BLOGI ON MUUTTANUT uudelle sivustolle osoitteeseen: www.voimaannuttavasynnytys.fi
torstai 27. joulukuuta 2012
Kohti vuodenvaihdetta...
Uusia kuvia tms. en lupaa vielä, koska keskimmäinen neitimme hajotti vahingossa kameran putken... Luultavasti niin kuin aiemmassakin raskaudessa kirjoittelen raskausjuttuja silloin tällöin omalla otsikollaan numerojärjestyksessä.
keskiviikko 31. lokakuuta 2012
Yhdeksän kuukautta
Yhdeksän kuukautta... alussa tuntuu ikuisuudelta, mutta menee lopulta hurjan nopeasti. Alkuun voi jännittää tai pelottaa, että meneekö raskaus kesken tai onko ensimmäisessä ultrassa kaikki hyvin. Tai sitten heti alusta alkaen iloitsee raskaudesta ja tulevasta vauvasta ilman huolia... Tai mitä tahansa siltä väliltä.
Monet odottaa rv 12 (ja ensimmäiseen ultraan) ennen kuin kertoo raskaudesta muille. Toisille jonkinlainen rajapyykki on rv 20 kohdalla. Usein synnytys asiat tulee mieleen vasta ihan loppuraskaudessa, eikä sitä ennen ole osannut ajatella niitä juurikaan.
Raskausaika on monin tavoin aika myllertävää... Jos on tulossa ensimmäinen lapsi, niin usein pohdituttaa miten raskaus ja synnytys sujuu, miten se vaikuttaa parisuhteeseen, millaisia vanhempia lapsen äidistä ja isästä kasvaa, miten pientä vauvaa osaa hoitaa, miten suhtautua sukulaisten neuvoihin ja kommentteihin, mihin vauvalle tehdään tilaa omassa kodissa, jne... Seuraavia lapsia odottaessa miettii usein, että kuinka rakkautta riittää kaikille, miten olla tasapuolinen, miten mahdollinen parisuhde kestää uuden perheenjäsenen, miten arki sujuu isompana perheenä, mahdutaanko autoon tai kotiin isompana perheenä, jne...
Usein raskausaikana taustalle jää lopulta ne tärkeimmät... raskaudesta nauttiminen, itsensä hoivaaminen, hyvinvointia tuovasta ravitsemuksesta huolehtiminen, ja ennen kaikkea vauvaan yhteyden luominen jo raskausaikana.
Monissa maissa ajatellaan, että raskaana oleva nainen on "sacred temple" ja häntä kohdellaan raskausaikana ja synnytyksessä sen mukaisesti. Minusta suomalaisiin pitäisi saada juurrutettua samaa "pyhä temppeli / siunattu tila" ajatusta. Ei raskaus ole vain joku toissijainen tila. Raskaana olessa nainen kantaa sydämensä alla pientä ihmisen alkua, omalla hyvällä ravitsemuksellaan mahdollistaa vauvan hyvän kehityksen ja kasvun kohdussa, oman kehon tuntemisen kautta auttaa itseään ja vauvaa synnytyksessä, oman henkisen kasvun ja yhteyden kautta voimaantuu kasvaessaan naisena ja syntyessään äidiksi.
Toivon, että entistä enemmän vaalittaisiin ja arvostettaisiin raskausaikaa, ja hoivattaisiin raskaana olevia. Muutamia mother blessing juhlia järjestäneenä voin sanoa, että sellaisten juhlien järjestäminen on todella voimaannuttavaa niin juhlittavalle äidille ja vauvalle kuin vieraillekin.
sunnuntai 28. lokakuuta 2012
Synnytyskonfrenssikuulumisia ja linkkejä
Osallistuimme mexicolaisen kätilön Angelina Martinaz Miranda koko päivän mittaiseen workshopiin, joka oli todella huikea. Kuvassa oikealla Piia Jokela (doula, vyöhyketerapeutti, Aktiivinen synnytys ry:n varapuheenjohtaja), keskellä Angelina ja oik. allekirjoittanut. :)
Sitten niitä linkkejä:
- Aktiivinen synnytys ry avasi uuden sivuston -> www.synnytysloukkaus.wordpress.com
Kannattaa käydä katsomassa!
- Kansainvälinen vetoomus Euroopan äitishuoltoon liittyvien ihmisoikeuksien puolesta, on allekirjoitettavissa täällä: https://www.change.org/petitions/human-rights-violations-in-european-maternity-care
- Mielenkiintoinen artikkeli (engl. kielinen) punaisesta viivasta löytyy osoitteesta: http://www.scienceandsensibility.org/?p=5547#.UHU1qwlZIu8.facebook
tiistai 25. syyskuuta 2012
Synnytysjuttuja mediassa
Tuoreimmassa 9 kuukautta -lehdessä on artikkeli aktiivisesta synnyttämisestä. Sen lisäosaan on haastateltu allekirjoittanuttakin. :) Lehdessä ollut kivunlievitysartikkeli oli kyllä jälleen pettymys.Hyviä kivunlievitysartikkeleita saa kyllä Suomen valtavirran "vauvalehdistä" kyllä hakemalla hakea. :(
Kotisynnytys uutisointia on ollut viime päivinä mediassa myös. Suomeen tarvittaisiin kotisynnytys järjestelmä ja myös siihen liittyen pienten sairaaloiden sulkemiset lopettaa.
