tiistai 24. heinäkuuta 2012

Rentoutumisen merkitys

Olin pitkästä aikaa doulaamassa ja sen jälkeen on ollut polttava tarve päästä kirjoittamaan tänne  rentoutumisesta ja sen merkityksestä.

Rentoutuminen on yksi ehdottomasti tärkeimmistä asioista synnytyksessä. Synnytysaaltojen (=supistusten) väleissä on tärkeää rentoutua ja hellittää kaikki mahdolliset jännitykset... sen taitaakin moni tietää synnytykseen valmistautuessa. MUTTA... rentoutuminen on yhtä tärkeää myös synnytysaaltojen AIKANA. Toki se on silloin huomattavasti haastavampaa ja vaatii usein paljon keskittymistä. Jos aaltojen aikana ei rentoudu edes jostain kohtaa tai jollain tasolla, niin tuntemukset kehossa on varmasti kurjemmat.

Synnytykseen valmistautuessa suosittelen

1. Mielikuvien kautta harjoittelemaan ajatusta siitä, että EI pistä synnytysaalloille ja niiden tekemälle työlle hanttiin, vaan yrittää rentoutua myös synnytysaaltojen aikana.

2. Kokeilemaan erilaisia rentoutumiskeinoja ja sopivien tapojen löydyttyä käyttämään niitä loppuraskauden ajan, jotta niistä tulisi mahdollisimman tuttuja.

3. Työstämään etukäteen ajatusta siitä, että uskaltautuisi antautua syntymälle ja avautua vauvalle vaikka tuntemukset olisikin välillä todella intensiivisiä.

4. Harjoittelemaan luonnollista hengitystä ja äänenkäyttöä. Hallitun äänen käyttö synnyttäessä on usein hyvä varmistaja sille, että myös hengitys kulkee ja sitä kautta rentoutuminen on ylipäätään mahdollista.


Synnytykseen sellainen vinkki, että jos käytät ilokaasua, niin yritä silti pitää suu, leuka ja hartiat rentoina!


Kuva: Tuire Pehkonen

Synnytyksestä selviytymisessä ja synnytysaaltojen tuomien tuntemusten kanssa pärjäämisessä & myötäelämisessä on kyllä ihan hurjan isossa osassa se kuinka hyvin pystyy rentoutumaan. Mitä enemmän synnytysaallon aikana jännittää kehoaan, jäpittää ihan paikallaan jne., niin sitä kurjemmalta ne tuntuu. Liikkuminen ja esim. lantion pyörittäminen vaikeuttaa lihasten jännittämistä. Ei se toki silloinkaan mahdotonta ole, mutta auttaa rentoutumisessa (+ muutenkin monin tavoin). Myös jotkut asennot ovat sellaisia joissa jännittäminen on hankalampaa... esim. wc-pöntöllä istuessa jalat kunnolla auki tai polvet isosti auki jalkojen päällä istuminen (ks.kuva yllä) on asentoja joissa yleensä lantionpohja on rennompi tai helpompi pitää rentona. Toki niissäkin saa kyllä itsensä jännittyneeksi ja tönköksi jos on kovin yrittää, mutta hankalammin.

Aivan kuten synnytyksen kulkuun niin myös rentoutumiseen vaikuttaa hyvin moni asia. Esimerkiksi tukihenkilöt ja kätilö ovat todella suuressa merkityksessä rentoutumisen tukemisessa ja siihen auttamisessa. Myös synnytysympäristöllä on iso merkitys. Ei siis kannata syyllistää itseään jos ei pystynytkään rentoutumaan vaikkapa niillä keinoilla mitä oli alunperin ajatellut tai harjoitellut.

Synnytysaallon aikana voi auttaa rentoutumisessa esim.:

- suu, leuka ja kasvot rentoina!!!! (tärkeä!)
- kämmenet auki
- suu rennosti kokonaan auki, kuin O-kirjain
- aaaaa....ooooo....uuuuuu...tai mmm... tai kaikki peräkkäin.... mahdollisimman matalana
- hengitä rauhallisesti vauvaa synnytyskanavassa alaspäin
- intuitiivinen liike

Tukihenkilö voi auttaa omalla äänenkäytöllä, voimalauseilla tai -sanoilla... esim. "aaauuuukkiii", "reeeenntoouuduun", "aaannnnaa vaauuvaann laaaskeuuutuaaa".. jne... :D

Rentoutuessa olisi tärkeää löytää joku itseä helpottava juttu jota voi synnytysaallon aikana toistaa / johon voi keskittyä, ja joka auttaa rentoutumisessa. Penny Simkin on hienosti tähän liittyen lisännyt tietoutta kolmen R:n systeemistä... siitä video täällä ja artikkeli Three R´s.

2 kommenttia:

  1. Kiitos tästä :)

    Juuri eilen mietimme doulani kanssa rentoutumisen tärkeyttä. Nämä vinkit pitää painaa mieleen, kun seuraavan kerran jutellaan asioista.

    VastaaPoista
  2. Kiva jos tekstistä apua tai herättää uusia ajatuksia. :)

    VastaaPoista