torstai 9. huhtikuuta 2009

Keskustelufoorumi tunnelmia

Liityin juuri yhdelle keskustelufoorumille, jonka aiheina on raskaus, synnytys ja lapsi. Luin sieltä synnytykseen liittyviä keskusteluja ja nyt on kyllä todella ahdistunut olo. Miten jostain niin luonnollisesta asiasta kuin SYNTYMÄSTÄ viitsitään, halutaan ja voidaan tehdä niin epäluonnollista, teknistä ja toimenpidekeskeistä? En ymmärrä. Nyt en edes tarkoita hoitohenkilökuntaa, vaan synnyttäjiä - ÄITEJÄ.

Tuntuu todella oudolta ja pahalta, että esim. katetrointia ja peräruiskeita pidetään täysin normaaleina ja synnytykseen kuuluvina asioina. Jotkut jopa sanoivat, että eihän ne edes tuntuneet missään kun oli niin puudutettu. Voi apua. :( Ymmärrän, että JOISSAIN tilanteissa katetrointi ja/tai peräruiske on tarpeen, mutta ei suinkaan rutiinisti tai edes useimmiten! Myös WHO on samoilla linjoilla minun kanssa tässä asiassa.

Jopa foorumin pitäjät kirjoittivat näin keskustelun aloitusviestissä: "Synnyttämään lähtevän kannattaa pyytää peräruisketta eli suolen tyhjennystä. Sitten ei tarvitse miettiä nolona synnytysvuoteen sotkemista sen osalta." Tosi surullista jotenkin. Siis että nykypäivänä, tällä tietämystasolla ja tutkitun tiedon määrällä ihmiset silti kirjoittavat tällaisia. JOS ulostetta sattuu tulemaan synnytyksen aikana muualle kuin wc-pönttöön, niin sitä ei kyllä todellakaan tarvitse hävetä. Sitä tapahtuu joskus ja se on ihan normaalia.

Minun mielestä pitäisi keskittyä enemmänkin synnyttäjien voimavarojen lisäämiseen, synnytyksiin liittyvien normaalien asioiden ilmaisemiseen sellasenaan ja synnytyspelkojen vähentämiseen. KUIN siihen, että lisätään pelkoja tai esitetään asioita mitä ihmeellisimmillä tavoilla.

Ompa todella masentavaa huomata aina välillä kuinka kaukana synnyttäminen voikaan nykypäivänä olla sen kauneudesta ja luonnollisuudesta! Foorumivierailun jälkeen en yhtään ihmettele sitä kun tutkimustenkin mukaan monille äideille jää synnytyksestä huono kokemus tai jopa niin huono, joka aiheuttaa osaltaan äidille masennusta. Kukapa muistelee lämmöllä synnytystä joka (kärjistettynä) on ollut sarja toimenpiteitä sängynpohjalle passivoituneelle synnyttäjälle?! (En nyt syyllistä synnyttäjää TAI kätilöä, vaan yleistä suomalaista synntyskulttuuria, joka menee aina vaan kierommaksi.)

Se että saa synnyttää omaan tahtiin ja omalla tyylillä tuntien olevansa aktiivinen synnyttäjä - se se vasta on voimaannuttavaa!

(*muoks* Sen verran vielä lisään, että ei minua henk.koht. haittaa muiden peräruiskeet, puudutteet, katetroinnit, tms. Jos joku sellaisen kuvan tuosta saa. Enemmänkin harmittaa se asenne, joka näitä asioita kohtaan ko. keskustelufoorumissa oli ja se tunnelma mikä esim. synnytys-keskusteluissa oli.)

8 kommenttia:

 1. Ei sitä peräruisketta aina vain nolostelun takia haluta. Jos on kärsinyt pahasta ummetuksesta raskauden aikana (mikä on tavallista) ja suolisto on täynnä tavaraa, niin kyllä se on hyvä tyhjentää ennen synnytystä, koska se tuo lisää tilaa vauvan ulostuloon synnytysvaiheessa.

  VastaaPoista
 2. Totta. Muun muassa tota mä tarkotin siinä "joissain tilanteissa"-kohdassa.

  VastaaPoista
 3. Moikka! Kyllä tosi moni myös häpeää sitä jos kakkaa sattuu tulemaan ponnistusvaiheessa ns. pöydälle. Itse en myöskään ymmärrä tätä ajattelua. Siinähän sitä jalat levällään ollaan kätilö haarojen välissä niin mitä sitten jos yksi kakka tulee samalla. :D

  Ei voi kässää näitä ihmisiä maailmassa....

  VastaaPoista
 4. Itse halusin ottaa sen peräruiskeen kanssa ihan vain siksi että vatsa ei ollut toiminut pariin päivään ennen synnytystä. Se toi suuren helpotuksen omaan olooni ja kovensi supistuksia. Onneksi en ole niin häveliäs muuten sen kakka asian kanssa.
  Katetrointia olisin kyllä vieroksunut aika paljonkin..

  VastaaPoista
 5. Mä ite otin Heidin synnytyksessä peräruiskeen kun kätilö oli sitä mieltä, että se vois auttaa synnytystä eteenpäin (olin siis jämähtänyt 2-3cm:iin). Ei kyllä itsellä ollut yhtään sellanen olo, että sitä tartteis.. ei siis ollut ummetusta tms. Mutta kun vaihtoehdoiksi tarjottiin petidiini tai peräruiske, niin siinä kohtaa tuli se sitten huolittua. :/

  VastaaPoista
 6. Niin ja siis ei se ruiske auttanut yhtään mihinkään. :)

  VastaaPoista
 7. Onko peräruiskeesta sitten jotain haittaa synnytyksen kannalta? Kysyn siis ihan tietämättömyyttäni :)

  VastaaPoista
 8. Ei peräruiskeesta varsinaisesti haittaa ole. Se on usein vain todella inhottavaa ja kurjaa, ja normaalitilanteessa turhaakin.

  VastaaPoista