torstai 6. syyskuuta 2012
Taksilla sairaalaan
Kelan sivuilla taksimatkojen suorakorvauksesta lukee näin: "Kela korvaa sairauden tai raskauden vuoksi tarpeelliset matkat terveydenhuoltoon ja kuntoutukseen ensisijaisesti julkisilla kulkuneuvoilla. Taksin käyttö korvataan, kun potilaan terveydentila niin vaatii."
ja näin matkakorvauksista... "Voit saada korvausta julkiseen tai yksityiseen sairaanhoitoon, raskauteen ja synnytykseen liittyvistä matkoista, kun kustannukset yhteen suuntan ylittävät omavastuun."
Eli jos aikoo mennä taksilla synnyttämään, niin kannattaa soittaa KELA taksi.
Sinne sanotaan oma hetu, se mihin sairaalan on menossa ja koska, ja onko saattajaa/apuvälineitä. Taksissa pitää näyttää KELA-kortti. Taksimatkan omavastuu osuus on 9,25eur yhdensuuntaiselta matkalta ja loput kyydin hinnasta taksikuski/-firma hakee itse suoraan Kelasta.Taksikuski ottaa matkustajalta allekirjoituksen kuittiin omavastuun maksamisen jälkeen.
Täällä Pirkanmaalla homma toimii todella kätevästi ainakin tavallisilla sairaalareissuilla. Koko systeemi on esitetty Kelan sivuilla taas niin hankalasti ja monimutkaisesti, ettei voi uskoa kuinka helppoa se käytännössä on.
tiistai 21. elokuuta 2012
Hallinnan menetys
Kuva lainattu: Hibiscus hypnosis sivulta |
Kätilö, kotilo Anu Lampinen kirjoitti:
Kuva lainattu: flixya.comista |
Minusta tuo niin hyvin sanottu. Synnytystoivelista/-suunnitelma on paljon muuta kuin se paperi jonka antaa doulalle tai kätilölle. Se on se kaikki valmistautuminen, asioiden selvittäminen, oma henkinen kasvu synnytystä kohti, jne. Ei synnytyssuunnitelmasta/-toivelistasta ole apua jos vain enempiä ajattelematta tulostaa jonkun valmiin listan tai pikaisesti ruksittaa listan valmiiksi. Nimenomaan ajatus on se, että niitä omia valintoja miettii etukäteen ja ottaa asioista selvää. En tarkoita, että pitäisi kätilötyön ammattilaiseksi ryhtyä, vaan synnytyksen perusfysiologian ymmärtämisen lisäksi miettisi erityisesti niitä itselle tärkeitä asioita.
Synnytys voi olla parhaimmillaan ihan mielettömän voimaannuttava kokemus. Sellainen positiivinen mullistus, joka kantaa pitkälle ja saa yhä uudelleen onnellisen hymyn kasvoille. Se on täysin mahdollista ihan kaikille naisille. Siihen vaikuttaa yhtenä asiana synnytystoivelistan tekeminen ja sitä kautta synnytykseen valmistautuminen. Valmistautuminen on tärkeää, nimenomaan se valmistautuminen mitä pään sisällä tapahtuu... jotta uskaltautuisi heittäytyä synnytyksen ja syntymän voiman vietäväksi ja rohkenisi antautua erityisesti avautumiselle.
Muistan, että ensimmäistä ja toista lasta odottaessani vielä vähän pelotti se mitä synnytys tuo tullessaan. Erityisesti esikoista odottaessa, kun ei tiennyt yhtään millaista se on. Monia naisia pelottaa ajatus siitä, että ei voikaan hallita sitä tapahtumaa ja oman kehon toimintaa. Siitä "ohjien pitämisestä" ja kontrolloinnista voi olla vaikea luopua. Siihen hallinnasta luopumiseen voi auttaa rentoutumis- ja hypnoosiharjoitukset, mutta myös se, että opettaa itsensä luottamaan siihen, että antautuminen synnytyksen voimalle on ihan luonnollista, turvallista ja sallittua.
Toiset pelkää, että jos menettää itsensä hallinnan synnyttäessä niin tekee jotain mitä joutuu häpeämään. Ensinäkin tietyllä tapaa synnyttäessä pitääkin päästää irti hallinnasta, niinkuin olen jo sanonut aiemmin, ja toiseksi synnytyksessä on nimenomaan hyvä kuunnella omaa vaistoa ja toimia sen mukaan. Äänenkäyttö on luonnollista, erilaisissa asennoissa oleminen ja liikkuminen eri tavoin on normaalia. Tavallista on myös se, että mitä pidemmälle synnytys etenee sitä vähemmän synnyttäjällä on vaatteita päällä. Joillekin naisille alastomuus on arka ja nolo asia ja erityisesti heille ajatus alasti olemisesta synnyttäessä tai synnytyksen loppuvaiheessa, voi olla epämiellyttävä. Synnytys voikin yllättää heidät monin tavoin positiivisesti. Joko synnyttäessä tai sen jälkeen voi tapahtua muutos rohkeampaan suuntaan, eikä välttämättä enää koekaan alastomuutta niin ujostuttavana.
