tiistai 15. marraskuuta 2011

Ihonkontaktin tärkeys sektion jälkeen

Ruotsalaisen tutkimuksen mukaan sektion jälkeen isän rintakehälle ihokontaktiin pääseminen on vauvalle tärkeää silloin kun vauva ei ole äidillä. Niiden miesten vauvat olivat rauhallisempia ja lopettivat itkemisen nopeammin, jotka olivat ihonkontaktissa kuin niillä joiden vauvat olivat heidän vieressä kärryssä/kaukalossa. Isien ihokontaktissa vauvat pystyivät myös toteuttamaan "esi-imetys" käyttäytymistä!

Tässä linkki artikkeliin, josta tuo puujalka suomennos on peräisin. :)

http://www.sciencedaily.com/releases/2007/06/070611113914.htm

Se vielä tuosta artikkelista, että siinä puhuttiin kahdesta ensimmäisestä syntymän jälkeisestä tunnista, jotka ovat ne tärkeimmät. Ainakin täällä Suomessa ihokontakti jää minun käsittääkseni siihen yhteen tuntiin ihan siis alatiesynnytyksissäkin. Siis tarkoitan sitä, että monissa paikoissa tavoiteltavana pidetään sitä, että syntymän jälkeen perhe saisi olla synnytyssalissa/-huoneessa vielä ainakin tunnin ajan. Kaikissa paikoissa ruuhka-aikaan tämä ei toteudu ja vaikka toteutuisi niin siitäkin tunnista osa menee usein siihen, että äiti käy suihkussa ja vauvaa punnitaan ym. sillä aikaa. Miksi isä ei voisi siksi aikaa ottaa vauvaa ihokontaktiin ja sitten taas antaa äidille takaisin puhdistautumisen jälkeen?

Kuulin, että jotkut kätilöt antavat vauvan isälle/synnyttäjän kumppanille ja hän saa itse viedä vauvan vaa' alle ja hoitaa pukemiset ym. Minusta se on todella ihanasti tehty. Siinä isä/kumppani pääsee heti aktiivisesti hoivaamaan omaa vauvaansa ja tulee nopeammin sellainen olo, että "tämä on meidän vauva".

****

Tein Saksan reissulla ja sen jälkeen ihania kirja löytöjä. Tässä niistä pari

The Mama Bamba
The power and pleasure of natural childbirth
- Robyn Sheldon

The Baby Bond
The nwe science behind what´s really important when caring for your baby
- Linda Folden Palmer


4 kommenttia:

  1. Kiitos jälleen hyvästä aiheesta! Sinulle on tunnustus blogissani :)

    VastaaPoista
  2. Jorvin sairaalassa on kehitytty ihokontakti suhteen, siellä nimittäin jo silloin tällöin toimitaan juuri näin, eli vauva menee isän ihokontaktiin (kaikki isäthän ei tätä halua) äidin peseytymisen tai sitten vauvan mittaukset hoidetaan sillä aikaa ja kun äiti tulee pesuilta, jatkaa vauva äidin ihokontaktissa oloa ja siirtyy siinä osastollekin. Osastolla lähes kaikki vauvat ovat ihokontaktissa melkein koko sairaalassaolo ajan.

    VastaaPoista
  3. Tämä on tätä muuallakin esillä ollutta tärkeää aktiivinen sektio -asiaa. By the way, Tuo termi on yllätävän vieras hyvinkin kokeneille ja pitkäänkin töitä tehneille kätilöille. Syynä voi olla, että aktiivisuus mielletään (edelleen) väärin luonnonmukaisuudeksi (niiden sanojen väliin ei siis voi laittaa yhtäsuuruusmerkkiä). Kaikki synnytyksethän eivät voi olla luonnonmukaisia, mutta kaikenlaiset synnytykset voivat olla aktiivisia.

    Hyvä, kun tämä asia on esillä. Aktiivisesta sektiosta olisi tosi kiva olla olemassa joku tieto-/info-/vinkkipaketti ihan synnytyssairaaloihin jaettavaksi (vink vink ASrylle :) ), jolloin sekin puoli saataisiin vihdoin sairaalahenkilökunnan mietintämyssyihin muhimaan.

    mamma_74

    VastaaPoista
  4. Tuli kyyneleet silmiin kun ajattelin, kuinka ihanaa olisi ollut saada vauva ihokontaktiin heti alussa. Kolme lastani ovat syntyneet sektiolla, ja jokaista sain vain nuuhkaista ennen kuin heidät vietiin moneksi tunniksi pois luotani. Ensimmäistä lastani en nähnyt vuorokauteen, koska keskolaan "ei mahtunut" minun sairaalasänkyni. Minulle tuotiin kuva lapsestani, mutta olisin halunnut hänet syliin. On ihanaa lukea, että ihmiset toivovat tietoa aktiivisesta sektiosta. Sellainen olisi ollut varmasti eheyttävämpi kokemus.

    And one angel

    VastaaPoista