maanantai 3. elokuuta 2009

Kuka päättää? - Se joka synnyttää.

Kirjoitin pitkän tekstin liittyen jo aiemminkin kirjoittamaan aiheeseen vallankäytöstä synnytyssalissa. Aihe on kuitenkin arka ja minun mielipide asiaan aika ehdoton, joten poistin sen.

Sen kuitenkin haluan sanoa, että...

On väärin ja törkeää, että jotkut (= liian monet) synnytyshenkilökunnan jäsenet näkevät oikeudekseen päättää synnyttävän naisen kehosta ja ottaa vallan pois synnyttäjältä, jolle se kuuluisi.

Jos joku ei vielä hoksannut mitä tarkoitan, niin tässä muutama esimerkki:
1. Ei luoteta synnyttäjän kehoon ja kykyyn synnyttää.
2. Tehdään synnyttäjälle toimenpiteitä kysymättä lupaa tai edes kertomatta mitä aiotaan tehdä.
3. Kätilö tai lääkäri kieltää synnyttäjää toimimasta vastoin omaa vaistoaan, vaikka siitä ei ole mitään haittaa/vaaraa kenellekkään.
4. Puhutaan synnyttäjälle rumasti/tylysti/loukkaavasti ja näin voidaan vahingoittaa synnyttäjää monella eri tavalla pitkäksi aikaa.
5. Puututaan synnytyksen kulkuun sitä nopeuttavasti vain, että saadaan pian sali tyhjäksi.
6. Ei anneta perheille mahdollisuutta synnyttää heille sopivalla tavalla, vaan painostetaan ko. sairaalan tapaan "hoitaa" synnytykset.

Synnytykseen valmistautuville haluan sanoa, että
Muistakaa: se on teidän synnytys, sieltä syntyy teidän vauva!

3 kommenttia:

 1. Hyvä kirjoitus ja niiiin täyttä asiaa. Itse synnytin vajaa 2kk sitten ja synnytys oli kaikilta osin tuon kirjoituksessa kuvaillun kaltainen: kaikki kohdat "toteutuivat". Tämä sairaalassa, joka suurista synnytyssairaaloista mainostaa olevansa "hoitokulttuurin suhteen edelläkävijä Suomessa." :(

  VastaaPoista
 2. Kurjaa. :( Minä niin toivoisin, ettei tuollasia kirjoituksia olisi tarvetta kirjoitella. Ennenkaikkea kuitenkin toivoisin, ettei tuollaisia synnytyksiä tarvitsisi kenenkään kokea.

  VastaaPoista
 3. Tuollaista ei soisi tapahtuvan missään milloinkaan! Jokainen synnytyshenkilökunnan jäsen, joka näkee oikeudekseen päättää synnyttävän naisen kehosta ja ottaa vallan pois synnyttäjältä, on liikaa!

  Tietysti me kätilöt olemme myös vauvan asianajajia, ja joskus joudumme vetämään päätöksenteossa vauvan parhaan äidin parhaan edelle. Mutta luulen, että suurin osa synnyttäjistä katsoisi näissäkin risteyskohdissa samaan suuntaan kätilön kanssa, jos heille annettaisiin tietoa, perusteluja ja mahdollisuus keskusteluun...

  VastaaPoista