Vaistonvarainen ja toisinaan vähän eläimellinenkin toiminta voi kuulostaa hyvin pelottavalta. Ei se sitä kuitenkaan käytännössä ole. Käytännössä se on usein esim. sitä, että ihan avautumisvaiheen lopussa tai ponnistusvaiheessakin synnyttäjä saattaa murista tai pitää tosi matalaa ja möreää ääntä. Se resonoi erityisesti kehon alaosassa ja lantionpohjassa. Fysiologian tasolla se tarkoittaa sitä, että synnytyksessä aivojen intuitiivinen puoli aktivoituu ja rationaalinen puoli "sammuu". Tai niin ainakin olisi ideaali tilanteessa ja sitä kannattaisi vaalia, jotta synnytys sujuisi mahdollisimman hyvin.
Stone labyrinth, Finland from Labyrinths, by Virginia Westbury |
Pam England puhuu ja kirjoittaa synnytys labyrintista ja sen käyttämisestä. Ajatus on loistava. Synnyttäessä matkataan vauvan kanssa labyrintin sisällä ja syntymän jälkeen nainen synnytyskokemusta työstäessään kulkee matkan keskustasta takaisin samaa reittiä ulos.
Kylläpäs tuntui hankalalta kirjoittaa mahdollisimman selkeästi se mitä oli mielessä. Toivottavasti saitte yhtään kiinni siitä mitä hain takaa.
maanantai 6. elokuuta 2012
Napanuoran katkaisu ja veren virtaus
No nyt! Tätä tietoa olen etsinyt ja kaivannut. Tässä siis tutkittua tietoa niille, jotka epäilevät sitä saako vauva istukasta hänelle kuuluvat veret vaikka on äidin mahan päällä, eikä ns. kohdun alapuolella missään kärryllä...
Suomi synnyttää -foorumilla (tark. synnytysalan ihmisille) Facebookissa Päivi Laukkanen jakoi pätkän:
Planning
on immediate skin to skin, with baby up on maternal abdomen or higher? A
delay in cord clamping for at least 5 minutes is required for the baby
to receive a full placental transfusion.
This new clinical
advice is advocated by Mercer & Erickson-Owens in their 2012 article
Rethinking Placental Transfusion and Cord Clamping Issues (1), based on
Erickson-Owens original research (2).
"...placing an infant
skin-to-skin on the maternal abdomen slows the rate of the placental
transfusion. By measuring the amount of blood left behind in the
placenta, after infants are placed skin-to-skin, a 2-minute delay in
cord clamping results in only a partial placental transfusion....a
2-minute delay results in an average of 25 mL/kg of whole blood left
behind in the placenta compared with a 5-minute delay that leaves only
an average of 11 mL/kg. A 5-minute delay in cord clamping allows the
infant who is skin-to-skin to receive a full placental transfusion."
(1) Mercer JS, Erickson-Owens DA. Rethinking placental transfusion and
cord clamping issues. J Perinat Neonatal Nurs. 2012 Jul;26(3):202-17.
(2) Erickson-Owens D. Placental Transfusion at Birth in Full-
Term Infants. Original research presented at the 6th Annual
Normal Labour and Birth Conference, Grange-Over-Sands,
England; 2011.
(1) Mercer JS, Erickson-Owens DA. Rethinking placental transfusion and cord clamping issues. J Perinat Neonatal Nurs. 2012 Jul;26(3):202-17.
(2) Erickson-Owens D. Placental Transfusion at Birth in Full-
Term Infants. Original research presented at the 6th Annual
Normal Labour and Birth Conference, Grange-Over-Sands,
England; 2011.
torstai 26. heinäkuuta 2012
Opinnäytetyö TENS-laitteesta
"TENS välittää elektrodien kautta iholle kontrolloidun sähköimpulssin, joka estää synny-tyskipujen aiheuttaman kipuimpulssin etenemisen selkäytimen takajuuresta. Se stimuloi elimistön luonnollisten endorfiinien ja enkefaliinien tuotantoa. TENS-laitteella ei ole hai-tallisia sivuvaikutuksia äitiin eikä lapseen. Äiti voi käyttää sitä turvallisesti myös kotona."
Kuva lainattu: tensmachinereviews.wordpress.com/ |
"TENS-laitteen käyttö tulisi aloittaa silloin, kun synnytyssupistukset alkavat. Laitteen käytön aloitukseen ei tarvita terveydenhuollon henkilökuntaa, vaan synnyttäjä voi aloit-taa laitteen käytön itse kotona. Laitteen käytön aloituksen jälkeen menee noin 30–60 minuuttia ennen kuin todellinen vaikutus alkaa. Tästä syystä laitteen käytön varhainen aloitus on tärkeää. "
"Ohjaimesta voidaan säätää elektrodeista ihoon lähtevien sähköimpulssien taajuutta ja intensiivisyyttä. TENS vapauttaa elimistön omia endorfiineja ja enkefaliineja, jotka ovat morfiinin tapaisia aineita, joilla on analgeettisia vaikutuksia. (Blincoe 2007: 517–519) Laitteen käyttöä voi jatkaa synnytyksen jälkeen jälkisupistuksiin ja esimerkiksi selkäki-puihin (Blincoe 2007: 518)."
