Välilihaan ja sen leikkaamiseen liittyvät asiat tuntuu olevan yksi iän ikuisista väännön aiheista niin odottajien kuin muidenkin keskuudessa. Jotkut on sitä mieltä, että välilihan leikkaaminen ei tunnu missään, on ok ja vain hyvä asia ja toiset taas yrittävät puhua välilihan leikkaamattomuuden puolesta. Nykyään on pyritty pois rutiininomaisesta episiotomista (eli välilihan leikkaamisesta), mutta ihmeen tiukassa se vielä on. Siis ajatus siitä, että se on äidin ja vauvan hyväksi. Näin tietysti on, mutta vain tietyissä, todella harvoissa tilanteissa.
Nro 6 on väliliha
(Kuva on lainattu täältä.)
(Kuva on lainattu täältä.)
Monet vierastavat välilihan hierontaa ja siitä puhumista. Se on kuitenkin täysin normaalia ja mielestäni siitä pitäisi puhua rohkeammin neuvoloissakin. Tai ainakaan Tampereen kolmessa eri neuvolassa siitä ei ole yksikään terveydenhoitaja sanonut sanaakaan, eikä valmennuksissa ole ollut siitä mitään. Paitsi Tampereen Napapiirin Pintaa syvemmälle- valmennuksessa, jossa kävimme Heidiä odottaessa.
Usein kuulee tai saa lukea, että "olipa hyvä kun minulle tehtiin episiotomia, enpähän ainakaan revennyt" tai että "hyvä kun leikattiin, ei vauva olisi muuten mahtunut syntymään". Minua hiukan harmittaa tuollaiset kommentit, koska niistä välittyy usein väärä mielikuva/väärää tietoa muille, jotka eivät asiasta paremmin tiedä. Tutkimusten mukaan välilihan leikkaaminen ei välttämättä estä repeämistä, vaan joissain tapauksissa episiotomia voi revetä lisää. Mitä tulee tuohon vauvan kokoon, niin kyllä isotkin vauvat voivat syntyä aivan hienosti ilman episiotomiaa. Imukuppisynnytyksiäkin hoidetaan monissa paikoissa ilman rutiinin omaista episiotomiaa.
Tuli tässä kirjottaessa mieleen, että on monia jotka pelkäävät synnytystä kun ajattelevat repeävänsä. En sinänsä ihmettele, varsinkin jos on käynyt keskustelupalstoilla lukemassa kauhutarinoita repeämisistä synnytyksissä. Ja kuulostaahan REPEÄMINEN tosi kurjalta ja kamalalta. Kannattaa kuitenkin muistaa muutama asia:
- on paljon synnytyksiä, joissa synnyttäjä ei repeä lainkaan (eikä ole tehty "epparia")
- usein repeämät ovat hyvin pieniä "nirhaumia" tms. joille ei edes tarvitse tehdä mitään, eikä niitä itse edes juuri huomaa
- voit itse vaikuttaa siihen mitä välilihallesi synnytyksessä tapahtuu!
Jossain paikoissa on tapana suihkuttaa suihkepullosta öljyä välilihaan ponnistusvaiheessa kun pää on syntymässä. Any May' s Guide to childbirth - kirjassakin tuosta mainittiin monessakin synnytyksessä. En ole kuullut, että se olisi Suomessa vielä kovin tuttua, mutta minusta se on kyllä kokeilemisen arvoinen juttu. Apteekeista saa Ceridal öljyä suihkepulloissa. Sitä voi käyttää jo raskausaikana välilihan hieromiseen ja myös synnytyksessä liukastamaan pään syntymistä. :)
Bebes infon sivuilla on pari todella hyvää artikkelia liittyen välilihaan:
Mikä on välilihan leikkaus, eli episiotomia ja milloin se on tarpeellinen?
Miten voin välttää välilihan vaurioita tai välilihan leikkauksen?
Alemman linkin artikkelissa on myös linkki välilihan hieronta ohjeisiin. Välilihan hierominen on kätevä tapa tutustua omaan kehoon, jos se ei ennestään ole tuttu. Monesti naiset häpeilee jopa ihan välilihasta puhumista saati sitten myöntäisi, että on loppuraskaudesta välilihaa hieronut. Ei siinä kuitenkaan ole mitään ihmeellistä tai häpeiltävää. Väliliha on yhtä arvokas osa naisen kehoa kuin mikä tahansa muu kohta ja on vain positiivista huolehtia myös välilihan kunnosta. :)
Välilihan hieromisesta vielä sen verran, että sitä kannattaa kokeilla ihan vaikka suihkussa käydessä edes vähän aina kerrallaan. Siinä ei menetä mitään, päin vastoin! :) Synnytyksen jälkeen kroppa on taas erilainen ja muuttuu synnytyksestä toipuessa pikku hiljaa. Erityiseti jos väliliha on leikattu niin sitä (+ arpea) kannattaa öljytä synnytyksen jälkeenkin.
Kuismaöljy sopii hierontaan todella hyvin. Esim. Frantsilan kuismaöljy, joka on varmasti turvallinen keholle luonnollisten ainesosiensa takia. Kuismaöljy parantaa hermosäikeiden uusiutumista ja arven parantumista.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti