torstai 6. toukokuuta 2010

Unnan odotus osa 11

Nyt on sitten se vaihe raskaudessa, että tekee mieli hankkia pikkumurulle kaikkea ihanaa valmiiksi! Juuri mitään ei kylläkään tarvita, kun tyttöjen jäljiltä on jo kaikki perusjutut olemassa. Jotain pientä kuitenkin on tullut ostettua, kuten esim.

Nalle Nöttösiä huutiksesta
(ei liene vaikeaa arvata mikä valkoinen pallero kuvaan on tullut mukaan ;) )

Ronja & Roope kestoliivinsuojia, jotka on ihan huippuja!

Vielä haluaisin ostaa Ruskovillan silkkimyssyn ja Weledan tai muun vastaavan jotain ihanaa hoitoöljyä/-voidetta. Itselleni ostoslistalla on Bebesistä tätä ja Me&Mamasta tällainen.

Olin tiistaina pitämässä Napiksella synnytys teemailtaa, jonka aiheena oli Lempeä syntymä kotona ja sairaalassa. Olen miettinyt välillä ihan vakavastikin kotona synnyttämistä, mutta toistaiseksi sen takia kun ihana Vammala on vielä käytettävissä ja muuton takia rahatilanne tavallista tiukempi, olen päätynyt sairaalasynnytykseen. Tänään kuitenkin tuli radiossa uutisissa, että Tehyn ylityölakon takia Vammalan synnyttäjät ohjataan Taysiin. Eipä ole käynyt mielessä, että omankin lasketunajan tienoilla voisi olla joku vastaava/yllättävä este Vammalaan menolle. (Toki raskauteen liittyvät syyt/esteet ovat olleet mielessä.) Nooh... Jospa ei juuri silloin mitään tuollaista estettä olisi.

Tänään mietin, että jos jostain syystä joutuisinkin suunniteltuun sektioon, niin millaisista toiveista neuvottelisin sairaalassa, jotta syntymä olisi Unnalle mahdollisimman lempeä. Äkkiseltään tuli mieleen:
- valojen himmennys ennen kuin vauva otetaan mahasta
- hiljaisuus ja rauhallisuus salissa syntymä hetkellä
- poski poskea vasten ennen kuin menee ihokontaktiin isänsä kanssa
- ensi-imetys ihokontaktissa heti kun mahdollista
Toivon kyllä kovasti, ettei tarvitsisi sektioon mennä.

5 kommenttia:

 1. Tuo ihokontakti isänkin kanssa olisi kyllä ihana mahdollistaa kaikille!

  VastaaPoista
 2. Minulla on pettymyksekseni ollut kaksi sektiota, joista olen etukäteen ja H-hetkellä yrittänyt neuvottella vauvalle mahdollisimman lempeää kokemusta. Ei ole onnistunut. Valoja ei voi himmentää, koska haavaa aletaan heti sulkemaan vauvan synnyttyä. Jäähtymisen (ruumiinlämpötila laskeen kun vatsanpeitteet ovat auki) ja sitä kautta heräämöajan pitkittymisen vuoksi ompelua ei voi pitkittää. Saliin on myös uusia tulijoita samantien. Hiljaista on ollut muutenkin. Henkilökunta puhuu asiallisesti ja rauhallisesti (en ole erikseen pyytänyt). Vauva on ollut minulla sylissä hetken ennen kuin isä on ottanut paidan sisälle (se on tosin tehty osastolla, jonne isä on kantanut kapaloidun vauvan). Heräämöön vauvaa en ole lukuisista pyynnöistä huolimatta saanut. Saisi kuulemma, jos siellä ei olisi muita, jotka voivat vauvasta ja mukana seuraavasta puolisosta häiriintyä. Päiväaikaan ei siis voi onnistua, mutta yöllä voisi käydä tuuri. Ovat olleet pesemättä vauvaa heräämöaikanani, olemme kylvettäneet vasta kotona. Tämän eteen sai taistella jälkimmäisellä kerralla ihan tosissaan. Kummassakaan sektiossa ensi-imetys ei ole pahemmin häiriintynyt, mutta vauva on kyllä ollut isällä todella hamuilevainen ennen heräämöstä tuloani. Olisin halunnut ja pystynyt imettämään jo heräämössä toisessa sektiossa.

  Molemmilla kerroilla olen tosissani surrut vauvani tuloa maailmaan. Se on kylmä ja kirkas. Vauva kiidetetään heti kohdusta noston jälkeen tarkastettavaksi ja vasta sitten tuodaan äidille. Olen onnekseni saanut rauhassa pidellä vauvaa samalla, kun haavaa on suljettu.

  Jos teillä on edessä sektio, toivottavasti toiveet huomioidaan paremmin. Käytännöt kun tuntuvat olevan sairaala- ja henkilökuntakohtaisia. Minä olen synnyttänyt KOSissa.

  VastaaPoista
 3. Epa: Niinpä! Vauvan olisi niin tärkeää saada olla edes isänsä (tai jonkun muun) ihokontaktissa heti syntymän jälkeen. Toki äiti olisi se varmasti paras vaihtoehto, mutta isä tulee erittäin hyvänä tokana! Ei vaatisi paljon järjestelyjä moinen, jos vain halutaan sellainen mahdollistaa.

  Anonyymi: Tosi kurja kun on ollut huonot sektio kokemukset. :( On jotenkin tosi jännää se, että jossain muissa sairaaloissa (ulkomailla) valojen himmennys hetkeksi onnistuu ilman muuta, mutta Suomessa ei. Vammalassa onnistuu suunnitellussa sektiossa olleille heräämössä vauvan kanssa oleminen (ainakin jonkun aikaa). Paljon joutuivat tekemään kätilöt töitä sen eteen, että se on onnistunut ja nykyään sovittu käytäntö, mutta miksi se ei onnistuisi muualla KUN kerran onnistuu hienosti esim. Vammalassakin??!

  Sektiot ja niiden perhelähtöisempi ja lapsiystävällisempi toteutus on ehdottomasti sellainen asia johon ihmisten ja esim. Kätilöliiton pitäisi ehdottomasti alkaa vaatimaan muutosta!!!

  VastaaPoista
 4. Väilihan hierontaöljystä: en tiedä mitä maksaa teillä päin, mutta sesamöljyn sanotaan imeytyvän syvimmälle kudokseen ja siksi se on välilihahierontaan sangen mainio. luomuversiona kun viel ostaa, niin ei saa mitään muuta kaupan päälle. eikun ruoka/luomukauppaan ;-)
  t.tanjaw

  VastaaPoista
 5. Kiitos Tanja. Pitääpä käydä Ruohonjuuresta ja Runsaudensarvesta metsästämässä luomu-sesamöljyä. ;)

  VastaaPoista