Kuva lainattu täältä. |
"TENS-laitetta saa käyttää vain 37 raskausviikon jälkeen. Elektrodeja ei saa missään vaiheessa raskausaikana tai synnytyksen aikana sijoittaa äidin vatsan puolelle, koska se saattaa vaikuttaa haitallisesti sikiöön. TENS-laitetta eivät saa käyttää ihmiset, joilla on sydämentahdistin eikä sitä saa missään nimessä käyttää synnytysaltaassa tai suihkussa."
PS. Muistelin, että minulla olisi Tuulin synnytyksestä yksi TENS-laite kuva, mutta olikin useampi... Laitoin tuonne ylös niistä kaksi. Sitä autoon nojaamis kuvaa katsoessa tuli hymy kasvoille, ei siitä ettäkö olisi ihanaa etten ole nyt siinä samassa tilanteessa kun kuvan ottamis hetkellä vaan siitä, että OLISI nimenomaan IHANAA OLLA siinä samassa tilanteessa. Miten voikin niin hurja ja voimallinen tapahtuma olla silti niin upea ja mahtava, että siihen samaan aaltoiluun toivoo pääsevänsä uudelleen ja uudelleen?! :)
Omista synnytyskuvista vielä sen verran, että on muuten jännä asia, että kuvissa olen ihan nuutuneen ja väsyneen näköinen (vaikka olikin hymy kuviakin), mutta en silti kokenut olevani sellainen. Olo oli kaikkea muuta kuin väsynyt, vaikka oli tullut valvottua. Paitsi siellä altaassa lilluessa nukahtelin supistusten väleissä. :) Ah. Olipa kiva kun menin katselemaan niitä kuvia... Niiden kautta nousee aina jotain uusia ajatuksia tms. liittyen siihen synnytykseen tai synnyttämiseen ylipäätään. :)
tiistai 24. heinäkuuta 2012
Rentoutumisen merkitys
Rentoutuminen on yksi ehdottomasti tärkeimmistä asioista synnytyksessä. Synnytysaaltojen (=supistusten) väleissä on tärkeää rentoutua ja hellittää kaikki mahdolliset jännitykset... sen taitaakin moni tietää synnytykseen valmistautuessa. MUTTA... rentoutuminen on yhtä tärkeää myös synnytysaaltojen AIKANA. Toki se on silloin huomattavasti haastavampaa ja vaatii usein paljon keskittymistä. Jos aaltojen aikana ei rentoudu edes jostain kohtaa tai jollain tasolla, niin tuntemukset kehossa on varmasti kurjemmat.
Synnytykseen valmistautuessa suosittelen
1. Mielikuvien kautta harjoittelemaan ajatusta siitä, että EI pistä synnytysaalloille ja niiden tekemälle työlle hanttiin, vaan yrittää rentoutua myös synnytysaaltojen aikana.
2. Kokeilemaan erilaisia rentoutumiskeinoja ja sopivien tapojen löydyttyä käyttämään niitä loppuraskauden ajan, jotta niistä tulisi mahdollisimman tuttuja.
3. Työstämään etukäteen ajatusta siitä, että uskaltautuisi antautua syntymälle ja avautua vauvalle vaikka tuntemukset olisikin välillä todella intensiivisiä.
4. Harjoittelemaan luonnollista hengitystä ja äänenkäyttöä. Hallitun äänen käyttö synnyttäessä on usein hyvä varmistaja sille, että myös hengitys kulkee ja sitä kautta rentoutuminen on ylipäätään mahdollista.
Synnytykseen sellainen vinkki, että jos käytät ilokaasua, niin yritä silti pitää suu, leuka ja hartiat rentoina!
Synnytyksestä selviytymisessä ja synnytysaaltojen tuomien tuntemusten kanssa pärjäämisessä & myötäelämisessä on kyllä ihan hurjan isossa osassa se kuinka hyvin pystyy rentoutumaan. Mitä enemmän synnytysaallon aikana jännittää kehoaan, jäpittää ihan paikallaan jne., niin sitä kurjemmalta ne tuntuu. Liikkuminen ja esim. lantion pyörittäminen vaikeuttaa lihasten jännittämistä. Ei se toki silloinkaan mahdotonta ole, mutta auttaa rentoutumisessa (+ muutenkin monin tavoin). Myös jotkut asennot ovat sellaisia joissa jännittäminen on hankalampaa... esim. wc-pöntöllä istuessa jalat kunnolla auki tai polvet isosti auki jalkojen päällä istuminen (ks.kuva yllä) on asentoja joissa yleensä lantionpohja on rennompi tai helpompi pitää rentona. Toki niissäkin saa kyllä itsensä jännittyneeksi ja tönköksi jos on kovin yrittää, mutta hankalammin.
