keskiviikko 7. maaliskuuta 2012

Aromaterapia synnytyksessä

Suomessa aromaterapian osaajia synnytykseen liittyen ei kovinkaan ole. Esim. euroopassa aromaterapia synnytyksessä on tutumpaa kuin täällä meillä Suomessa.

Suosituksena on, että itselle sopivat tuoksut varmistaisi asiantuntijalta. Tosin Suomessa se voi olla hankalaa, kun niitä asiantuntijoita ei ole läheskään joka paikkakunnalla. Kirjallisuudesta ja internetistä voi kuitenkin löytää hyvin materiaalia tavallisimmin käytetyistä ja synnytyksessä turvallisista eteerisistä öljyistä. Aromaterapia on tehokas ja turvallinen keino helpottaa synnyttäjän oloa.

Eteerisiä öljyjä ei koskaan saa laittaa sellaisenaan suoraan iholle. Sopivia käyttötapoja on tuoksulamppu (kotona, kaikissa sairaaloissa ei voi käyttää), nenäliinassa tai kankaanpalassa, hierontäöljyn joukossa, suihkepullossa tai kompressina.

* Synnytyksessä turvallisia ovat: (Älä käytä näitä raskaana ollessa.)

- Kamomilla – Hellävarainen öljy, jolla kipua lievittävä vaikutus. Rauhoittaa fyysisesti ja tyynnyttää psyykkisesti.

- Jasmiini – lämmin, hyväntuoksuinen, voimakas eteerinen öljy, jota tulee käyttää pieniä määriä. Kipua lievittävä ja erityisen hyvä kramppaavaan supisteluun/kipuun. Rentouttaa. Hyvä synnytyksen loppuvaiheessa, jolloin ei ole riskiä vauvalle. Hauteena alavatsalla auttaa tehokkaasti istukkaa irtoamaan (eli vauvan syntymän jälkeen vasta!).

- Laventeli – rentouttaa, rauhoittaa, vähentää jännitystä ja ahdistusta. Paikallisesti käytettynä toisen öljyn seassa, loistava apu repeämien ja episiotomia arpien paranemiseen.

- Sitruuna, Mandariini, Limetti - virkistää ja piristää.

- Appelsiini – Kohottaa mielialaa, vähentää hermostuneisuutta, auttaa pahoinvointiin.

- Neroli– vähentää stressiä ja pelkoa

- Ruusu Synnytyksessä tasapainottaa hormonitoimintaa, vahvistaa kohtua ja supistuksia.

- Bergamotti – kohottaa mielialaa, tuo hyvän mielen, laukaisee stressiä.

- Clary sage – Aktiivisessa synnytysvaiheessa todella hyvä kivunlievittäjä joko kompressina tai kangaspalasta hengitettynä.


Linkkejä:

Aromatherapy during labor for natural pain relief

Aromatherapy: pregnancy & birth

Midwifery Todayn pari e-News artikkelia aiheesta:

Aromatherapy for Pregnancy and Birth

Aromatherapy for ChildbearingEi kommentteja:

Lähetä kommentti