torstai 26. heinäkuuta 2012

Opinnäytetyö TENS-laitteesta

Aksyn Facebook sivulla käytiin keskustelua aksyn uusista tens-laitteista ja siinä saatiin tietää, että Metropolian kätilöopiskelijat olivat tehneet opinnäytetyön TENS-laitteesta ja siitä saaduista kokemuksista. Opinnäytetyö löytyy kokonaisuudessaan TÄÄLLÄ olevasta linkistä "avaa tiedosto". Tässä alla siitä pari lainausta:

"TENS välittää elektrodien kautta iholle kontrolloidun sähköimpulssin, joka estää synny-tyskipujen aiheuttaman kipuimpulssin etenemisen selkäytimen takajuuresta. Se stimuloi elimistön luonnollisten endorfiinien ja enkefaliinien tuotantoa. TENS-laitteella ei ole hai-tallisia sivuvaikutuksia äitiin eikä lapseen. Äiti voi käyttää sitä turvallisesti myös kotona."

Kuva lainattu: tensmachinereviews.wordpress.com/

"TENS-laitteen käyttö tulisi aloittaa silloin, kun synnytyssupistukset alkavat. Laitteen käytön aloitukseen ei tarvita terveydenhuollon henkilökuntaa, vaan synnyttäjä voi aloit-taa laitteen käytön itse kotona. Laitteen käytön aloituksen jälkeen menee noin 30–60 minuuttia ennen kuin todellinen vaikutus alkaa. Tästä syystä laitteen käytön varhainen aloitus on tärkeää. "
"Ohjaimesta voidaan säätää elektrodeista ihoon lähtevien sähköimpulssien taajuutta ja intensiivisyyttä. TENS vapauttaa elimistön omia endorfiineja ja enkefaliineja, jotka ovat morfiinin tapaisia aineita, joilla on analgeettisia vaikutuksia. (Blincoe 2007: 517–519) Laitteen käyttöä voi jatkaa synnytyksen jälkeen jälkisupistuksiin ja esimerkiksi selkäki-puihin (Blincoe 2007: 518)."
 
Kuva lainattu täältä.

"TENS-laitetta saa käyttää vain 37 raskausviikon jälkeen. Elektrodeja ei saa missään vaiheessa raskausaikana tai synnytyksen aikana sijoittaa äidin vatsan puolelle, koska se saattaa vaikuttaa haitallisesti sikiöön. TENS-laitetta eivät saa käyttää ihmiset, joilla on sydämentahdistin eikä sitä saa missään nimessä käyttää synnytysaltaassa tai suihkussa."
 
Opinnäytetyö:Kivulla sinun on synnytettävä, vai onko? 
- Emma Heikkilä, Elsa Markkinen ja Katja PasmaPS. Muistelin, että minulla olisi Tuulin synnytyksestä yksi TENS-laite kuva, mutta olikin useampi... Laitoin tuonne ylös niistä kaksi. Sitä autoon nojaamis kuvaa katsoessa tuli hymy kasvoille, ei siitä ettäkö olisi ihanaa etten ole nyt siinä samassa tilanteessa kun kuvan ottamis hetkellä vaan siitä, että OLISI nimenomaan IHANAA OLLA siinä samassa tilanteessa. Miten voikin niin hurja ja voimallinen tapahtuma olla silti niin upea ja mahtava, että siihen samaan aaltoiluun toivoo pääsevänsä uudelleen ja uudelleen?! :) 


Omista synnytyskuvista vielä sen verran, että on muuten jännä asia, että kuvissa olen ihan nuutuneen ja väsyneen näköinen (vaikka olikin hymy kuviakin), mutta en silti kokenut olevani sellainen. Olo oli kaikkea muuta kuin väsynyt, vaikka oli tullut valvottua. Paitsi siellä altaassa lilluessa nukahtelin supistusten väleissä. :) Ah. Olipa kiva kun menin katselemaan niitä kuvia... Niiden kautta nousee aina jotain uusia ajatuksia tms. liittyen siihen synnytykseen tai synnyttämiseen ylipäätään. :)  

2 kommenttia:

  1. oksitosiini nukuttaa, joten siinä ehkä syy uneliaalta vaikuttaville kuville? unikupla, synnytyskupla.

    VastaaPoista
  2. Joo. :) Ja luin juuri keskustelua jossa puhuttiin "birthing eyes", joka käsitääkseni kuvaa samaa asiaa. Sen olen nähnyt joillain doulattavillanikin. :)

    VastaaPoista