Aivan kuten synnytyksen kulkuun niin myös rentoutumiseen vaikuttaa hyvin moni asia. Esimerkiksi tukihenkilöt ja kätilö ovat todella suuressa merkityksessä rentoutumisen tukemisessa ja siihen auttamisessa. Myös synnytysympäristöllä on iso merkitys. Ei siis kannata syyllistää itseään jos ei pystynytkään rentoutumaan vaikkapa niillä keinoilla mitä oli alunperin ajatellut tai harjoitellut.
Synnytysaallon aikana voi auttaa rentoutumisessa esim.:
- suu, leuka ja kasvot rentoina!!!! (tärkeä!)
- kämmenet auki
- suu rennosti kokonaan auki, kuin O-kirjain
- aaaaa....ooooo....uuuuuu...tai mmm... tai kaikki peräkkäin.... mahdollisimman matalana
- hengitä rauhallisesti vauvaa synnytyskanavassa alaspäin
- intuitiivinen liike
Tukihenkilö voi auttaa omalla äänenkäytöllä, voimalauseilla tai -sanoilla... esim. "aaauuuukkiii", "reeeenntoouuduun", "aaannnnaa vaauuvaann laaaskeuuutuaaa".. jne... :D
Rentoutuessa olisi tärkeää löytää joku itseä helpottava juttu jota voi synnytysaallon aikana toistaa / johon voi keskittyä, ja joka auttaa rentoutumisessa. Penny Simkin on hienosti tähän liittyen lisännyt tietoutta kolmen R:n systeemistä... siitä video täällä ja artikkeli Three R´s.
tiistai 17. heinäkuuta 2012
Johdatusta äänenkäyttöön
Hoitava ääni: Hilkka-Liisa Vuori
Siitä saa hyvän alun ja johdannon myös äänenkäyttöön synnytyksessä! Ihanaa kun tuo on tehty. Toivottavasti pian tulisi myös oma video synnytyslaulusta. :)
keskiviikko 4. heinäkuuta 2012
tiistai 3. heinäkuuta 2012
Vaihteeksi napanuora asiaa...
Tuolla artikkelissa sanotaan mm. "Waiting until the cord has stopped pulsing is such a simple thing. It requires no additional skills, knowledge, protocols, or investment in equipment or supplies. It has no social, political or economic ramifications; no one is opposing it."
Siellä sanottiin myös, että sektio vauvojen napanuoran leikkaamista pitäisi viivästyttää myös!
Tutkimus linkki
Tutkimus linkki 2
Käykäähän vielä fiilistelemässä IHANIA synnytyskuvia!!! Ja muistakaa, että myös TEIDÄN synnytykset voi olla yhtä ihania ja voimaannuttavia!
sunnuntai 1. heinäkuuta 2012
Pajupuu
Kuva lainattu täältä: http://www.tree-pictures.com/ |
Kuva lainattu täältä: http://freeimagesarchive.com/ |
maanantai 25. kesäkuuta 2012
Vauvantekohommia ja uskomuksia
Muistan, että olin silloin sitä mieltä, että kotona synnyttää vain pitkähiuksiset hippiäidit. Nyt tiedän, että kotona synnyttää naiset kaikista yhteiskuntaluokista ja erilaisin hiuksin varustettuina. ;D Tiedän nyt myös, että kotona synnyttäminen on turvallista (tiettyjen kriteerien täytyttyä).
Esikoista odottaessa en ymmärtänyt synnytyshormonien, synnytyspaikan ja tukihenkilöiden merkityksen suuruudesta, vaikka kävinkin mieheni kanssa neuvolavalmennuksen lisäksi yksityisen valmennuksen. Nyt ymmärrän, että niillä on AIVAN VALTAVAN SUURI merkitys mm. synnytyksen kulkuun ja synnytyskokemukseen. Aiheesta voisi keskustella tai pitää infoa tuntikausia. :)
Vielä viisi vuotta sitten muistan ajatelleeni, että en haluaisi synnytykseeni mukaan vierasta ihmistä, doulaa. Kuitenkin jo keskimmäisen lapseni synnytykseen pyysin lopulta doulan. Hän oli vieras ihminen ennen ensimmäistä tapaamista, mutta tuli kyllä tutuksi tapaamisissa ennen synnytystä. Tiedän, että...
- Doulat eivät ole synnyttäjille vieraita ihmisiä, vaan häneen/heihin tutustuu jo raskausaikana. Luottamus ja tuttuus on tärkeimpiä asioita doulan ja doulattavan välillä.
- Sairaalassa on MONTA täysin vierasta ihmistä "odottamassa" sinua ja synnytyksen aikana ne vieraat ihmiset voivat vaihtua useaan otteeseen...
- Synnytyksen intiimiys säilyy vaikka doula olisi synnytyksessä mukana. Itseasiassa doulan läsnä olo usein jopa vahvistaa sitä intiimiä tunnelmaa.
