lauantai 31. lokakuuta 2009

Jumalattaria

Innostuin tutkiskelemaan eri mytologioiden ja muinaisen Eqyptin Jumalattaria, jotka liittyvät jotenkin hedelmällisyyteen ja äitiyteen. Ne ovatkin aika mielenkiintoisia ja tekee mieli lukea niistä lisää.

Tässä muutama mielenkiintoisin:

HEKET
Muinaisen Egyptin sammakkojumalatar, joka kuvattiin amuleteissa yksinkertaisena sammakkona. Erityisesti raskaana olevat käyttivät niitä amuletteja. Heket yhdistettiin synnyttämiseen, hedelmällisyyteen ja kasvien jälleensyntymiseen. Kätilöitä kutsuttiin "Heketin palvelijoiksi".

ISIS
Isis oli muinaisessa Egyptissä palvottu äitijumalatar. Hän oli yksi merkittävimmistä jumalattarista ja hän oli suuri äiti, kuolematon puoliso, taivaankuningatar ja perheen ja perhearvojen puolustaja.

FRIGG
Skandinaavisen mytologian jumalaäiti, ja hedelmällisyyden ja avioliiton jumalatar.


HATHOR
Hathor oli myös yksi merkittävimmistä muinaisen Egyptin jumalattarista. Hän oli rakkaudenjumala, joka yhdistetään usein myös äitiyteen ja imetykseen. Hän myös määräsi ihmisten kohtalon heidän syntymähetkellään.

Lähde: Wikipedia.

Muita mielenkiintoisia jumalattaria: Afrodite, Astarte, Freija, Fortuna, Gaia, Kybele, Rhea ja Venus.

1 kommentti:

  1. Jos aloitamme tutkimusretken Uuden aikakauden liikkeen sekä itämaisten uskontojen peruskäsityksistä, on se hyvä aloittaa jälleensyntymisestä. Tämä oppi on taustalla lähes kaikessa Uuden aikakauden opetuksessa ja se on myös itämaisen maailmankuvan, hindulaisuuden ja buddhalaisuuden perususkomus. Sen yleisyydestä on arvioitu, että länsimaissa ihmisistä n. 25 % uskoo siihen, mutta Intiassa ja muissa Aasian maissa, joista oppi on peräisin, on luku paljon suurempi. Siellä, lähinnä Intiassa ja muissa Aasian maissa, jälleensyntymistä on opetettu perusteellisesti jo ainakin 2000 vuoden ajan, ja ilmeisesti se tuli yleisesti hyväksytyksi n. 300 e.Kr., ei juuri sitä ennen.

    Jälleensyntymiskäsitys perustuu siihen, että meidän elämämme uskotaan olevan jatkuvaa kiertokulkua. Sen uskotaan olevan jatkuvaa kiertokulkua, niin että jokainen syntyy maan päälle yhä uudelleen ja uudelleen ja saa uuden ruumiillistuman aina sen mukaan, miten hän on elänyt entisessä elämässään. Kaikki se paha, mitä meille tänään tapahtuu, pitäisi olla seurausta aikaisemmista tapahtumista ja siitä, että joudumme nyt niittämään sitä, mitä aiemmin olemme kylväneet. Vain jos koemme valaistumisen ja vapaudumme kiertokulusta, saavutamme mokshan, ei tämä kiertokulku jatku ikuisesti. (Länsimaisessa käsityksessä ei painoteta mokshan saavuttamista. Sensijaan täällä jälleensyntyminen nähdään myönteisessä valossa; lähinnä mahdollisuutena kehittyä ja kasvaa henkisesti. Sillä ei ole samanlaista negatiivista sävyä kuin idässä on.)
    Mutta mitä ajatella jälleensyntymisestä; onko se todella totta vai ei, ja kannattaako siihen uskoa? Yritämme etsiä vastausta tähän asiaan tulevilla riveillä.

    Tekstin lähdesivu: http://www.jariiivanainen.net/jalleensyntyminen.html

    VastaaPoista