tiistai 8. helmikuuta 2011

Barrikaadeille mars!

*muokattu 10.2.2011*

Nyt on niin, että kamelin selkä alkaa pikku hiljaa katketa ja syy on tässä:


Mediassa on uutisoitu viime päivinä paljon matkasynnytyksistä, jotka johtuvat pienten synnytysyksiköiden lakkauttamisista. Lakkautusuhan alla on nytkin muutamia pieniä yksiköitä ja tavoitteena ministeriöllä lienee, että jatkossa synnytetään vain isoissa laitoksissa. Nyt jos koska on KAIKKIEN aika nousta vastarintaan. Jaa, että miksi?! No siksi, että

a) Naisilla ja perheillä pitää saada olla oikeus valita synnytyspaikkansa.
Nyt Suomessa on suunta se, että lopulta jäljelle jäisi vain muutama iso synnytyslaitos, johon ohjautuisi pitkienkin matkojen päästä tuhannet synnyttäjät. Sitäkö me halutaan? Ei. Ei se voi olla niin. Täytyy olla vaihtoehtoja! Laitossynnytykselle isossa sairaalassa on oltava muukin vaihtoehto kuin kotisynnytys, eikä sekään sovi kaikille eikä kätilöitäkään ole riittävästi. Mistä siis valitsee ne perheet, jotka eivät halua tai voi synnyttää kotona? Ei kohta mistään, jos tämä suunta ei muutu.

b) Enää yhtään pientä synnytysyksikköä EI SAA lakkauttaa Suomesta!
Jo pelkästään edelläkävijän roolissa olleen Tammisaaren menettäminen jätti pienen Suomen synnytyskulttuurin suuren ja merkittävän aukon. Enää ei voida menettää yhtään pientä ja arvokasta pienempää synnytysyksikköä.

c) Jo nyt matkasynnytyksien määrä on lisääntynyt Suomessa.
Sekö on turvallista ja hyvää synnytyksen hoitoa, että synnyttäjä synnyttää tienvarressa autoon tai ambulanssiin sen sijaan, että synnyttäisi pienemmässä yksikössä koulutetun kätilön läsnäollessa?! Eihän tiinettä eläintäkään saa lain mukaan kuljettaa jos se voi matkan aikana synnyttää - ei edes teuraaksi! Miksi sitten meitä naisia saa kuljettaa kesken synnytyksen ambulanssin laverille köytettynä?

d) Synnytyspaikalla on merkitystä synnytyskokemukseen ja monen muuhun tärkeään asiaan.
Ei ole yhdentekevää missä ympäristössä sitä synnytetään. On tärkeää, että jokainen perhe saisi valita itselleen sopivimman paikan. Esim. toinen kokee olonsa turvalliseksi vain kaiken teknologian keskellä ja toinen taas kodiomaisemmassa, pienessä synnytysyksikössä.
Kuulin tänään myös, että tutkimuksissa on huomattu, että pienemmissä yksiköissä imetysohjaus on laadukkaampaa.

e) Nyt luodaan synnytyskulttuuria myös tuleville sukupolville.
Ei ole yhdentekevää sekään, että mihin suuntaan synnytyskulttuurin annetaan Suomessa pikku hiljaa mennä. Me päätöksillämme (tai päättämättömyydellä) vaikutamme siihen millaisissa synnytyspaikoissa meidän tyttäret ja lapsenlapset puolisoineen synnyttävät.

f) Synnytys on hieno ja ainutkertainen tapahtuma.
Synnytys jättää jokaisen perheen, erityisesti jokaisen naisen mieleen, sieluun ja ruumiseen jäljen. Sillä on merkitystä, että onko se hyvä vai huono, koska se kulkee mukana koko loppuelämän.

Nyt täytyy mennä, mutta palaan tähän vielä. Asian tiimoilta on nousemassa isompikin lumimyräkkä, ainakin toivottavasti! ;)


**** Lisätty 10.2.2011 ****

4 kommenttia:

 1. Ruotsista jo monesta muusta maasta voisi ottaa mallia ja perustaa pieniä kätilöjohtoisia synnytysyksiköitä, joihin tulee synnyttämänä terveet äidit joilla raskaus sujunut normaalisti ja synnytys käynnistyy täysillä raskausviikoilla, eli matalan riskin synnyttäjät. Ja niin ei enää yhtään synnytysyksikköä kiinni.

  Muutenkin luin jostain artikkelin jossa puhuttiin siitä että synnytyssairaaloiden vähentäminen ei kuitenkaan ole lisänyt henkilökuntaa muissa sairaaloissa. Eli kiire lisäntyy eikä kätilöillä ole mahdollista antaa synnyttäjille tarpeeksi tukea ja läsnäoloa. Ja tämän johtaa taas kaikenlaiseen medikalisoitumiseen jne.

  Itsellä on kuitenkin ajatus se että Suomessa vaikuttaminen tällaisiin asioihin on lähes mahdotonta. Mitään selkeää vaikutusreittiä ei ole. Ja harvoin (en muista milloin) jokin "kansalaisten" aloite tms. olisi saanut jotain aikaan esim. eduskunnassa. Näin kätilöstäkin tämä tuntuu todella turhauttavalta.

  VastaaPoista
 2. Taas jälleen kerran kirjoitat asiaa. Ihan järkyttävää ja ärsyttävää ristiriitaa, kun ensin perustellaan lakkauttamisia ja sitten päivitellään tielle synnyttämistä. Suututtaa! Ihmiset päättävät jotka eivät tiedä synnytyksistä mitään. Onneksi nyt mm. kätilöliiton tuoreimmat kannanotot ovat olleet hyviä keskustelunavauksia suomalaisen synnytyskulttuurin kehittämisessä oikeaan suuntaan.

  VastaaPoista
 3. moi! olen susanna ingves (olin mukana sydänääniä ohjelmassa)todella hyvin krijoitettu!! on se kyllä niin väärin! voisin kirjoittaa ihan kuinka paljon vaan tästä asiasta mutta suomen kielentaitoni eivät riittää siihen :D.....

  VastaaPoista
 4. Kätilöliiton pitäisi ottaa nyt aktiivisesti ja raivokkaasti kantaa tähän asiaan. Kyseessähän on synnyttäjien edun lisäksi myös kätilön ammatin arvostus ja työpaikkojen väheneminen.

  mamma_74

  VastaaPoista