Kuusi vuotta sitten luulin, että luomusynnytys tarkoittaa sitä, että ei käytä mitään kivunlievitystä synnytyksessä. Ajattelin, että ne naiset jotka synnyttävät luomuna ovat jotenkin todella erikoislaatuisia naisia.. sellaisia omituisia hihhuleita. Oli minulla silti joku mielikuva siitä, että jollain he pärjää sen kivun kanssa, mutta ei sen tarkemmin, että millä. Noh...Nyt tiedän, että luomusynnytystä ei nykypäivänä sen käsitteellisessä muodossa voisi edes olla, koska 1) luomu käsite on tiukka ja 2) raskauteen ja synnytykseen puututaan joka tapauksessa jollain lailla. Tiedän, että luonnollinen synnytys on mahdollinen! Luonnollisessa synnytyksessä uskotaan synnytyksen luonnollisuuteen tapahtumana ja kehon oma hormonitoiminta ja normaalifysiologia saa toimia niin kuin sen on tarkoitettu. Tiedän myös, että luonnollinen ja aktiivinen synnytys ovat eri asioita, koska synnytys voi olla aktiivinen vaikka synnyttäjä käyttäisikin lääkkeellistä kivunlievitystä.
Muistan, että valmistautuessani keskimmäisen lapseni synnytykseen, tavoite "pärjätä mahdollisimman pitkälle ilman puudutteita" pelotti, koska en tiennyt millaista synnytyskipu kovimmillaan tulisi lopulta olemaan. Pelkoa lievitti tieto siitä, että 1) minulla on synnytyksessä mies ja doula apuna lievittämässä synnytysaaltojen tuomia tuntemuksia ja 2) aina on mahdollisuus pyytää kipuun lääkkeellistä helpotusta. Pelko kivun suhteen oli lopulta turha. Pärjäsin synnytysaaltojen/supistusten kanssa hienosti, eikä kipu missään vaiheessa mennyt "yli".
Suurin ero mitä kuuden vuoden aikana on tapahtunut on se suuri ajatusten, asenteiden ja tiedon muutos. Luulin ennen, että keho synnyttää ja synnytys on pelkästään fysiologinen tapahtuma. Nyt tiedän, että suurin osa synnyttämisestä tapahtuu mielessä/päässä ja loput hoitaa keho. Koko lähtökohta on siis eri ja merkitsee ihan valtavasti! Käytännön esimerkkinä Ina May Gaskinin Sphincter law. Eli sphincterin laki, jonka mukaan kohdun suu voi lähteä sulkeutumaan jos synnyttäjä esim. kokee olonsa turvattomaksi.
Se miksi jäin koneelle kirjoittamaan tätä, vaikka pitäisi olla jo nukkumassa ;) on se, että monet naiset ja miehet miettivät elämässään samoja asioita/teemoja ja saattavat ahdistua siitä mitä niistä heille kerrotaan. Toivon, että ihmiset löytäisivät rohkeutta tutustua asioihin pintaa syvemmälle avoimin mielin ja sydämin. Raskausaika, synnytys ja vauva vuodeaika voi olla todella voimaannuttavia ja kantaa elämässä tiettyä positiivista energiaa jopa pitkälle vanhuuteen asti.
Raskaus ja synnytys ovat mahdollisuuksia... ihmeitä! On haaskausta olla ottamatta niistä kaikki ilo-onni-energia-voima irti, jo pelkästään vauvankin takia!
tiistai 19. kesäkuuta 2012
Nyt SE on julkaistu!
Olen kuullut aiemmista painoksista niin paljon kehuja mm. kätilöiltä, että päätin yli puolivuotta sitten, että tilaan omani heti kun uusi painos tulee. Extra innostuksen kirjan odottamiseen tuo se, että kirjassa on paljon suomalaisia valokuvia!!! :)
Kirjan kirjoittaja Elizabeth Davis (kätilö) on aivan mahtava. Sain olla hänen luennoillaan viime vuonna Saksan Midwifery Today konfrenssissa.
torstai 14. kesäkuuta 2012
Aktiivinen synnytys ry - Synnyttäjien asialla!
Aktiivinen synnytys ry pyrkii edistämään äiti- ja vauvalähtöisempää synnytyskulttuuria Suomessa.
Mitä se tarkoittaa käytännössä?
- Aksyn jäsenet järjestää paikallistoimintaa ympäri Suomea
- Aksy julkaisee aiheeseen liittyvää SYDÄNÄÄNI-lehteä
- Yhdistys ottaa kantaa ja pyrkii lisäämään tietoutta liittyen mm. aktiiviseen synnyttämiseen, synnyttäjien oikeuksiin ja synnytyksen merkityksellisyyteen!
- Yhdistys järjestää tapahtumia ja koulutuksia ja osallistuu erilaisiin tapahtumiin Suomessa ja muualla.
Lisätietoja www.aktiivinensynnytys.fi
keskiviikko 6. kesäkuuta 2012
Kotisynnytyspäivä 6.6.2012
Lehdistötiedote
Kotisynnytyspäivä_2012
Video on aivan ihana...nauttikaa! :)
tiistai 29. toukokuuta 2012
Ihana synnytyshuone/-ympäristö
Active birth Pools - sivustolla on ihania huonekuvia -> allas galleria .
Tässä niistä ihanin
Samalla sivustolla on myös hyviä linkkejä artikkeleihin ja tutkimuksiin liittyen vedessä synnyttämiseen! Kannattaa käydä lueskelemassa..
Facebook-ryhmä Panza Naturalissa on myös ihania synnytyshuone kuvia.. Alla niistä muutama
Eikö näytäkin ihanilta???
Monet sanovat, että se on ihan sama missä synnyttää, kun ei sitä siinä kivun määrässä huomaa millaset tapetit on jne... Yhteen tällaiseen kommenttiin Hanna Hirvonen kirjoitti minusta niin hyvin, että lainaan sitä tähän:
"Kivuissa sekä viihtyisästi että teurastamon näköisissä huoneisa synnyttäneenä liputan ehdottomasti viihtyisyyden puolesta. Elämässä seistään niin usein muutenkin päällään paskassa, että synnyttäessään nainen on kyllä ansainnut turvallisen ja kauniin ympärsitön. Ja hyvän kivun hoidon, eihän se viihtyisyys sitä pois sulje, käsittääkseni :)
Lisättäköön vielä, että uskon - ei, vaan tiedän - turvallisen ympäristön OLEVAN osa sitä hyvää kivun hoitoa!"
perjantai 4. toukokuuta 2012
Voimaa maalauksista
Kuva lainattu täältä: http://www.amandagreavette.blogspot.com/ |
PS. Tässä vielä linkki videoon, jossa lääkäri John Edwards esittelee tavan vaihtaa vauvan vaipan, joka voi vähentää vauvan vatsa (erit. koliikki) vaivoja. Edwardsin mukaan perinteinen molemmista jaloista nostaminen aiheuttaa toistuvan stressin vauvan selkärankaan, kohtaan jossa selkäranganydinhermo kohtaa sisäelimet.
keskiviikko 2. toukokuuta 2012
Terapiakylpy
Vauvan terapiakylpy
Nauttikaa!
tiistai 24. huhtikuuta 2012
Linkkejä ja vinkkejä
6 natural ways to induce labor
(Kuusi luonnollista tapaa käynnistää synnytys)
Listalta puuttuu: osteopatia, homeopatia ja vyöhyketerapia. Synnytyksen käynnistymiseen vaikuttaa kikkakolmosten lisäksi myös hyvin vahvasti äidin mielentila! Esim. pelot, jännitys ja stressi voi olla esteenä synnytyksen käynnistymiselle. Se täytyy myös sanoa, että vauva ei synny ennen kuin hänen on tarkoitus syntyä vaikka tekisi mitkä poppakonstit.
Kosketus luo itsetuntoa ja muuttaa asenteita
"– Kosketus on varhaisin ja sosiaalisin aistimme. Se rakentaa vauvalle tunteen, että kuulun johonkin, en ole yksin, olen toivottu lapsi. Hoivalla ja sylillä rakennetaan sosiaalisuutta, hyväntahtoisuutta ja luottamusta kanssaihmisiä kohtaan sekä jopa kehitetään älyä, sanoo Väestöliiton Perheverkon asiantuntijalääkäri, lastenpsykiatri Raisa Cacciatore."
Doulapalvelun doulakurssilla vinkattiin todella hyvää kirjaa:
Siinä on niin paljon todella hyvää tietoa niin kätilöille kuin doulillekin, että toista vastaavaa saa etsimällä etsiä, enkä tiedä löytyisikö edes. Tuo on sellainen kirja joka kannattaa pakata kotilo- ja doulalaukkuun tai laittaa synnärin kanslian paraatipaikalle, josta sen saa tarpeen mukaan luettavaksi! SUOSITTELEN! :)
maanantai 23. huhtikuuta 2012
Keskenmeno sivusto
Stillbirthday - a pregnancy loss is still a birthday
On aivan mahtavaa, että tuollainen sivusto on tehty! Keskenmeno koskettaa ja kulkee mukana lopun elämää. Sitä ei saisi vähätellä, vaan antaa tilaa surulle siinä missä muidenkin menetysten kohdalla. Vastaanvanlaiset sivustot tekevät asiasta näkyvän!
torstai 12. huhtikuuta 2012
Voimakortit
Käyntikorttikokoinen mustavalkoinen kuva, jossa on voimasana/-lause on aivan loistavan kokoinen rahapussiin tai neuvolakortin väliin. Mietin, että jos haluaa ottaa sellaisen synnytykseen mukaan ja vilkaista sieltä voimaa, niin nimenomaan neuvolakortin väliinhän se kannattaa laittaa, jotta on varmasti synnyttämään lähtiessä mukana! :)
Facebookissa Bebesinfo oli linkittänyt todella hauskan Lapsimyönteisyys sairaala -räpin. :) Suomessahan on todella vain neljä sairaalaa n. 30 synnytyssairaalasta BabyFriendly- sertifikaatin täyttäviä. Se on minusta todella vähän tällaisessa "hyvinvointivaltiossa". ÄitiLapsi -synnytysohjelman kriteerejä ei täytä tällä hetkellä yksikään sairaala. :/
Salon synnytyssairaalan säilyttämiseksi netissä on adressi, jonka voi käydä allekirjoittamassa adressit.comissa. Lisää tietoa pienten synnytyssairaaloiden ajojahdista ja synnytyspaikan valintaan liittyvistä asioista löytyy Missä haluat synnyttää? - kansalaisliikkeen blogista.

