keskiviikko 28. lokakuuta 2009

Imetyksestä

Tänään oli Aamulehdessä mielipidekirjoitus imetysohjauksen puutteesta niin sairaalassa kuin neuvolassakin ym. Tarkemmin en enää muista, enkä voi luntata lehdestä, kun Anni (1,5v) sattui kakkaamaan sen päälle aamulla. :) Tärkein asia kirjoituksessa oli kuitenkin se, että imetysohjaukseen on panostettava ehdottamasti enemmän niin sairaalassa kuin neuvoloissa ja siihen on saatava lisäresursseja!

Imetyksestä on tutkitusti hyötyä sekä vauvalle että äidille, joten sen onnistumiseen olisi tärkeää saada apua ja tukea mikäli äiti sitä kokee tarvitsevansa. Imetys ei ole välttämättä helppoa ja luontevaa heti alusta alkaen tai ongelmia voi tulla myöhemminkin. Syystä tai toisesta joidenkin äitien täytyy nähdä toisia enemmän vaivaa, jotta imetys onnistuisi. Esimerkiksi vauvan kanssa saattaa joutua tekemään hommia, että hän oppii oikean imuotteen jne.

Tutkimusten mukaan puolison tuella on iso merkitys imetyksen onnistumisen kannalta, joten myös puolisoiden kannattaisikin perehtyä imetysasioihin jo raskausaikana. Imetyksen tuki ry:n sivuilta löytyy erilaisia pamfletteja imetykseen liittyen. Yksi niistä on puolisoille, ystäville ja sukulaisille tarkoitettu "Apua, meillä imetetään"-lehtinen. Siinä on todella hyviä vinkkejä kuinka voi tukea imetystä pienillä keinoilla.


Ystäväni täällä Tampereella on imetystukiäiti ja hän kertoi, että jos vauva ei ole päässyt heti syntymän jälkeen äidin kanssa ihokontaktiin ja siitä omaan tahtiin tissille, niin hänelle pitäisi lavastaa sama tilanne myöhemmin. Esim. sektion jälkeen heti kun äiti jaksaa, vauva kannattaisi ottaa ihokontaktiin ja antaa vauvan hamuta itsensä tissille.

Kauneimmillaan imetys on äidin ja vauvan yhteisiä ilon hetkiä läheisyyttä tankaten molemmin puolin. Pahimmillaan taas kaikkea muuta, kaukana ihanasta ja mukavasta imetyshetkestä. Apua kannattaa hakea jo ennen kuin ongelma paisuu sietämättömäksi tai ennen kuin harkitsee imettämisen lopettamista ongelmien takia. Apua voi löytää esimerkiksi

* Imetystuki puhelimesta
* Imetyksen tuki ry:n sivuilta
* Imetys.fi- sivustolta
* Ympäri Suomea toimivista imetystuki ryhmistä
* Imetystukiäideiltä, joita on myös ympäri Suomea (ks. yllä olevasta linkistä)


Ihania imetyshetkiä kaikille imettäville äideille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti