tiistai 24. huhtikuuta 2012

Linkkejä ja vinkkejä

Tässäpä muutama kiva linkki:

6 natural ways to induce labor 
(Kuusi luonnollista tapaa käynnistää synnytys)

Listalta puuttuu: osteopatia, homeopatia ja vyöhyketerapia. Synnytyksen käynnistymiseen vaikuttaa kikkakolmosten lisäksi myös hyvin vahvasti äidin mielentila! Esim. pelot, jännitys ja stressi voi olla esteenä synnytyksen käynnistymiselle. Se täytyy myös sanoa, että vauva ei synny ennen kuin hänen on tarkoitus syntyä vaikka tekisi mitkä poppakonstit.

Kosketus luo itsetuntoa ja muuttaa asenteita


"– Kosketus on varhaisin ja sosiaalisin aistimme. Se rakentaa vauvalle tunteen, että kuulun johonkin, en ole yksin, olen toivottu lapsi. Hoivalla ja sylillä rakennetaan sosiaalisuutta, hyväntahtoisuutta ja luottamusta kanssaihmisiä kohtaan sekä jopa kehitetään älyä, sanoo Väestöliiton Perheverkon asiantuntijalääkäri, lastenpsykiatri Raisa Cacciatore."

Doulapalvelun doulakurssilla vinkattiin todella hyvää kirjaa:



Siinä on niin paljon todella hyvää tietoa niin kätilöille kuin doulillekin, että toista vastaavaa saa etsimällä etsiä, enkä tiedä löytyisikö edes. Tuo on sellainen kirja joka kannattaa pakata kotilo- ja doulalaukkuun tai laittaa synnärin kanslian paraatipaikalle, josta sen saa tarpeen mukaan luettavaksi! SUOSITTELEN! :)

4 kommenttia:

  1. Vaikuttaa kiinnostavalta kirjalta. Onko sinulla itselläsi siis olemassa se? Katselin netistä sen sisällysluetteloa, ja kovasti jäi kiinnostamaan, että minkähänlainen kanta siinä kirjassa on otettu eri asioihin, esim. ennenaikaiseen ponnistustarpeeseen - tästä ja sen merkityksestä ja hoitolinjoista ollaan muutamaakin eri mieltä. Mitähän kirja sanoo siitä? Onko kirja kuinka painottunut; lääketieteellisesti vai enemmän voimavaralähtöisesti?

    - mamma_74

    VastaaPoista
  2. ...Niin ja senkin huomasin, että siinä kirjassa puhutaan kohdunsuun "lipasta" (anterior cervical lip). Itseä taannoin kiinnosti myös tämä aihe, ja löysin uutta näkökulmaa mm. osoitteesta http://midwifethinking.com/2011/01/22/the-anterior-cervical-lip-how-to-ruin-a-perfectly-good-birth/

    - mamma_74

    VastaaPoista
  3. Heips Mammma_74! :)

    Juu kyllä kirja on täällä ihan livenä. :) Voin tuoda sen seur. Aksyn teemailtaan.

    Sen verran kun olen sitä sieltä täältä lueskellut ja nyt etsin vastauksia noihin sinun kysymyksiin, niin siinä sanotaan, että toisaalta ponnistaminen "lipan" kanssa voi pahentaa tilannetta mut toisaalta taas sitä ponnistamisen tarvetta voi olla vaikea hillitä. Siinä annettiin erilaisia asento-ohjeita ja muita vinkkejä millä sitä vois saada pois / ponnistuksen tarvetta hillittyä.

    Toki tää kirja, kun on erityisesti tarkoitettu just avotarjonta ym. vähän "haastavampiin" juttuihin ohjekirjaksi, niin lähtökohta ei ole siinä mielessä "normaali". Kirjassa on paljon asentoja kuvineen ja jopa yhdes osiossa niin, että on laitettu ohjeet asentoon ja siihen missä ongelmissa tai synnytyksen vaiheessa erityisen hyvä. Sitten on paljon kaikkee muuta hyvää.. esim. akupisteitä, nännistimulaatiota, "emotional dystocia" juttuja.. Ja siis tosiaan niin kuin takakannessa lukee: "step-by-step instruction on non-invasive interventions to treat difficult labor... fully referenced and evidence-based throughout".

    Tää on vähän niin kuin lääketieteelliseltä näyttävä/vaikuttava kirja, joka on kuitenkin sisällöltään lopulta aktiivisen synnytyksen henkinen. :) Eli siis sellainen hyvä käsikirja hankaliin synnytyksiin äitilähtöisille kätilöille (ja doulille).

    VastaaPoista
  4. Kiitos kirja-analyysistä :)
    Kuulostaa sellaiselta hyvältä kirjalta, joka olisi hyvä löytyä synnytyssalien kahvihuoneiden kirjahllystä, jotta kätilöt voisivat tarttua siihen rauhallisimpina hetkinä ja oppia uutta. Ja doulille tosiaan myös.

    Harmi, etten päässyt viimeisimpään Aksyn iltaan, mutta jos muistat, niin ota mukaan ensi tiistaina :)

    - mamma_74

    VastaaPoista