maanantai 26. maaliskuuta 2012
Synnytyskulttuurin muutoksen aallot
- Kotisynnytys
- Aktiivinen synnytys
- Imetyksen tuki ry
- Suomen doulat

Doulien määrä kasvaa koko ajan, ja kotisynnytyksien määrä myös. :) Aivan mahtavaa. Synnytyssairaaloistakin kuuluu mukavia... pikku hiljaa yhä useammassa paikassa kätilöitä koulutetaan esim. akupunktion ja/tai vyöhyketerapian osaajiksi, ja järjestetään mahdollisuus työnohjaukseen!
Toivon, että näiden pikku hiljaa lisääntyvien muutosten aaltojen myötä myös naisten ja perheiden tietoisuus lisääntyy! Synnyttäjillä ON oikeuksia ja lupa vaatia niiden toteutumista. Naiset SAAVAT ja heillä on OIKEUS toivoa hyvää, voimaannuttavaa synnytystä. Ei tarvitse tyytyä vain hengissä säilymiseen.
Loppuun pari linkkiä :)
www.mybirth.com.au
www.theshapeofamother.com
The Shape of a mother -sivustolla on kuvia naisista synnytyksen/synnytysten jälkeen. Aivan loistava! :) Minusta naiseus, äitiys ja ikä saa näkyä naisen keholla.
perjantai 9. maaliskuuta 2012
Hyviä linkkejä
"The cascade of interventions
The rubric is well proven in the medical literature. Induction = increased pain = epidural = slowed labour, uncoordinated contractions = more attempts at induction = more pain relief = fetal distress and maternal exhaustion = caesarean. And these days caesarean = infection with antibiotic resistant MRSA."
Birth uncut: how women were turned off natural childbirth
Suosittelen lukemaan! Ja nekin jotka nyt ajattelee, ettei viitsi kun se on englanniksi, niin kannattaa silti ainakin yrittää. :)
****
Acupuncture Rizhomen sivuilla on ilmaiseksi ladattavissa lehtinen, jossa ohjeita synnytykseen liittyvään akupainantaan.
keskiviikko 7. maaliskuuta 2012
Aromaterapia synnytyksessä
Suomessa aromaterapian osaajia synnytykseen liittyen ei kovinkaan ole. Esim. euroopassa aromaterapia synnytyksessä on tutumpaa kuin täällä meillä Suomessa.
Suosituksena on, että itselle sopivat tuoksut varmistaisi asiantuntijalta. Tosin Suomessa se voi olla hankalaa, kun niitä asiantuntijoita ei ole läheskään joka paikkakunnalla. Kirjallisuudesta ja internetistä voi kuitenkin löytää hyvin materiaalia tavallisimmin käytetyistä ja synnytyksessä turvallisista eteerisistä öljyistä. Aromaterapia on tehokas ja turvallinen keino helpottaa synnyttäjän oloa.
Eteerisiä öljyjä ei koskaan saa laittaa sellaisenaan suoraan iholle. Sopivia käyttötapoja on tuoksulamppu (kotona, kaikissa sairaaloissa ei voi käyttää), nenäliinassa tai kankaanpalassa, hierontäöljyn joukossa, suihkepullossa tai kompressina.
* Synnytyksessä turvallisia ovat: (Älä käytä näitä raskaana ollessa.)
- Kamomilla – Hellävarainen öljy, jolla kipua lievittävä vaikutus. Rauhoittaa fyysisesti ja tyynnyttää psyykkisesti.
- Jasmiini – lämmin, hyväntuoksuinen, voimakas eteerinen öljy, jota tulee käyttää pieniä määriä. Kipua lievittävä ja erityisen hyvä kramppaavaan supisteluun/kipuun. Rentouttaa. Hyvä synnytyksen loppuvaiheessa, jolloin ei ole riskiä vauvalle. Hauteena alavatsalla auttaa tehokkaasti istukkaa irtoamaan (eli vauvan syntymän jälkeen vasta!).
- Laventeli – rentouttaa, rauhoittaa, vähentää jännitystä ja ahdistusta. Paikallisesti käytettynä toisen öljyn seassa, loistava apu repeämien ja episiotomia arpien paranemiseen.
- Sitruuna, Mandariini, Limetti - virkistää ja piristää.
- Appelsiini – Kohottaa mielialaa, vähentää hermostuneisuutta, auttaa pahoinvointiin.
- Neroli– vähentää stressiä ja pelkoa
- Ruusu – Synnytyksessä tasapainottaa hormonitoimintaa, vahvistaa kohtua ja supistuksia.
- Bergamotti – kohottaa mielialaa, tuo hyvän mielen, laukaisee stressiä.
- Clary sage – Aktiivisessa synnytysvaiheessa todella hyvä kivunlievittäjä joko kompressina tai kangaspalasta hengitettynä.
Linkkejä:
Aromatherapy during labor for natural pain relief
Aromatherapy: pregnancy & birth
Midwifery Todayn pari e-News artikkelia aiheesta: