tiistai 6. huhtikuuta 2010

Tens-laite

*muokattu 7.4.10*

Tens tulee sanoista transcutaneous electrical nerve stimulation ja se on laite jota käytetään lihashierontaan ja kivunlievitykseen. Synnytyskivunlievitykseen sitä on käytetty menestyksekkäästi ympäri maailmaa jo useiden vuosien ajan. Suomessa tens on vielä vähän tuntemattomampi, vaikka ilokseni muutamissa synnytyssairaaloissa on jo sellainen laite omasta takaa. :)


Tens- laitteen idea perustuu siihen, että selkään laitettujen elektrodi-lätkien kautta tulevien pienten sähköimpulssien avulla stimuloidaan kehon omien kivunlievitys kemikaalien ja endorfiinien tuotantoa. Ajatuksena on, että tens-laite laitettaisiin päälle heti kun synnytys alkaa, jotta siitä saa parhaimman mahdollisen avun. Tens-laitteessa on hyvät säätö mahdollisuudet ja erilaisia toimintoja synnytyskivun lievitykseen. Se on helppo käyttää ja sen voi laittaa päälle ja ottaa pois juuri silloin kun itse haluaa. Tosin suihkussa ja ammeessa sitä ei tietenkään voi käyttää.

Tens-laitteita on erilaisia ja itse olen käyttänyt ja tutustunut Babycare Tens-laitteeseen, jota Aktiivinen synnytys ry vuokraa ympäri Suomen. Linkki vuokraus-blogiin tässä. Se on todella näppärä laite ja siinä on mukana neljä "keskikokoista" lätkää ja säätö mahdollisuudet nollasta 15:sta asti/ lätkä pari. Lisäksi siinä on BOOST-nappi supistuksen ajaksi, jolloin impulssit tuntuvat yhtäjaksoisena. Laitteessa on myös mode 1 ja 2, joista ensimmäinen on tarkoitettu synnytyksen alkuvaiheeseen (on kihelmöivän tuntuista) ja toinen on sitten kun tarvitsee lisää volyymia (jumpsuttavampaa impulssia). Lisänä on vielä mahdollisuus saada lisää tehoja opti-max napista. :) Kuulostaa moni mutkaiselta, mutta on hyvin yksinkertaista kun pääsee laitetta kokeilemaan.

Tens-laitteesta ei ole oikein käytettynä mitään haittaa vauvalle tai äidille. Pari vasta-aihetta on tens-laitteen käyttämiselle ja ne on tässä:
- iho on rikki ja muuten erittäin herkkä (siitä kohtaa mihin lätkät tulisivat)
- ei saa käyttää ennen 37. raskausviikkoa
- jos sinulla on sydämen tahdistin, sairastat epilepsiaa tai olet epävarma laitteen sopivuudesta sinulle, ota yhteys lääkäriisi.

Olen vuokrannut Aksyn tens-laitteita todella monelle synnyttäjälle ja kaikilta on tullut sama palaute: siitä on ollut apua! Täysin kivuttomaksi se ei tee, enkä usko, että kukaan niin olettaakaan, mutta se lievittää kipua ja auttaa selviytymään sen kanssa. Monet kokevat tens-laitteen käyttämisen myös siinä mielessä hyvänä, että heillä säilyy kontrolli itsellään ja saavat ITSE "hoitaa" sen avulla kipua.

Lisää tens-laitteesta:

Sähköimpulssit helpottavat supistuskipua -artikkeli

Babycare TENS

Labour TENS (helppo lukuinen ohje kuvineen)

5 kommenttia:

 1. Tietääkseni TENS:iä ei saa myöskään käyttää jos synnyttäjällä on akuutti kuume tai infektio. En tosin tiedä perustelua tälle ohjeelle.

  VastaaPoista
 2. Tuo olikin uusi tieto minulle. En ole törmännyt siihen yhdessäkään tekstissä tai lähteessä joita olen aiheesta lukenut. Jos joku tietää tuosta enemmän niin olisi tosi kiva kuulla! :)

  VastaaPoista
 3. Erikoista tuo informaatio, ettei laitetta saisi käyttää ennen 37. raskausviikkoa. Minä olin lähes invalidi raskauden viimeisen kolmanneksen ja jouduin käyttämään TENS-laitetta kipuihin koko tuon ajan. Ei täällä Ruotsissa puhuttu mitään, etteikö laitetta saisi käyttää!

  VastaaPoista
 4. Joo, kyllä se niin on, ettei tensiä suositella käytettäväksi minkään valmistajan osalta (turvallisuussyistä) ennen varsinaista synnytystä. Mitään tieteellisesti todistettua haittaa tensistä raskauden loppuaikana ei ole. Raskauden alkuvaiheessa (3kk) ei sähköä saa antaa ollenkaan ja muussakin raskauden vaiheessa harkitusti eikä missään nimessä vatsan alueelle.

  VastaaPoista
 5. TENS:n käyttö raskausaikana riippuu ilmeisesti laitteesta, sillä esimerkiksi Cefar Feminaa markkinoidaan myös käytettäväksi raskausaikana. Kannattanee siis tarkistaa laitekohtaiset ohjeet. Ja tosiaan suoraan vatsallehan elektrodeja ei saa asettaa.

  VastaaPoista