keskiviikko 17. syyskuuta 2014

Neuvoloiden synnytysvalmennuksista...

Tänään kiehahti veri pitkästä aikaa oikein kunnolla. Onneksi lasten vuoksi en ehtinyt heti kirjottamaan postausta tänne blogiin, vaan nyt monta tuntia myöhemmin asia on jo vähän neutraalimmin tuolla päässä. :)

Luin siis keskusteluja liittyen matkasynnytyspäivään ja synnytysyksiköiden karsimiseen Suomessa. Keskusteluun nousi myös neuvoloiden synnytysvalmennukset ja niiden heikko taso. Samanlaisia äitien kokemuksia surkeista valmennuksista olen kuullut JATKUVASTI eri puolilta Suomea! Tämä teksti ei siis todellakaan perustu vain yhden tai kahden äidin kokemuksiin vaan todella MONIEN äitien ja perheiden.

Synnytykseen valmistautuminen on TODELLA TÄRKEÄÄ HYVIN ERI TAVOIN! Sillä on positiivisia vaikutuksia niin fyysiseen kuin psyykkiseenkin lopputulokseen koko perheen kannalta. On kiistattomasti merkityksellistä saada hyvää synnytysvalmennusta ennen synnytystä. En voi millään ymmärtää minkälaisella ammattiylpeydellä ja -osaamisella neuvoloissa pidetään valmennuksia, joista perheelle ei jää käteen mitään todellista apua, neuvoa, vinkkiä, toivoa!

Tai no... Jos neuvoksi ja/tai vinkiksi lasketaan se mitä siellä tunnutaan aina hokevan on, että "synnytykseen ei kannata/tarvitse valmistautua, sitä ei kannata miettiä liikaa etukäteen ja kannattaa mennä avoimin mielin, niin kyllä henkilökunta sitten kertoo" sekä "pyydät vain heti sen epiduraalin sitten, lääkkeellisillä kivunlievityskeinoilla ei ole mitään haittavaikutuksia".

ARGH!




Tiedän, että itseni lisäksi myös kätilöt toivovat perheiden valmistautuvan synnytykseen etukäteen ja ottavan vastuuta omasta itsestään. Kyllä kätilöillä on osaamista ja ammattitaitoa auttaa ja neuvoa, mutta ei siinä synnytyksen aikana kätilöllä välttämättä ole aikaa olla paikalla.. Eikä synnytyksen aikana ole nainen, eikä usein puolisokaan vastaanottavaisimmillaan. Synnytyksen kulkua voi häiritä suurestikin se, että äiti joutuu kyselemään, vastailemaan, kuuntelemaan faktatietoa ja ohjeita... eli siis pitämään aivojen "järkipuolta" aktiivisena, kun synnytyksen kannalta nimenomaan olisi tärkeä antaa sen puolen vaimentua passiivisemmaksi.

Toiseksi, kyllä lääkkeellisillä kivunlievityskeinoilla  - epiduraali mukaan lukien, on haittavaikutuksia.Naisilla on oikeus saada tietää lääkkeiden ja toimenpiteiden hyödyt JA haitat, jotta voivat osallistua päätöksen tekoon omaan hoitoonsa liittyen. On täydellistä ammattitaidon puutetta sanoa ettei esim. epiduraalista ole mitään haittaa! Minusta sellaisille terveydenhoitajille pitäisi antaa huomautus esimiehen kautta.

Mietin tässä, että eikö neuvolat pyydä palautetta valmennuksistaan? Tai että eikö perheet uskalla antaa rehellistä palautetta? Vai eikö perheet odota valmennuksilta yhtään enempää? Eikö terveydenhoitajilla ole mitään rajaa siinä minkä tasoista palvelua tarjoaa? Jos kyseessä olisi yksityinen palvelu, niin perheet äänestäisi hyvin nopeasti jaloillaan.

Nyt kun synnytysvalmennus on monilla paikkakunnilla osa perhevalmennusta, luulisi terveydenhoitajien saaneen lisäkoulutusta tietojen päivittämiseen ja konkreettisia ohjeita parempien valmennusten pitämiseen. Harmi, että niinkin ainutlaatuinen mahdollisuus joka tavoittaa suurimman osan Suomen odottajista puolisoineen, menee ihan harakoille surkean valmennuksen takia!

Vaatikaa perheet parempaa ja antakaa rehellistä palautetta rohkeasti! Jos ihmiset ei sano mitään, niin mikään ei muutu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti