sinuun uskoa ja hyvää energiaa synnytyksen aikana

Kätilö on merkittävässä roolissa synnytyksen aikana siinä, että millainen tunne synnyttäjällä on. Tarkoitan sitä, että jos kätilö on tyly tai ei sano mitään positiivista tai vaikkapa keskittyy enemmän tekniikkaan kuin synnyttäjään, vaikuttaa se tietysti synnyttäjään ja hänen kokemukseen synnytyksestä. Jos tukea ei saa kätilöltä, niin silloin tukihenkilön antamaan tuen ja kannustuksen tarve ja merkitys kasvaa. Jos tukihenkilöltäkään ei saa voimaa ja tukea, niin synnyttäjä jää kyllä aika yksin juuri sillä hetkellä kun eniten tukea kaipaisi ja on kaikista haavoittuvaisimmillaan ja herkimmillään.

**
Pakko mennä syömään, kun olin syömättä koko päivän eli synnytyksen ajan.. Tai no. Jos 3 sukulakua ei lasketa. :) Mutta ei sen puoleen, ei tehnyt mieli ruokaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti